Ο Σάντος δε βάφει τα μαλλιά του ούτε πήρε τα ευρώ του απ’ την Ελλάδα…

του Βασίλη Σαμπράκου

Όχι, αυτός δεν είναι μια «Ότο Ρεχάγκελ» περίπτωση. Δεν βάφει τα μαλλιά του, δεν έχει αλλάξει οδοντοστοιχία, δεν ράβεται σε μόδιστρους, δεν έχει το χάρισμα της καλής επικοινωνίας. Είναι ένας φαινομενικά βλοσυρός, συχνά απρόσιτος προπονητής ποδοσφαίρου, ο οποίος έχει πολύ διαφορετικές αντιλήψεις από τον «Βασιλιά Ότο».
Αν τραγουδούσαν μαζί σε μια πίστα, {ο Ότο θα ήταν το πρώτο όνομα της μαρκίζας}, θα έβγαινε αργά, ακριβοντυμένος και λαμπερός, και θα έμενε για λίγο στην πίστα. {Ο Φερνάντο Σάντος θα ήταν ο αδιάφορα ή κακοντυμένος έντεχνος τραγουδιστής}, που θα εμφανιζόταν νωρίς, με την απαίτηση να είναι καθαρή η πίστα και να κάνει ησυχία η σάλα.
Λίγο προτού κλείσει τα 58 του, μόλις έχει γίνει για πρώτη φορά παππούς, ο Fernando Manuel Fernandes da Costa Santos προετοιμάζεται αυτές τις μέρες, επαγγελματικά και ψυχοπνευματικά, για την πρώτη του παρουσία σε τελική φάση μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης με την ιδιότητα του προπονητή. Ετοιμάζει τον εαυτό του και την ομάδα του με τη συνείδηση ότι αυτή η Εθνική αφενός
έχει την δυνατότητα και τις προοπτικές για διάκριση και αφετέρου έχει μια σπάνια ευκαιρία να βοηθήσει, έστω στιγμιαία, τους Ελληνες να νιώσουν λίγο καλύτερα, να αναθαρρήσουν.
Σε αντίθεση με τον απόλυτα επιτυχημένο προκάτοχό του, ο Πορτογάλος εκλέκτορας {έχει επιλέξει να ζήσει ελληνική ζωή}. Με σταθερή κατοικία στην περιοχή της Γλυφάδας, δίπλα από το προπονητήριο της Εθνικής στον Αγιο Κοσμά, με καθημερινή παρουσία στο γραφείο του προπονητή, το οποίο δεν είχε καν επιπλωθεί μέχρι την ημέρα της πρόσληψής του, διότι ο Ρεχάγκελ, πελάτης παραλιακού ξενοδοχείου όποτε έκανε ελληνικό διάλειμμα στη ζωή του, δεν το
χρησιμοποιούσε.
{Εχει γυρίσει όλη την Ελλάδα}, για δουλειά αλλά και τουρισμό, έχει
επισκεφθεί όλα τα φημισμένα Μνημεία του ελληνικού Πολιτισμού.
{Έχει επιλέξει να φορολογείται στην Ελλάδα,} μολονότι οικονομικά του ήταν πολύ πιο συμφέρουσα η επιλογή να φορολογείται στην Πορτογαλία, επειδή θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή του να στέλνει, με τον τρόπο αυτό, τον φόρο υπέρ του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων πολιτών. Εδώ ζει, η Ελλάδα τον πληρώνει, νιώθει ότι αυτό είναι το δίκαιο.
Ο «μηχανικός», όπως είναι το πορτογαλικό προσωνύμιό του, το οποίο
«χρωστάει» στο πτυχίο του ηλεκτρολόγου και μηχανικού τηλεπικοινωνιών που πήρε τον καιρό του ως ποδοσφαιριστής, κάνει αυτή την εποχή διαχείριση των στιγμών που τον βαραίνει συνειδησιακά η γνώση ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που δεν εξασφαλίζουν τα προς το ζην, την ώρα που εκείνος έχει ένα νέο συμβόλαιο με υψηλότερες αποδοχές από το προηγούμενο. Έχει,
όμως, την απάντηση, ότι όχι απλώς φέρνει πίσω στην ΕΠΟ τα χρήματα που του δίνει στο πολλαπλάσιο, αλλά και ότι η Ομοσπονδία τον πληρώνει πολύ χαμηλότερα από την τιμή που έχει εκείνος στην ευρωπαϊκή αγορά, για να μη συζητήσουμε για την τιμή του στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Σάντος, ένας βαθιά πιστός, που εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή, που έχει αναπτύξει μεγάλη φιλανθρωπική δράση στην Πορτογαλία μέσω της Εκκλησίας, έχει κουραστεί να απαντά στις κλήσεις των ανά τον πλανήτη φίλων του, που τον καλούν ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ελλάδα, ότι η χώρα έχει τύχη να διασωθεί και να ανασυγκροτηθεί και ότι δεν ποντάρει μόνο στον Θεό αλλά και στους Έλληνες για τη διάσωσή της.
{Συνεχίζει να προτρέπει όλους τους φίλους του να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα}, και τους απαντά πάντα ότι δεν έχει τραβήξει τα λεφτά του από τις ελληνικές τράπεζες, διότι δεν έχει πανικοβληθεί.
Έχει άποψη για τα αίτια της κρίσης και τα λάθη της διετίας. Δεν
πολιτικολογεί, όμως, δημοσίως εδώ. Προτιμά να κρατά όσα αντιλαμβάνεται για να τα μοιράζεται με τους συμπατριώτες του, που βράζουν περίπου στο ίδιο καζάνι.
Και τι λέει για την τύχη της Εθνικής στο Euro 2012; Μολονότι αποφεύγει κατά παράδοση τα «μεγάλα λόγια», θα φτιάξει αυτές τις μέρες τη βαλίτσα μου με την προσδοκία να μη χρειαστεί να την ξαναγεμίσει πριν από τις 20 Ιουνίου, δηλαδή πριν από την προημιτελική φάση του τουρνουά.


ΠΗΓΗ: http://theinsiders.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!