Απλοί άνθρωποι Εναντίον Τραπεζών!


Αγαπητοί φίλοι σ’ ολη την Ευρώπη,
Απίστευτο, το κάνουν ξανά. Οι κυβερνήσεις μας δίνουν ξανά στο τσάμπα περισσότερα χρήματα στις τράπεζες!
Για την ακρίβεια, χρειαζόμαστε να ξεχρεώσουμε την Ελλάδα, να σώσουμε την Ελλάδα, να σώσουμε την Ευρώπη και να σώσουμε και το ευρώ. Όμως η παρούσα χρέωση κάνει εμάς τους φορολογούμενους να πληρώνουμε ξανά τις τράπεζες, για το 90% των ηλίθιων επενδύσεών τους. Ο Ελληνικός λαός δεν παίρνει ούτε σέντ της επένδυσης και εμείς δίνουμε ένα τόνο χρήματα στους πλούσιους τραπεζίτες. Και ακόμη χειρότερα - 30% των χρημάτων μας θα πάνε στους κερδοσκόπους που θα κερδίσουν ενα τεράστιο κέρδος ποντάροντας σε μια χρεοκοπία.
Πώς διάολο το κατάφεραν οι κυβερνήσεις μας κι έφτιαξαν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους που πλημμυρίζει τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους με τα λεφτά μας και αφήνουν τους Έλληνες με τίποτα; η απάντηση: ουσιαστικά έβαλαν τους τραπεζίτες να συντάξουν τη συμφωνία. Οι υπουργοί των οικονομικών μας συναντιούνται σε τρείς μέρες για να αποφασίσουν πάνω σ’ συτό το σχέδιο. Ας τους στείλουμε -- σ’ αυτούς και στα κοινοβούλιά μας -- μια μαζική κλήση - απαίτηση να ξανασχεδιάσουν και να ξεχρεώσουν την Ελλάδα και όχι τους τραπεζίτες:
Την ώρα που το χρήμα είναι σφιχτό παντού και τα πιότερο ζωτικά κοινωνικά προγράμματά μας κόβονται, οι κυβερνήσεις υποχωρούν στα παντοδύναμα τραπεζικά λόμπυ. Αλλά λένε πως κι εκείνες επίσης ανησυχούν οτι μερικές τράπεζες δεν μπορούν ν’ απορροφήσουν τη χασούρα των Ελληνικών τους επενδύσεων και θα αποτύχουν εαν δεν λάβουν ξεχρέωση. Όμως εαν μπούμε σε πρόβλημα και ζητήσουμε απο μια τράπεζα βοήθεια, δεν θα μας δώσουν τσάμπα χρήματα, θα μας δώσουν δάνεια ή μια επένδυση. Τώρα  που οι τράπεζες είναι σε πρόβλημα, έρχονται σε εμας, γιατί θα ‘πρεπε να τις συμπεριφερθούμε διαφορετικά; Αντί να χαρίζουμε χρήματα, ας τις δανείσουμε ή να επενδύσουμε στις τράπεζες και να τις ζητήσουμε να αποπληρώσουν εμάς τους φορολογούμενους με υγιές επιτόκιο και τόκο!
Αυτό είναι που έκανε ο Γκόρντον Μπράουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Ομπάμα στις ΗΠΑ - όταν οι τράπεζες κινδύνευαν να καταρρεύσουν, δεν τις ξεχρέωσαν με τσάμπα λεφτά, τις εξαγόρασαν με δάνεια και επενδύσεις. Και μόλις ένα χρόνο μετά, οι φορολογούμενοι έβγαλαν κέρδος απο τη συμφωνία! Αυτή η συμφωνία είναι διεφθαρμένη, απλά και ξεκάθαρα! Δεν υπάρχει αντίρρηση του δημόσιου συμφέροντος να δοθεί στις τράπεζες και στους κερδοσκόπους μια απροσδόκητη επιλογή και υπάρχει κάθε λόγος να προστατευτεί η δημόσια οικονομία. Αντί να δίνονται τα χρήματα αυτά στο βρόντο επενδύστε τα, στην Ελλάδα, και στις δικές μας κοινωνίες για να συνέλθουν και να ανοικοδομηθούν απο την οικονομική κρίση.
Είναι ώρα, για τους πολιτικούς μας να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από κομπλεξικές συμφωνίες γραμμένες απο τους τραπεζίτες - το παιγνίδι τέλειωσε - ας τους πούμε όχι σ’ αυτό το εξωφρενικό ξεχρέωμα και να τους ζητήσουμε να επιστρέψουν με κάτι πιο λογικό:
Πάει πολύ, το οικονομικό μέλλον της κοινωνίας μας, και των παιδιών μας οι πιθανότητες να αποφασίζονται στα πίσω δωμάτια απο διεφθαρμένα συμφέροντα που βλέπουν μονάχα το κέρδος και όχι τους ανθρώπους. Τώρα είναι η ώρα.Οι τραπεζίτες και τα πολιτικά τους τσιράκια ας σκεφτούν πως όλα τούτα είναι πολύ μπερδεμένα για τον απλό κόσμο.
Ας τους δείξουμε πόσο πολύ λάθος είναι.
Με ελπίδα
Alex, Iain, Antonia, Emma, Alice, Maria Paz, Pascal and the whole Avaaz team (όλη η ομάδα Avaaz)
Περισσότερες πληροφορίες:
NYT -- Hedge funds look to profit from Greek bonds
BBC -- Q and A: Greek debt crisis
The Guardian -- Cuts will not end the crisis
Reuters -- Bankers - Don't touch Greek deal now, write off more
Time -- Greece Debt Crisis: Have the Cuts Gone Too Deep?
Για την Αντιγραφή και Μετάφραση:
Α. Υδάτης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!