Ένα ακόμα γράμμα...


του Νίκου Σαραντάκου
Θα έχετε ίσως δει ένα γράμμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο Διαδίκτυο, ανορθόγραφο και όχι πολύ καλλιγραφημένο, γραμμένο από μαθητές του δημοτικού σχολείου Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, όπου εκφράζεται το παράπονο τριών μαθητών που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα από τα σπίτια τους. Ομολογώ ότι βλέποντάς το είχα μια επιφυλαξη ως προς την αυθεντικότητά του, μια και στο Διαδίκτυο μαθαίνει κανείς να γίνεται καχύποπτος απέναντι σε κάθε τι που δεν μπορεί να το διασταυρώσει.
Μάλλον δεν είχε βάση η δυσπιστία μου, διότι όπωςδιαβάζω σε ένα ιστολόγιο, το γράμμα το κοινοποίησε ο δάσκαλος των παιδιών στον Συνήγορο του Παιδιού. Άλλωστε, στο γράμμα των παιδιών αφιέρωσε το χτεσινό του χρονογράφημα ο Παντελής Μπουκάλας, στο οποίο ειρωνικά μέμφεται τους λαϊκιστές που δασκάλεψαν τα παιδιά να γράψουν ένα τέτοιο γράμμα: Χθες οι ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ έκοψαν το ρεύμα από τα σπίτια μας. Δεν μας ενημέρωσαν και ήρθαν πρωί πρωί με την αστυνομία. Πέταξαν όλα τα φαγητά από το ψηγείο. Δεν ήταν σοστό αυτό που έκαναν.
Ωστόσο, σήμερα πήρα κι εγώ ένα ηλεμήνυμα για το ίδιο θέμα, τις διακοπές ηλεκτροδότησης που γίνονται κατά συρροή σε όσα νοικοκυριά χρωστάνε στη ΔΕΗ. Και ενώ είχα αρχίσει να γράφω κάποιο άλλο άρθρο, προτίμησα να αναδημοσιεύσω το μήνυμα του φίλου, χωρίς καμιά αλλαγή -σβήνω μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του αποστολέα (ο οποίος σχολιάζει συχνά στο ιστολόγιο με ψευδώνυμο).
Συγγνώμη που παίρνω το θάρρος, πρώτη φορά να σου προτείνω ανάρτηση.
Δεν ξέρω αν και πόσο έχει γίνει γνωστό, αλλά έχει παραγίνει το κακό με τις διακοπές ρεύματος. Η ΔΕΗ και οι εργολάβοι της έχουν ξεσαλώσει και κόβουν ρεύμα αδιακρίτως, ειδικά σε άτομα και οικογένειες των λεγόμενων ευπαθών ομάδων, αφού αυτές οι ομάδες έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα και αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς. Έχω υπόψη μου μονογονεϊκή οικογένεια στα Πατήσια, δύο μικρά παιδιά (το ένα με χρόνια πάθηση) και μάνα άνεργη, που της αφαίρεσαν εντελώς το μετρητή, και έτσι δεν μπορεί να γίνει καν επανασύνδεση, παράνομη έστω. (παράνομη με τα δικά τους κριτήρια, όχι τα δικά μου). Το ένα παιδάκι ήδη έχει ψυχολογικά προβλήματα και ψάχνουμε ψυχολόγους.
Σχετική ανάρτηση εδώ. Ό,τι γράφει είναι αλήθεια και έγκυρο.
Αύριο ή τη Δευτέρα, θα κάνω καταγγελία στο Συνήγορο του Παιδιού, χωρίς όμως πολλές ελπίδες. Απ΄ ότι πληροφορήθηκα, στέλνουν απλά ένα έγγραφο στη ΔΕΗ να εξετάσει την περίπτωση.
Και πάλι συγγνώμη για το θάρρος. Απλά δεν μπορώ να κοιμηθώ και να ησυχάσω από τότε που το έμαθα, επειδή τυχαίνει να έχω δει και τα παιδιά και τη μάνα τους. Και σκέψου πόσες περιπτώσεις είναι αυτές που δεν ξέρουμε.
Σχετική συζήτηση έγινε και στο ιστολόγιό σου απ΄ ό,τι είδα, για την περίπτωση των παιδιών στη Μενεμένη.
Και πάλι συγγνώμη. Ο μόνος λόγος που το προτείνω είναι μήπως και ιδρώσει κανένα αυτί, μια και το ιστολόγιό σου έχει επισκεψιμότητα ή όπως λέγεται αυτό. Στο ραδιόφωνο άκουσα ότι σχετικές δηλώσεις έχει κάνει και ο Φωτόπουλος με συγκεκριμένα στοιχεία. βλ. εδώ.
Στη συγκεκριμένη γυναίκα είχαν κόψει το ρεύμα και παλαιότερα, είχε περάσει 7 μήνες (και όλο το βαρύ χειμώνα του 11) χωρίς ρεύμα και της είχαμε κάνει «παράνομη»επανασύνδεση εμείς (η πολιτική ομάδα που συμμετέχω), την άνοιξη του 2012. Τότε μας είχε πει, ότι το μόνο που ήθελε είναι να κάνει πάσχα με τα παιδιά της, έχοντας ρεύμα. Τώρα όμως, μέσα Νοέμβρη 2012, της αφαίρεσαν τελείως το ρολόι και δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε τίποτα, πέρα από το να κυνηγάμε το θέμα με θεσμικούς τρόπους όσο μπορούμε. Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει πολλές φορές προτείνει διακανονισμό στη ΔΕΗ, δηλαδή να τους δίνει κάθε μήνα όσο μπορεί, αλλά δεν δέχονται γιατί ζητάνε ένα μεγάλο ποσό ντούκου. Τώρα που της πήραν το μετρητή, το κόστος επανασύνδεσης είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η γυναίκα ζούσε μόνο από επιδόματα πρόνοιας που και αυτά της τα έκοψαν (αυτό έγινε λόγω δικής της παράλειψης, γιατί δεν ανταποκρίθηκε σε επανέλεγχο που της ζήτησαν, προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε και σε αυτό). Σου λέω όλο το ιστορικό γιατί δεν θέλω να σου κρύψω τίποτα. Επίσης τα παιδιά είναι από διαφορετικούς πατεράδες, οι οποίοι όμως και οι δύο είναι εξαφανισμένοι. Έχω πιστοποιητικά γεννήσεως και τέτοια, θα τα πάω στο Συνήγορο, αυριο ή τη Δευτέρα. Το ένα κοριτσάκι είναι 12 ετών και το άλλο (το άρρωστο) 7.
Αν δεν κάνεις ανάρτηση, κανένα πρόβλημα, μη νιώσεις υποχρεωμένος. Σου γράφω το παρόν μήνυμα εν θερμώ, όντας απελπισμένος και πολύ θυμωμένος. Μοναδικός μου σκοπός είναι μπας και γίνει κάποιος ντόρος και υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, όχι προς την πλευρά της φιλανθρωπίας, αλλά να βγάλουν κάποια απόφαση, π.χ. να απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος εντελώς σε ευπαθείς ομάδες, να μην πληρώνουν καθόλου ρεύμα οι ευπαθείς ομάδες, όχι αυτά τα μεσοβέζικα της ΔΕΗ που δεν έχουν αποτέλεσμα, αφού στην πράξη κόβονται τα ρεύματα σε ευπαθείς ομάδες (ούτε αυτός ο χαρακτηρισμός μ΄αρέσει, τον χρησιμοποιώ για να συνεννοηθούμε). ΄Εχε υπόψη σου και ότι οι εργολάβοι πληρώνονται με το κεφάλι, για κάθε μία διακοπή που κάνουν.
Έξω βρέχει και αστράφτει τώρα. Άραγε τι να σκέφτεται μια βροχερή νύχτα ένα παιδί που ζει στο σκοτάδι χωρίς φως, θέρμανση και ηλεκτρικό; και τι θα θυμάται άμα μεγαλώσει; Μπορεί όμως να είναι και χαρούμενο στο μέλλον, ο άνθρωπος έχει τρόπους να τα ξεπερνά αυτά. Μακάρι. Μην πέφτουμε σε συναισθηματισμούς. Δεν ξέρω πια. Απλώς κάνω ό,τι μπορώ. Ευχαριστώ για το χρόνο σου. Συγγνώμη αν σε βάρυνα.
Ζητώ κι εγώ συγνώμη αν σας βάρυνα.
ΠΗΓΗ: www.sarantakos.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!