Τέχνη ή «θερμό επεισόδιο» μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας;



του Γιάννη Αντύπα

I AM FURIUS WITH FURY
Οι κριτικές των κριτικών διθυραμβικές. Φοβάμαι, όμως, πως για μία ακόμη φορά μάλλον άλλη ταινία είδα εγώ και άλλη οι κριτικοί.
Όχι πως δεν είχε καλές στιγμές το φιλμ. Αλλά δε μπόρεσε να ξεπεράσει την αισθητική του βιντεοπαιχνιδιού, όπου μια πεντάδα γιάνκηδων εκτελεί μέσα από ένα τανκ καμιά τρακοσαριά φρίτσηδων.
Ενώ πριν είχε σώσει κάτι εγκλωβισμένους Αμερικανούς από ένα χωράφι καταστρέφοντας με βολές ακριβείας το βαρύ πυροβολικό των Γερμανών.
Βλέπουμε τους καλούς Αμερικανούς να σκοτώνουν τους κακούς SS που κρεμούσαν όποιον καλό Γερμανό δεν ήθελε να τους πολεμήσει.
Βλέπουμε τις Γερμανίδες να υποδέχονται τους απελευθερωτές και να τους ανακουφίζουν.
Ειδικά η σκηνή που η νεαρή Γερμανίδα σχεδόν παρακαλεί τον Αμερικανό στρατιώτη να το κάνει μαζί της είναι σκέτη απόλαυση, η αποθέωρση των αμερικανικών φαντασιώσεων.
Ξέρουμε πολλά για τους βιασμούς των Σοβιετικών στις πόλεις που έπεφταν στα χέρια τους. Μάθαμε τώρα ότι οι Γερμανίδες περίμεναν με ανοικτά πόδια τους Αμερικανούς ήρωες.
Μάθαμε ακόμη ότι υπήρχαν και καλοί Αμερικανοί που σκότωναν τους φρίτσηδες (έτσι λένε τους Γερμανούς στην ταινία οι πρωταγωνιστές) για να τους γλιτώσουν από τους φριχτούς πόνους των εγκαυμάτων.
Τι μεγαλοψυχία Θεέ μου; Στο τέλος μαθαίνουμε και για τους καλούς Γερμανούς που δεν μαρτύρησαν τους Αμερικανούς ήρωες που είχαν κρυφτεί κάτω από τις λάσπες του τανκ που είχαν υπερασπιστεί μέχρις τέλους.
Πλην ενός, βεβαίως. Του ήρωα που είχε κάνει τη χάρη στη νεαρή Γερμανίδα να κάνει έρωτα μαζί της.
Ενώ ο μπαρουτοκαπνισμένος Μπράντ Πιτ είχε ήδη περάσει στην αθανασία, στο Πάνθεον των Ηρώων. Εκεί που του άξιζε με τόσους φρίτσηδες που είχε καθαρίσει.
Ξέρετε τι τίτλο θα έβαζα εγώ στην ταινία; $ vs €! Dollars against euros. Μετά τους Σοβιετικούς, τους Ιάπωνες, τους Ιρακινούς, ήρθε η σειρά των Γερμανών να νιώσουν τη «στρατιωτική ισχύ» του Χόλιγουντ.
Προφανώς η κόντρα ΗΠΑ- Γερμανίας, που εδώ την ξέρουμε ως «εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος προκάλεσε το ΔΝΤ» θα έχει πολλές «μάχες» ακόμη.
ΥΓ. Ευχαριστώ τον Γιώργο Παπανδρέου που έβγαλε την ανακοίνωση για το συνέδριο, την ώρα που έβλεπα την ταινία και έτσι είχα δικαιολογία να λείπω κατά διαστήματα…

http://www.aixmi.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!