Δει δη δυο δισ.


της Λώρης Κέζα
Σημειώσανε τα επιθυμητά έσοδα. Δει δη δυο δισ.. Ο αρμόδιος επί της φορολογικής είσπραξης κ. Γ. Μαυραγάνης ξέρει τι θα κάνει. Θα φορολογήσει ξανά όσα φορολόγησε και πριν, δηλαδή τα προφανή. Τα διαμερισματάκια. Θα φορολογήσει και όσα δεν έβλεπε πριν, αυτά που ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν δει ποτέ. Τα αγροτεμάχια. Τις ξεχασμένες κληρονομιές που συνδέουν τις οικογένειες με τους τόπους καταγωγής, αυτές που δεν έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική από οικονομική αξία. Το λοιπόν. Ο κ. Μαυραγάνης αποφάσισε για άλλη μια φορά ότι όποιος έχει ένα κεραμίδι ή δυο οπωροφόρα, θα πει τον δεσπότη Παναγιώτη.

Ο αρμόδιος υφυπουργός μαζί με τις άλλες μουσίτσες (τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση) συζήτησαν ενδελεχώς το ύψος του αφορολόγητου ποσού που θα ισχύσει για τον νέο φόρο ακινήτων, καθώς και στους συντελεστές της κλίμακας υπολογισμού του φόρου. Για το αφορολόγητο ποσό εξετάζονται δύο όρια προσδιορισμού του πλούτου βάσει αντικειμενικών αξιών: στις 50.000 ή στις 100.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα υπάγονται όλες οι ιδιοκτησίες των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τα μεγαλοφυή σχέδια του υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν εφέτος όσα έχουν και δεν έχουν, δηλαδή αναδρομικό φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010, για το 2011 και μόλις ξεμπερδέψουν από αυτά, θα αρχίσει η πληρωμή του νέου φόρου, που τώρα  απεργάζεται η κυβέρνηση. Ουπς, λάθος διατύπωση. Αυτό το «θα αρχίσει η πληρωμή» βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας. Στην πραγματικότητα θα αρχίσει η αποστολή ειδοποιητηρίων που οι μισοί θα  αγνοήσουν. Οι φορολογούμενοι αδυνατούν.

Σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research οι μισοί φορολογούμενοι δηλώνουν ότι το 2013 δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν δύνανται να ανταποκριθούν. Δεν έχουν. Οι περιουσίες θα αλλάξουν χέρια βιαίως: ένας στους δυο θέλει να πουλήσει ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία ή να δανειστεί για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες. Οι αριθμοί: το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα ανέρχεται στο 54%, ενώ ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Ο επινοητικός κ. Μαυραγάνης επιδεικνύει όλο το ταλέντο του σε επίπεδο γκαρσονιέρας. Δημιουργεί νέους φόρους χωρίς να επιδιώκει την είσπραξη των άλλων φόρων. Δεν επιδιώκει για παράδειγμα την πάταξη της φοροδιαφυγής στα καύσιμα παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί κατά καιρούς προτάσεις ικανές να καλύψουν τα κενά. Αντί δηλαδή να κυνηγάει τους βενζινοπώλες θα μπορούσε να επιβάλλει έναν και μοναδικό φόρο κατά την εισαγωγή της πρώτης ύλης. Κατόπιν βιομήχανος μπορεί να μετακυλήσει τη δαπάνη στον λιανέμπορο.

Αυτό που γίνεται τώρα είναι να πληρώνουν οι καταναλωτές τον φόρο καυσίμων, ο φόρος να πηγαίνει σε τσέπες (7 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται) και το κενό που δημιουργείται (μαζί με τα άλλα κενά της φοροδιαφυγής) να καλύπτεται από τους διαμερισματούχους. Πώς εξηγούνται άραγε οι επιλογές Μαυραγάνη; Ντρέπεται, φοβάται ή νιώθει ανεπαρκής απέναντι στους φοροφυγάδες; 
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!