Ο Μποστ, ο Ολυμπιακός και η Σφαδάζ χανούμ

του Νίκου Σαραντάκου

Χτες έγινε η κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε σκέφτηκα σήμερα να ανεβάσω ένα σκίτσο του Μποστ που θυμίζει την παρθενική συμμετοχή ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση. Τον έχουμε συνηθίσει για τα πολιτικά του σκίτσα, αλλά ο Μποστ το 1959 είχε τακτική γελοιογραφία, κάθε βδομάδα, και στην (πολύ καλή) αθλητική εφημερίδα “Ομάδα” που έβγαινε από τον ΔΟΛ. Πολλά από αυτά τα σκίτσα έχουν περιληφθεί στο πρώτο λεύκωμα του Μποστ, που εκδόθηκε στα τέλη του 1959 (δύο από αυτά, εδώ) αλλά αυτό που παρουσιάζω σήμερα όχι, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς άγνωστο σήμερα.
Τον Σεπτέμβριο του 1959 λοιπόν, η πρωταθλήτρια Ελλάδας, που ήταν ο Ολυμπιακός (είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της περιόδου 1958-59, το τελευταίο πριν από την καθιέρωση της εθνικής κατηγορίας), συμμετείχε στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, που βρισκόταν στην πέμπτη του διοργάνωση. Τις τέσσερις προηγούμενες χρονιές, πρωταθλήτρια είχε στεφθεί η Ρεάλ (των Πούσκας και Ντι Στέφανο). Ο Ολυμπιακός ήταν άτυχος στην κλήρωση, αφού στον προκριματικό γύρο κληρώθηκε με την πρωταθλήτρια Ιταλίας, τη Μίλαν. Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου στο στάδιο Καραϊσκάκη και έληξε ισόπαλος 2-2. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε δυο φορές, αλλά ο Αλταφίνι ισοφάρισε. Η ρεβάνς δόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στο Σαν Σίρο, και η Μίλαν νίκησε με 3-1. (Για να είμαστε ακριβείς, ο Ολυμπιακός είχε συμμετάσχει και στη διοργάνωση του 1958-59, αλλά επειδή κληρώθηκε με την τουρκική Μπεσίκτας και καθώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τεταμένες με το Κυπριακό, δεν κατέβηκε να αγωνιστεί και αποκλείστηκε “άνευ αγώνος”). Τελικά και το 1959-60 πρωταθλήτρια Ευρώπης στέφθηκε η Ρεάλ, για πέμπτη συνεχή φορά (ρεκόρ ακατάρριπτο ίσαμε σήμερα), νικώντας στον τελικό την Άιντραχτ Φρανκφούρτης με 7-3 (επίσης ρεκόρ ίσαμε σήμερα).
Το σκίτσο του Μποστ δημοσιεύτηκε στην Ομάδα στις 26 Αυγούστου 1959, δηλαδή πριν από τους αγώνες με τη Μίλαν.

Το σκίτσο δείχνει έναν φανατικό ολυμπιακάρα να γλεντάει με το αμόρε του σε ένα λαϊκό κέντρο στις Τζιτζιφιές, ένα από εκείνα τα περίφημα μαγαζιά όπου (λέει ο μύθος, διότι εγώ δεν τα πρόλαβα) μπορούσε κανείς να ακούσει τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού πληρώνοντας κάτι παραπάνω για το φαγητό  του απ’ ό,τι στις άλλες ταβέρνες. Ο τίτλος “Πόθοι κάτω από τις Τζιτζιφιές” παραπέμπει στο θεατρικό έργο του Ο’ Νιλ “Πόθοι κάτω από τις λεύκες”. Ο μπουζουξής, ο Μανώλης Διπλοπεννέας δεν μοιάζει λίγο με τον Ζαμπέτα; Όσο για τη Σφαδάζ Χανούμ, βρίσκω εξαιρετικό το λογοπαίγνιο, που βέβαια παραπέμπει στην περίφημη τότε Σεβάς Χανούμ (κατά κόσμο Σεβαστή Παπαδοπούλου).
Ο ολυμπιακάρας δίνει παραγγελία για ένα “μάμπο ητταλιάνο”, ενώ παίζει και με το όνομα της Μίλαν και το αρχοντορεμπέτικο παλιότερο σουξέ “Μίλα μας και μη μας αγαπάς”.
Εντός ολίγου θα εκτελεσθεί, απαντάει ο μαέστρος!
Πριν γίνει η κλήρωση, σκεφτόμουν ότι θα είχε πλάκα να κληρωθεί και φέτος με τη Μίλαν ο Ολυμπιακός (κάτι που δεν ήταν αδύνατο, αφού η Μίλαν συμμετείχε επίσης στην κλήρωση), αλλά τελικά η κληρωτίδα έβγαλε Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ. Θα μπορούσε να πέσει σε πιο δύσκολους αντιπάλους. Και οι άλλοι όμως το ίδιο.


ΠΗΓΗ: www.sarantakos.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!