Δυο ενδιαφέροντα σχόλια για τη νίκη της Ακροδεξιάς στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας

Ένα ακόμα σημαντικό κάστρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος επιχειρεί να καταλάβει η Ακροδεξιά, αυτή τη φορά καταφέρνοντας να κερδίσει με διαφορά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του καταγράφουν για το ακροδεξιό κόμμα FPO τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας. Ο υποψήφιος του FPO συγκεντρώνει ποσοστό που ξεπερνά το 35%, ενώ τη δεύτερη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει με ποσοστό κοντά στο 21% ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος είχε την υποστήριξη των «Πρασίνων».

Δυο Έλληνες καθηγητές που μελετούν το φαινόμενο της Ακροδεξιάς ανά την Ευρώπη προχώρησαν σήμερα σε ένα πρώτο σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος σημείωσε στο Facebook:

H ακροδεξιά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας πρώτευσε ενώ οι υποψηφιότητες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ακολουθούν για την ώρα τον δεύτερο στη σειρά υποψήφιο των Πρασίνων, καταποντισμένες. 

Τα κυβερνητικά αυστριακά κόμματα εδώ και μήνες πρωταγωνιστούν σε μια αυταρχικής έμπνευσης ευρωπαϊκή αναδίπλωση για το προσφυγικό με βασική μέριμνα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ή να προλάβουν την ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία αποτελεί μια ακόμη πανηγυρική επιβεβαίωση στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία ότι οι λαοί προτιμούν πάντα τις καθαρές, ευκρινείς πολιτικά λύσεις παρά τα καθώς πρέπει - τάχα μου - κόμματα που ολισθαίνουν στο δεξί άκρο προκειμένου να μαζέψουν ψηφοφόρους. 

Ήθελες τα και παθές τα λοιπόν για την Αυστριακή κυβέρνηση. Αν θέλεις μαντρόσκυλα για να φυλάγεσαι από τους πρόσφυγες δεν θα πάρεις ένα κακομαθημένο σνομπ σαλονιού σαν τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, θα πάρεις κάτι άλλο. Απλά πράγματα. Το θέμα είναι να μην πιπιλίζεις τα αυτιά ενός λαού ότι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες χρειάζεσαι σκύλους.

Η Βασιλική Γεωργιάδου, σε άρθρο της στη Μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Ο Hofer ενσάρκωσε αποτελεσματικά αυτόν το ρόλο του υποκινητή των  φόβων, εκείνου που υπαινίσσεται κινδύνους, που ταλαντεύεται εντέχνως μεταξύ λαϊκισμού και ψευδο-ρεαλισμού. Ψηφίστηκε από τους εκλογείς του FPÖ,  αλλά και από όχι ευκαταφρόνητη μερίδα ψηφοφόρων της κύριας και κατεστημένης κομματικής σκηνής.

Η τελευταία φάνηκε στην παρούσα φάση να μοιράζεται την ίδια πολιτική ατζέντα με τους εθνικολαϊκιστές, κρατώντας –ιδίως η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστανοδημοκρατών– σκληρή στάση στο θέμα των πρόσφατων προσφυγικών ροών και επικροτώντας με την στάση του υπουργού των εξωτερικών της το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου σε αγαστή συνεργασία με την ΠΓΔΜ. Όμως όσο πιο αυστηρή γινόταν η στάση της κυβέρνησης συνεργασίας SPÖ και  ÖVP στο θέμα των προσφύγων, τόσο δυνάμωνε η φωνή του FPÖ που κατήγγειλε τις κατεστημένες κομματικές δυνάμεις για επιτρεπτικότητα και ανεκτικότητα στο ζήτημα της μεταχείρισης των μεταναστών και προσφύγων.
- See more at: http://www.parapolitiki.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!