Ας επιστρέψει το ΚΚΕ στην οδό της αιδούς


Του Σταύρου Κοντονή*

Η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης των απόψεων και της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Μνημείο παραχάραξης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου και το πρώτο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο. Θα νόμιζε κανείς ότι το ΚΚΕ δεν έχει αυτόνομη πολιτική και τακτική. Εξαντλεί την ύπαρξή του στο να δυσφημεί και να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας την τυχόν αποτυχία του, η οποία σίγουρα θα σάρωνε ως οδοστρωτήρας όλη την Αριστερά, για να αναπνεύσει και να νιώσει το ίδιο «δικαιωμένο». Αυτή η εξέλιξη των τελευταίων ετών είναι τραγική για ένα ιστορικό κόμμα όπως το ΚΚΕ, το οποίο έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με τους αγώνες του λαού μας, του οποίου, όμως, η σύγχρονη διαχείριση από την ηγεσία του το οδηγεί στην απομόνωση και σε μια αυτοκαταστροφική πορεία.

Ο κ. Κουτσούμπας θητεύει στη σταλινική σχολή της πλαστογράφησης και ψευδολογίας, και μάλιστα σε μια στιγμή όπου για τους αριστερούς προέχει η πάλη κατά της μνημονιακής κυβέρνησης και κατά του σεναρίου συγκυβέρνησης των μνημονιακών με την εγκληματική Χρυσή Αυγή.

«Η δημοκρατία για τον ΣΥΡΙΖΑ σταματάει στις πύλες του εργοστασίου», ανέφερε ο Δημ. Κουτσούμπας. Αναμασώντας μια μόνιμη αιτίαση προς τα αστικά κόμματα, τη φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας σταματά στις πύλες του εργοστασίου; Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στο προ των μνημονίων επίπεδο και της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης στον ιδιωτικό τομέα σταματά στις πύλες του εργοστασίου; Η πάλη κατά των απολύσεων και του εργοδοτικού δεσποτισμού σταματά και αυτή στις πύλες του εργοστασίου; Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του στους μεγάλους αγώνες, στη Χαλυβουργική, στο Μετρό, στην ΟΛΜΕ, στην ΕΡΤ, σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, όπως τα Τσιμέντα Χαλκίδας και ο «Κατσέλης», σταμάτησε στις πύλες των χώρων δουλειάς;

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στηρίξει αποφασιστικά και από τα μέσα τους εργαζόμενους κατά της κρατικής και εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Τα ίδια μας λέει ο κ. Κουτσούμπας και για το ζήτημα του χρέους. Αναφέρεται σε κάποιο «κούρεμα» του χρέους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για σαφή κατάργηση των μνημονίων από την κυβέρνηση της Αριστεράς, επαναδιαπραγμάτευση χωρίς κόκκινη γραμμή και διεθνή συνδιάσκεψη για το χρέος με σκοπό τη διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματός του, στη βάση και των διεθνών συμμαχιών που είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν.

Μιλά ακόμη ο κ. Κουτσούμπας και για στήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν το κόμμα μας έχει καταγγείλει αυτή την προετοιμασία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς Σαμαρά- Βενιζέλου υποστηρίζοντας ρητώς τη διαδικασία απεμπλοκής της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Βεβαίως, ο κ. Κουτσούμπας αδιαφορεί για αυτά τα αναγκαία μέτρα και τα παραπέμπει όλα στην «αποκαλυπτική» έλευση της λαϊκής εξουσίας.

Ομως, ο κ. Κουτσούμπας εν τη ρύμη του λόγου του αποκρύπτει περισσότερα από όσα συκοφαντικά αναφέρει. Ξεχνά να μας πει όσα έλεγε η ηγεσία του ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 2008, όταν κατήγγελλε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή των κουκουλοφόρων και ηθικό αυτουργό των καταστροφών και της βίας. Ξεχνά να μας πει τα όσα συκοφαντικά έλεγε το ΚΚΕ το 2011 για το κίνημα των πλατειών.

Στη φετινή ομιλία του στη ΔΕΘ ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την «τυχοδιωκτική του πολιτική δίνει δικαιώματα», νομιμοποιώντας έτσι την κυβερνητική θεωρία των «δύο άκρων», καταγγέλλοντας τον «οπορτουνιστικό» ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα και για «τυχοδιωκτισμό»! Η λογική του να ισοπεδώνουμε ό,τι δεν ελέγχουμε δεν πάει μακριά την Αριστερά.

Ξεχνά ο γραμματέας του ΚΚΕ να κάνει την αυτοκριτική του για τη συμμετοχή του ΚΚΕ το 1989 στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Ξεχνά να μας μιλήσει και για το παρόν, όπου το ΚΚΕ δεν διακρίνεται, δυστυχώς, μόνο για τη συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες αλλά και για συμπεριφορές ενός συλλογικού καπιταλιστή, όπως οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στον «902» και οι απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» καθώς και η ανήκουστη πώληση της συχνότητας του «902» -συχνότητας που έπαιξε κορυφαίο ρόλο στη διάσωση του σήματος της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο- σε αδιαφανή μονοπωλιακά συμφέροντα.

Είναι δυνατόν το κόμμα που θέλει να αναφέρεται, και μάλιστα συχνά με εισαγγελικό για τους άλλους λόγο, στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα να χρησιμοποιεί τη γλώσσα του επιχειρηματία που «δεν βγαίνει πέρα»;

Ας κοιτάξει ο κ. Κουτσούμπας το «σπίτι» του και τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει ως ηγεσία να επιφέρει σε αυτό, προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινοί αγώνες και προσπάθειες της ελληνικής Αριστεράς για την κοινωνική και πολιτική ανατροπή. Εμείς δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά των άλλων αριστερών οργανώσεων αλλά και δεν δεχόμαστε να μας συκοφαντούν με πρόδηλα ψευδή επιχειρήματα και κατηγορίες. Ας επιστρέψει το ΚΚΕ από την οδό των συκοφαντιών στην οδό της αιδούς για τα δικά του πεπραγμένα.

…………………………………………………………………………………………………..

* Βουλευτής Ζακύνθου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!