Σιγή ασυρμάτου στη Νουδούλα

Μούγκα στη στρούγκα για τη συνταγματική αναθεώρηση
«Σιωπή νεκροταφείου» για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει επιβάλει η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. στα στελέχη της, αρνούμενη να «νομιμοποιήσει» τη διαδικασία διαβούλευσης με την κοινωνία, όπως την εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας. 
 
Με βασική θέση ότι το κόμμα θα τοποθετηθεί όταν η διαδικασία θα έρθει στη Βουλή, δηλαδή την άνοιξη του 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μη σηκώσει το γάντι και απαντήσει στα προς αναθεώρηση σημεία που έθεσε ο πρωθυπουργός. 
Η βασική γραμμή άμυνας είναι ότι πρέπει πριν από οποιαδήποτε συζήτηση να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τα προς αναθεώρηση άρθρα και ότι οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να έχουν στο επίκεντρό τους τις προς αναθεώρηση προτάσεις του κάθε κόμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει και με βάση το «συνταγματικό πρόγραμμά» του. 
 
Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει από τις προτάσεις της ζητήματα κομβικά για τη Ν.Δ., όπως είναι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Και είναι δεδομένο ότι μόνο με την ψήφιση της σημερινής Βουλής μπορεί η επόμενη αναθεωρητική Βουλή να τροποποιήσει το Άρθρο 16. Με δεδομένο ότι αν εκκινήσει την αναθεωρητική διαδικασία η παρούσα Βουλή και ολοκληρωθεί η αναθεώρηση, θα πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να ξεκινήσει νέα διαδικασία. 
 
Η ατζέντα 
Η βασική γραμμή της αντιπολίτευσης είναι ότι οι συνταγματικές προτάσεις χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως επικοινωνιακός αντιπερισπασμός και η Ν.Δ., όπως δηλώνουν τα στελέχη της, είναι αποφασισμένη να συντηρήσει την πολιτική ατζέντα στα προβλήματα της καθημερινότητας, προχωρώντας σε αντεπίθεση από τον Σεπτέμβριο, με αιχμή του δόρατος τα ζητήματα οικονομίας. 
Μάλιστα, τα επιτελικά στελέχη του κόμματος προετοιμάζονται για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου επιθυμεί η παρουσία του να αποπνέει ότι είναι πρωθυπουργός εν αναμονή. Ο Κυριάκος θα επιχειρήσει να ισορροπήσει μεταξύ της καλλιέργειας μιας νέας προσδοκίας για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και την αίσθηση μιας ρεαλιστικής αντιμετώπισης των ζητημάτων, μακριά από γενικόλογες και υπερφίαλες υποσχέσεις. 
 
Η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τόσο τις δυσκολίες της αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους δανειστές όσο και τις καθυστερήσεις, όπως λένε πήγες των Βρυξελλών, που έχουν ήδη σημειωθεί. Στη Λεωφόρο Συγγρού επισημαίνουν ότι οι δυσκολίες της αξιολόγησης θα επαναφέρουν στην επικαιρότητα τα οικονομικά αδιέξοδα της κυβέρνησης, καθώς θα κορυφώνονται οι οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών, με τη συσσώρευση των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Οι οικονομικοί επιτελείς της Συγγρού επισημαίνουν επίσης ότι το φθινόπωρο θα φανεί ακόμη μία δυσκολία της κυβέρνησης, αφού θα πρέπει να καταθέσει την πρόταση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, υπό την απειλή του δημοσιονομικού κόφτη που αποδέχτηκε. 
 
Στο πολιτικό επίπεδο τώρα, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τρίβουν τα χέρια τους για τον κάθετο διαχωρισμό που έχει επιτευχθεί μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η στάση των δύο κομμάτων στο ζήτημα του εκλογικού νόμου όσο και η στάση τους στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη έχουν συγκροτήσει έναν αντιπολιτευτικό πόλο, όπως λένε στη Συγγρού, που διευκολύνει τη συνεννόηση και την επικοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να εκμεταλλεύεται συγκυριακά τον «ξαφνικό πολιτικό έρωτα» του Βασίλη Λεβέντη προς τον Αλέξη Τσίπρα και να κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρεί τον επιθετικό, καταγγελτικό και απαξιωτικό λόγο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. 
 
«Αν ο στόχος τους είναι οι κεντροαριστεροί πολίτες που δυσφορούν από τη σύμπλευσή μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζοντας το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι “δορυφόρους” μας, σπρώχνει τις αντισυριζικές ψήφους του χώρου κατευθείαν στην Ν.Δ.» επισημαίνει στο «Π» έμπειρος κοινοβουλευτικός. 
Πάντως, προς το παρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται θεσμικά, βλέποντας ότι όσο οι αντιπαραθέσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της Κεντροαριστεράς κινούνται σε οξείς τόνους, τόσο μειώνονται τα εμπόδια για τη δική του προσέγγιση. 
http://www.topontiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!