Το φάντασμα των SS-20!

του Γιώργου Καπόπουλου

Προχθές Δευτέρα, παραμονή της ευθυγράμμισης της ΕΕ με τις ΗΠΑ στην επιβολή των πρώτων οδυνηρών κατά της Ρωσίας κυρώσεων, η Ουάσιγκτον κατήγγειλε τη Μόσχα για παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς στην Ευρώπη.
Η Συνθήκη, που επικυρώθηκε το 1988 από τους Σουλτς και Σεβαρντνάτζε, τερμάτιζε μια διένεξη που κρατούσε πάνω από δέκα χρόνια, όταν το ΝΑΤΟ θεώρησε την ανάπτυξη από την ΕΣΣΔ των πυραύλων SS-20 ως ανατροπή της πυρηνικής ισορροπίας και απάντησε με την ανάπτυξη των συστημάτων Πέρσιγκ και Κρουζ.
Οι ΗΠΑ δεν διευκρινίζουν τι είναι η παραβίαση, αλλά η καταγγελία έχει ούτως ή άλλως λογική: Σε μια λογική ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης κάποια στιγμή το Κρεμλίνο θα χαράξει μια κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας θα αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει η αποτρεπτική απειλή των πυρηνικών όπλων.
Αν με την υποθετική αυτή, επί του παρόντος, απειλή η Μόσχα αποτρέψει νέα πλατεία Μαϊντάν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, οι ΗΠΑ από τη μεριά τους για να ανανεώσουν την πυρηνική ομπρέλα τους επί της ΕΕ θα απαιτήσουν στην πράξη βαρύ αντίτιμο, πρώτον την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων απέναντι στη Μόσχα και δεύτερον ευθυγράμμιση των πολιτικών διαχείρισης της κρίσης αλλά και υπογραφή της Διατλαντικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.
Με αφετηρία τη σύγκρουση στη Γιουγκοσλαβία μετά τον Ιούνιο του 1991 και με πιο πρόσφατο σταθμό την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη την άνοιξη του 2010, οι Ευρωπαίοι σπατάλησαν απερίσκεπτα την περίοδο χάριτος χωρίς απειλή εξ ανατολών και δεν προχώρησαν στην πολιτική ενοποίηση. Ετσι σήμερα είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΕ θυμίζει παίκτη επιτραπέζιου παιχνιδιού που έχει τραβήξει την κάρτα που γράφει επιστροφή στην αφετηρία.
Παρά τη σκληρή αντιπαράθεσή τους ΗΠΑ και Ρωσία κλιμακώνουν με κοινό παρονομαστή ότι οι όποιες προσδοκίες τους για κέρδη είναι σε βάρος της Ευρώπης: Η Μόσχα ενδιαφέρεται να σταματήσει με κάθε κόστος την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της στην πρώην ΕΣΣΔ και η Ουάσιγκτον να ελέγχει πλήρως όλο το φάσμα των σχέσεων της ΕΕ και κυρίως της Γερμανίας με τη Ρωσία.
Παγιδευμένη στην εσωστρέφεια της κρίσης της Ευρωζώνης εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια, η ΕΕ προσγειώνεται απότομα στην ολική επαναφορά του Ψυχρού Πολέμου.

http://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!