Ένας φτωχός και μόνος καουμπόι

του Κώστα Καίσαρη
ΑΠΟ το Νίκο Μπελογιάννη και το Μανώλη Γλέζο, στην Ηριάννα και τον Ιβάν Σαββίδη. Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους κυνηγημένους και στους κατατρεγμένους. Αρχές τις δεκαετία του 50, ο Νίκος Μπελογιάννης είχε γίνει θρύλος σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 250.000 τηλεγραφήματα είχαν σταλεί, στην τότε ελληνική κυβέρνηση, για να μην πραγματοποιηθεί η εκτέλεσή του. Μεταξύ αυτών που είχαν υπογράψει, οι Σαρλ Ντε Γκολ, Πωλ Ελυάρ, Ζαν Κοκτώ, Ζαν Πωλ Σαρτρ, Ναζίμ Χικμέτ και ο Τσάρλυ Τσάπλιν.
Ο μεγάλος κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, είχε σκιτσάρει το πορτρέτο του, με το γαρύφαλλο. Τη δεκαετία του 50 επίσης, είχε καταδικαστεί τρεις φορές εις θάνατον ο Μανώλης Γλέζος. Ο ήρωας της εθνικής αντίστασης που είχε κατεβάσει μαζύ με τον Λάκη Σάντα τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη. Η διεθνής κοινή γνώμη ξεσηκώθηκε.
Ο γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ είχε στείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή. Στη Σοβιετική Ένωση είχε εκδοθεί γραμματόσημο με τη προσωπογραφία του. Τις δεκαετίες 60 και 70, είχε αναπτυχθεί διεθνές κίνημα συμπαράστασης, στους επώνυμους Έλληνες ψευτο-αντιστασιακούς, εναντίον της Χούντας της 21ης Απριλίου. Η αλληλεγγύη σήμερα έχει να κάνει με τους αναρχικούς κομμουνιστές. Στον Τάσο Θεοφίλου. Που είχε μείνει πέντε χρόνια στη φυλακή, για δήθεν συμμετοχή του σε ληστεία μετά φόνου και τελικά αθωώθηκε. Στη (διαφορετική) περίπτωση της Ηριάννας. Που παραμένει προφυλακισμένη, με μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο, ένα «μεταφερόμενο» DNA.
ΚΑΙ φτάνουμε στο σήμερα. Από τους ταπεινούς και καταφρονεμένους, στον Πόντιο μούλτιμιλιονέρ. Στο κύμα, στο τσουνάμι μπορείς να πεις, συμπαράστασης, στον Ιβάν Σαββίδη. Από Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές και τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Από τον Κλάους Αθανασιάδη που βγάζει το ψωμί του στο Ισραήλ, μέχρι τον Έργκους Κάτσε, που βιοπορίζεται στη καταραμένη την Αθήνα: «Είσαι ο πατέρας μας». Από τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ και τους εργαζόμενους στην ΠΑΕ μέχρι τους βετεράνους: «Κάτω τα χέρια από τον Ιβάν». Μέχρι και βουλευτής των υπερήφανων ΑΝΕΛ, ύψωσε ασπίδα προστασίας. Πολύ περισσότερο ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Ζαγοράκης.
ΑΠΟΡΙΑ: Έχει ανάγκη ένας πολυεκατομμυριούχος, σαν τον Ιβάν Σαββίδη από συμπαράσταση; Τον πείραξε κανείς; Αυτός μπούκαρε με την ευγενή συνοδεία του και το σιδερικό. Τόλμησε κανείς να τον ακουμπήσει; Σούζα σαν τον πελαργό στο ένα πόδι, στάθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις. Από ποιόν μπορεί να κινδυνεύει; Από τα ΜΜΕ της Αθήνας; Να το δεχθώ. Και δεν μπορεί να υπερασπιστεί μόνος του, τον εαυτό του; Τι είναι δηλαδή; Ένας φτωχός και μόνος καουμπόι; Αν είναι έτσι, να τρέξουμε, όλοι να βοηθήσουμε. Και κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας έχει. Και εφημερίδες έχει. Και ιστοσελίδα έχει. Και το σημαντικότερο: Και πολλά λεφτά έχει. Για να πληρώσει δικηγόρους. Για να τον υπερασπιστούν και να κυνηγήσουν όσους τον συκοφαντούν. Εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη (πρέπει να) έχει. Δέκα ώρες συνεδριάζανε οι δικαστές μέχρι μετά τα μεσάνυχτα για να παίξει ο ΠΑΟΚ με κόσμο. Αρματωμένος σαν αστακός,είναι Ιβάν. Έχει ανάγκη να τον στηρίξει ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης; Για τσιγάρα, τρόπος του λέγειν, το έχει το πολιτικό προσωπικό.
ΠΑΡΑΚΑΤΩ, οι αυθόρμητες δηλώσεις συμπαράστασης, στον σκληρά δοκιμαζόμενο, ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. ( συλλογή υπογραφών σαν την περίπτωση της Ηριάννας, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά)
-Ευθύμης Κουλούρης. Δεν είσαι απλά ο Ιβάν Σαββίδης. Είσαι ο δικός μας Ιβάν, είσαι ο «πατέρας» μας, ο φίλος μας ο ηγέτης μας.
-Γιώργος Χ. Γεωργιάδης: Αδικείται ο Σαββίδης. Κατά βάθος είναι ένας πολύ καλός κι σωστός άνθρωπος. Οι πραγματικοί μαφιόζοι και γκάνγκστερ χαμογελούν.
-Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς: BIG BOSS. Se are your soldiers on the field.We stand all together with you
-Ποδοσφαιριστές ΠΑΟΚ: Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένας δεύτερος πατέρας για όλους εμάς. Είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε τη δική του τιμή.
-Μιγκέλ Βίτορ: Συναισθηματικός άνθρωπος ο Ιβάν Σαββίδης.
-Αντώνης Τσαλοπούλος ( πρόεδρος ΤΑΠ ΠΑΟΚ): Όλα τα ΜΜΕ της Αθήνας έχουν πέσει σαν όρνια να κατασπαράξουν τις σάρκες του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη. Ο Ιβάν Σαββίδης τους ενοχλεί γιατί μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους.
-Αλέξανδρος Πασχαλάκης: Όσοι σε γνωρίζουν από κοντά ξέρουν τι άνθρωπος είσαι κι ότι πασχίζεις για ένα καθαρό ποδόσφαιρο. Να ξέρεις δεν είσαι μόνος σου, είμαστε κι εμείς μαζί σου.
-Δημήτρης Πέλκας: Ο Σαββίδης είναι ένας άνθρωπος, που έχει πάντα ως προτεραιότητα τον ποδοσφαιριστή και δεν απείλησε ποτέ κανέναν.
-Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ : Δηλώνουμε τη αμέριστη συμπαράσταση στον πόλεμο που δέχεται ο μεγάλος ηγέτης Ιβάν Σαββίδης.
-Ράζβαν Λουτσέσκου: Είμαι 100% με τον πρόεδρο.
-Κλάους Αθανασιάδης: Εσύ μου συγχώρησες 1000 λάθη, εγώ σε σένα δεν έχω να συγχωρήσω κανένα. Είσαι δεύτερος πατέρας και στήριγμα και φίλος. Ιβάν είμαστε όλοι δίπλα σου.
-Υπάλληλοι ΠΑΕ ΠΑΟΚ: Οι επιθέσεις στο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη, δεν είναι μόνο άδικες αλλά και υποκριτικές. Είμαστε η δική του ασπίδα.
-Βετεράνοι ΠΑΟΚ: Αμέριστη στήριξη στον Ιβάν Σαββίδη. Δηλώνουμε πως είμαστε δίπλα του.
-Ρόμπερτ Μακ: Σε γνώρισα πριν μερικά χρόνια ξέρω πόσο καλός και ευγενικός άνθρωπος είσαι. Προσπαθούν να σε καταστρέψουν χρόνια τώρα.
-Έργκους Κάτσε: Με βοήθησες σαν πατέρας μου. Σε στηρίζω δημόσια. Είμαστε όλοι δίπλα σου.
-Δημήτρης Λημνιός: Είμαστε όλοι δίπλα σου.
-Κώστας Κατσίκης ( βουλευτής ΑΝΕΛ): Υπερβολικές οι αντιδράσεις για τον Σαββίδη. Δεν είδα τίποτα άλλο από έναν άνθρωπο να εκφράζει την αντίθεσή του, σε μία άδικη συμπεριφορά εις βάρος του ΠΑΟΚ.
-Σόνια Σαββίδη: Επιζήσαμε από τις σφαγές των Τούρκων. Επιβιώσαμε στη Σιβηρία της Γεωργίας. Ήρθαμε γιά να μείνουμε. Εδώ είναι η πατρίδα μας.
-ΟΣΕΠΕ ( Ομοσπονδία συλλόγων Ποντίων): Ας μιλήσουμε για το φίλο και άνθρωπο Ιβάν Σαββίδη. Για μας είναι ο πατριώτης κι αυτό, αποδυκνείεται από τον πόλεμο που δέχεται δέκα χρόνια τώρα.
-Ρόμπερτ Μακ: Πως να μην εκραγείς, όταν επενδύεις εκατοντάδες εκατομμύρια γιά τη καταπολέμηση της διαφθοράς και την οικοδόμηση της καλύτερης ομάδας και στο τέλος προσπαθούν να σε ληστέψουν.
-Κώστας Ζουράρις: Ο Σαββίδης δεν ξέρει τη γλώσσα, είναι κωφάλαλους. Ούτε καταλαβαίνει τι του λένε, ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά.
-Παναγιώτης Ψωμιάδης: Δεν θα τον σταυρώσουμε τον άνθρωπο. Εγώ ως βουλευτής έμπαινα στη Βουλή με το πιστόλι.
-Θοδωρής Ζαγοράκης (ευρωβουλευτής): Έκανε λάθος, αλλά δεν είναι ο Σαββίδης, η αιτία του κακού.
Στη μουσική επιλογή, η Διεθνής.
https://to10.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!