Ο ξένος εργάτης μπορεί να πεθάνει σαν το σκυλί στ' αμπέλι με δικαστική απόφαση

της Βασιλικής Κατριβάνου

Η απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ...), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει.
Πρόκειται για την αθώωση των πρωταγωνιστών μιας εγκληματικής επίθεσης εναντίον των εργατών γης, που πέρσι τον Απρίλιο διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία Βαγγελάτος ΑΕ. Παραγνωρίζοντας τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία, αγνοώντας τη χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ, και αδιαφορώντας για τις νέες "Μανωλάδες" που ξεφυτρώνουν ανά την Ελλάδα, όπως αυτή στη Σκάλα Λακωνίας, η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους.
Όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα χτες και στη Σκάλα Λακωνίας σήμερα παραπέμπουν σε συνθήκες εκμετάλλευσης στα χρόνια της δουλοκτησίας.Δίνεται το μήνυμα ότι ο ξένος εργάτης μπορεί να πεθάνει σαν το σκυλί στ' αμπέλι. Όπως το περιστατικό της Μανωλάδας, λοιπόν, έτσι και η απόφαση, δεν αφορούν αποκλειστικά την τοπική κοινωνία και οικονομία. Το γεγονός ότι η πολιτεία αρνήθηκε να σταθεί στο ύψος της περίστασης και να δώσει το μήνυμα ότι δεν ανέχεται τη δουλεία και το ρατσισμό, μας απογοητεύει και μας εξοργίζει. Είναι δική μας υπόθεση να το κατοχυρώσουμε στην πράξη.
http://www.tvxs.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!