Και οι τραπεζίτες έχουν ψυχή

του Θανάση Καρτερού

Ορίστε, που κι οι τραπεζίτες έχουν ψυχή. Αν κρίνουμε τουλάχιστον από το σενάριο που κυκλοφορεί... τροχιοδεικτικά τις τελευταίες μέρες και αφορά στους δυστυχείς συμπολίτες μας οι οποίοι έλαβαν τραπεζικό δάνειο στην προ Mνημονίων ωραία εποχή. Τότε που τα τρώγαμε όλοι μαζί. Και τώρα, στην εποχή των Mνημονίων, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, είδαν τη δουλειά τους να εξαερώνεται, είδαν το μαγαζί τους να κλειδώνεται. Και αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου.
Την ίδια εποχή είδαν βέβαια και οι τραπεζίτες τις τράπεζές τους να φαλιρίζουν εκατό φορές χειρότερα από όλους τους δανειολήπτες της επικράτειας μαζί. Αλλά ήρθε το κράτος και μας υποχρέωσε όλους να στηρίξουμε αυτά τα ευαγή ιδρύματα. Κι όταν λέμε όλους, εννοούμε όλους - δεν εξαίρεσε ούτε εκείνους που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο για το σπιτάκι τους. Διότι όλοι -κι αυτοί οι έρμοι- φορτωθήκαμε, μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας, τα τεράστια ποσά που πέρασαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση ή όπως αλλιώς τη λένε οι ειδικοί.
Οι ίδιοι τραπεζίτες που διασώθηκαν -έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον ο Στουρνάρας- από μας, τώρα μας αντιγυρίζουν τη χάρη. Θα παίρνουν, λένε, από του χρόνου το σπίτι όποιου χρωστάει. Κακό. Αλλά θα τον αφήνουν να μένει μέσα, πληρώνοντας ενοίκιο. Καλό. Προσωρινό φυσικά, όπως μας πληροφορεί ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών Γκίκας Χαρδούβελης. Μέχρι την έξωση του ίδιου και της οικογένειάς του. Πόσο προσωρινό ουδείς το γνωρίζει, εκτός ίσως από τους τραπεζίτες και τον Γκίκα τους.
Είδατε γιατί οι τραπεζίτες -αποδεικνύεται ότι- έχουν ψυχή; Υπάρχουν βέβαια και οι κακόπιστοι που υποστηρίζουν ότι με το κόλπο αυτό οι τράπεζες πάνε να αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη, χωρίς όμως να αρπάξουν τις κλωτσιές που συνεπάγονται οι μαζικές εξώσεις. Να το φέρουν μαλακά, ας πούμε, το πράγμα: Σου παίρνουμε το σπίτι, αλλά μείνε μέσα, καημένε, ως ενοικιαστής. Να δείξουν έτσι ότι διαθέτουν ευαισθησία κοινωνική και να μη βάλουν σε μπελάδες κοινωνικούς τον Γκίκα, τον Σαμαρά και τους λοιπούς της πολιτικής ευαισθησίας.
Οι κακόπιστοι ποτέ δεν λείπουν, αλλά ευτυχώς δεν παίρνουν αυτοί τις κρίσιμες αποφάσεις. Έτσι, το αγωνιώδες ερώτημα είναι ένα: Θα προκάνουν οι τράπεζες; Ή θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να χαλάσει το φιλάνθρωπο σχέδιο;
http://www.avgi.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!