Οι δύσκολες εβδομάδες...

του Γιώργου Κούρου

Τα ψέματα τελείωσαν. Πέντε... διαβολοβδομάδες απομένουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, που θα κρίνουν τα πάντα. Και όλα θα κριθούν τώρα από τη βούληση των κυβερνητικών εταίρων να συγκρουστούν με την ψυχή τους, καθώς τα κρισιμότερα βήματα, για να αποδείξει η κυβέρνηση ότι πραγματικά κάτι κινείται, κάτι αλλάζει στη χώρα μας, είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι δομικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Το πακέτο μέτρων θα φέρει ανατροπές και συγκρούσεις, όμως, στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Οι αποφάσεις «κλειδώνουν» μέρα με τη μέρα και όλα θα έχουν τελειώσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου, αφού το πακέτο θα περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί έως το Eurogroup, το οποίο θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου, για να διαπιστώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι τα συμφωνηθέντα θα υλοποιηθούν.
Ομως η έκθεση της τρόικας, που είναι το κομβικό σημείο για όλους και αυτή θα λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, θα πρέπει να πιστοποιεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις γι' αυτό. Οι ελεγκτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα θα τα πάρουμε, όπως και να 'χει, για να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Ομως, για να έρθει η πολυπόθητη δόση, θέλουν τώρα, στο διάστημα που απομένει, και μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, να δουν ότι προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν έργα και όχι λόγια.
Είναι δύσκολο το εγχείρημα για την κυβέρνηση, σε μικρό χρονικό διάστημα, και σίγουρα θα φέρει πολλές συγκρούσεις. Τόσο με το συνδικαλιστικό κίνημα όσο, ενδεχομένως, και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κομμάτων που τη στηρίζουν. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι ο αγώνας άρχισε, το καμπανάκι χτύπησε, μετά τις επισκέψεις του Αντώνη Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, και σίγουρα δεν μπορεί να πετάξει... λευκή πετσέτα στο καναβάτσο.
Για να προχωρήσουν, όμως, οι αλλαγές, που είναι επιθυμητές για να αλλάξουν το κλίμα και στις αγορές με όλα τα θετικά επακόλουθα, είναι να γίνει κατανοητή η κρισιμότητα της κατάστασης και κυρίως το ότι είμαστε σε ένα οριακό σημείο.
Για να συνεχίσουμε το ταξίδι του ευρώ, θα πρέπει να μείνουμε στο τρένο και να πληρώσουμε το τίμημα. Πολύ ακριβό αναμφίβολα, αλλά, εδώ που φτάσαμε, δεν μας κάνουν εκπτώσεις. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα συζητάμε για το νέο επώδυνο πακέτο, γιατί, στο παρελθόν, οι κυβερνήσεις έδειξαν ατολμία και αναποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων. Γιατί, εάν είχαν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της μεταρρύθμισης, σίγουρα σήμερα δεν θα συζητάγαμε για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!