Κρείττων... παλαιοκομματισμός...

του Γιώργου Καρελιά

Ένας (ευρω)βουλευτής αποχώρησε από το κόμμα με το οποίο εξελέγη στην Ευρωβουλή. Δεν είναι ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος.
Εξήγησε ότι διαφωνεί με ορισμένες από τις πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, την οποία στηρίζει το (πρώην) κόμμα του. Δεν έχει μεγάλη σημασία ότι αυτές τις πολιτικές ακολουθούσε και το (πρώην) κόμμα του, όταν ήταν μόνο του στην κυβέρνηση. Τώρα του ήρθε να διαφωνήσει, τώρα διαφώνησε. Ούτε είναι πρωτοφανές ότι, ενώ αποχωρεί από το κόμμα που τον εξέλεξε, δεν παραιτείται από την έδρα του. Το έχουν κάνει κι άλλοι, οι περισσότεροι, στο παρελθόν.

Στην περίπτωση, όμως, του σημερινού πρωταγωνιστή, Κρίτωνα Αρσένη, υπάρχουν δυο ιδιαιτερότητες. Πρώτον, η θέση στην ευρωβουλή είναι καθαρός διορισμός. Δεν έχει καν το άλλοθι ότι εξελέγη με σταυρό προτίμησης, άρα δικαιούται, έστω κατά το ήμισυ, να κρατήσει την έδρα. Εξελέγη γιατί ο αρχηγός του κόμματος, ο τότε αρχηγός, τον έβαλε στις πρώτες θέσεις της λίστας. Άραγε, ο κ. Αρσένης ενημέρωσε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και τον ρώτησε αν πρέπει να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής;
Το δεύτερο και σημαντικότερο: ο κ. Αρσένης είναι νέος στην ηλικία και εμφανίζεται ως φορέας κάποιων νέων ιδεών και νέας νοοτροπίας. Η σημερινή στάση του, όμως, ταυτίζεται απολύτως με τη γνωστή παλαιοκομματική λογική, που θέλει και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, ο ίδιος εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για όσα κάνει το (πρώην) κόμμα του, αλλά κρατάει τη θεσούλα, που εκείνο του έδωσε. Και εν προκειμένω δεν πρόκειται για θεσούλα, αλλά για θεσάρα με πολλές χιλιάδες ευρώ μηνιαίες απολαβές.
Υπάρχει και κάτι ακόμη χειρότερο: στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την άρνησή του να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, πήρε σβάρνα τα μέσα ενημέρωσης και είπε ότι δεν το κάνει γιατί θέλει «να υπερασπιστεί τα κινήματα των πολιτών». Αν ήταν γνήσιος φορέας νέων ιδεών και όχι παλαιοκομματικής νοοτροπίας, θα αποχωρούσε από το κόμμα του, θα τους έτριβε στη μούρη την παραίτηση από την έδρα του Στρασβούργου και θα κατέβαινε στον δρόμο, μαζί με τα «κινήματα των πολιτών», να υπερασπιστεί τις ιδέες του. Τότε κανείς δεν θα μπορούσε να του πει ότι παριστάνει εκ του ασφαλούς τον «αντάρτη» ούτε ότι είναι -κι αυτός- πολιτικό προϊόν της οικογενειοκρατίας.
Κρίμα που άλλος ένας νέος άνθρωπος υιοθετεί γνωστά παλαιοκομματικά τερτίπια. Και δυο φορές κρίμα που ο ευρωβουλευτής Κρίτων δεν γνωρίζει ότι, τουλάχιστον ορισμένες φορές, «κρείττον του λαλείν το σιγάν».
*Κρείττων: ισχυρότερος, καλύτερος, ηθικά ανώτερος (τα λεξικά)
ΠΗΓΗ: protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!