Τα γήπεδα θα είναι... εκκλησίες

του Κώστα Καίσαρη
ΔΕΝ έχουν περάσει πολλά χρόνια. Μόλις τριάντα. Από το 1981 και την παρθενική συνέντευξη Τύπου του τότε γγΑ Κίμωνα Κουλούρη. Ο φοβερός και τρομερός Κίμωνας είχε αστράψει κι είχε βροντήξει: «Γονατιστοί θα έρχονται οι παράγοντες στο γραφείο μου να με παρακαλάνε, αλλά εγώ δεν πρόκειται να κάνω πίσω». Η μαγική λέξη ήταν «εξυγίανση».
Κανένας παράγοντας, βέβαια, δεν πήγε γονατιστός όπως γίνεται στην Παναγιά της Τήνου για να κάνει το θαύμα Της. Κάποιες φορές, μάλιστα, που ο Γιώργος Βαρδινογιάννης ήταν ζοχαδιασμένος, όχι μόνο πήγαινε χωρίς ραντεβού, αλλά άνοιγε την πόρτα με τη μύτη του παπουτσιού. Με τον Κίμωνα, μάλιστα, να τρώει κάτι ψιλές σ' ένα ματς Ολυμπιακού - Εθνικού στο ΟΑΚΑ. Ετσι είναι. Ο κόσμος είναι κακός. Οχι μόνο τώρα που παίρνει στο κυνήγι τους πολιτικούς, αλλά ανέκαθεν δεν αναγνώριζε τους κόπους και τις προσπάθειές τους.
Από τότε στα πόστα του αθλητισμού πέρασε κόσμος και κοσμάκης. Στην κυριολεξία περαστικοί. Λέμε καμιά μαλακία να περάσει η ώρα μέχρι να έρθει ο επόμενος. Επί της ουσίας σαν να βλέπεις τον ίδιο άνθρωπο. Λίγο πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του ο Νικητιάδης, αλλά εξίσου δυνατός και αποφασισμένος: «Θα υπάρξουν σκληρότερα και πιο επίπονα μέτρα για τις ΠΑΕ». Ο Μαρινάκης μόλις το άκουσε, ένιωσε το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια του.
Μετανιωμένος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, απευθύνθηκε στον υφυπουργό και του είπε: «Ζητήστε μου ό,τι θέλετε και θα το κάνω». Το ελληνικό ποδόσφαιρο πλέον είχε γυρίσει σελίδα. Ο Νικητιάδης ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα: «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος, μέχρι το τέλος του. Δεν πρέπει ν' ανοίξει μύτη». Κι έγινε μάλιστα πιο συγκεκριμένος όταν ζήτησε από τον Γόντικα να του καταθέσει προτάσεις. Τι να κάνω σου λέει ένας άνθρωπος μόνος μου; Αντί να φωνάζεις και να διαμαρτύρεσαι, κύριε Γόντικα, ανάλαβε τις ευθύνες σου.

Μην τα περιμένεις όλα από το κράτος. Πάρε μολύβι και χαρτί και γράψε τι πρέπει να γίνει. Εδώ είμαστε εμείς να το κάνουμε. Το νερό, λοιπόν, μπήκε στ' αυλάκι. Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του Νικητιάδη με Μαρινάκη και Γόντικα τίποτα δεν είναι ίδιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η βία μπήκε οριστικά και αμετάκλητα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Εκκλησία θα είναι μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος το Καραϊσκάκη και όλα τα γήπεδα.
Δεν έχει κάνει τέτοιο σπριντ μέσα  σε παιχνίδι
ΑΦΟΡΜΗΣ δοθείσης, όμως, θα πρέπει να αποκατασταθεί μια αδικία. Οτι για όλα όσα έγιναν στο Καραϊσκάκη φταίνε οι πέντε δέκα αγνοί φίλαθλοι που μπήκαν στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Το ξεκαθάρισε ο Γιάννης Μώραλης στην απολογία του Ολυμπιακού: «Ωφειλαν, όμως, και οι αθλητές να συμβάλουν και να πάνε γρήγορα στα αποδυτήρια». Ετσι είναι. Τελείωσε το ματς, κύριε Σισέ, κύριε Καντέ και κύριε Τζόρβα.
Τι κάθεσαι και κάνεις στον αγωνιστικό χώρο; Η παρουσία σου και μόνο προκαλεί. Τρέξε και φύγε γρήγορα για τα αποδυτήρια. Ετσι είναι. Ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων ήταν οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Οταν δηλαδή τους είχανε πάρει στο κυνήγι οι δικοί τους στο ματς με τον Βόλο γιατί πρόλαβαν κι έφυγαν; Ποτέ δεν έχει κάνει τέτοιο σπριντ μέσα σε παιχνίδι ο Κατσουράνης. Σφαίρα πήγε στα αποδυτήρια.
Oι 2+1 ψήφοι υπέρ της πρότασης μομφής κατά του Mαρινάκη δείχνουν το μέγεθος της δύναμης και της επιρροής του Παναθηναϊκού.
- Observer -

Ξένοι ήταν αυτοί που μπούκαραν στο Καραϊσκάκη
ΑΝ έτρεχε τόσο γρήγορα στα ματς ο Κατσουράνης όσο όταν μπήκε ο κόσμος μέσα στο ΟΑΚΑ, δεν θα είχε μείνει τόσο πίσω στη βαθμολογία ο Παναθηναϊκός. Η καθυστέρησή τους να πάνε στα αποδυτήρια ήταν ξεκάθαρη προβοκάτσια. Ας είναι όμως. Από τη στιγμή που το πήρε απάνω το, ο Νικητιάδης το θέμα έχει κλείσει. Υπάρχουν, άλλωστε, κι άλλα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Οπως αυτό με τους τριακόσιους παράνομους μετανάστες.
Που επιμένουν σώνει και καλά στην απεργία πείνας. Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει κράτος. Ο εισαγγελέας για την κατάληψη της Νομικής άσκησε διώξεις. Στον πρύτανη για παράβαση καθήκοντος, αλλά και στους 300 και σε οκτώ απ' αυτούς που διοργάνωσαν την κατάληψη. Το αδίκημά τους, η «διατάραξη οικιακής ειρήνης». Ετσι είναι. Ποιος είπε σε όλους αυτούς ότι έχουν το δικαίωμα να μπουκάρουν σ' ένα δημόσιο κτίριο και μάλιστα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα;
Στην Ελλάδα παράνομα μπορείς να μπαίνεις. Να δουλεύεις παράνομα επίσης μπορείς. Να ζητάς τα δικαιώματά σου, όχι. Αν όμως στη Νομική διαταράχθηκε η οικιακή ειρήνη, στο Καραϊσκάκη δεν διαταράχθηκε τίποτα; Δεν συντελέστηκε κανένα αδίκημα και δεν έγινε καμιά παράβαση; Κανένας δεν παραβίασε το καθήκον του; Ούτε καν κατ' αγνώστων δεν έχει ασκηθεί δίωξη. Τίποτα. Αλλωστε, όπως είπε ο φίλαθλος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «η βία στον αθλητισμό είναι φερτή».
Ενδεχόμενα από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Από Τούρκους ή σιωνιστές που επιβουλεύονται την Ελλάδα και δεν θέλουν την πρόοδό της. Ούτε οι παράγοντες έχουν καμιά ευθύνη ούτε ο κόσμος. Κάποιοι τρίτοι κρύβονται από πίσω. Ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή. Ξένος δάκτυλος κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά. Ξένοι είναι που δέρνουν τους διαιτητές, ξένοι ρίξανε τα γκαζάκια στην ΕΠΟ και στη Super League, ξένοι κοπανίσανε τον Τρύφωνα στην Κέρκυρα. Ξένοι ρίξανε τις μολότοφ στο θέατρο στην Πλάκα. Ξένοι ήταν αυτοί που μπουκάρανε στο Καραϊσκάκη. Φερτοί.
Σαν ποδοσφαιρικό ΔΝΤ

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ η επικείμενη άφιξη του Μισέλ Πλατινί στην Ελλάδα θα δώσει και τη χαριστική βολή στο θέμα της βίας. Αυτό που δεν έχει κάνει το ελληνικό κράτος εδώ και 30 χρόνια, θα το κάνει ο πρόεδρος της UEFA. Κάτι ας πούμε σαν ποδοσφαιρικό Δέλτα Νι Ταυ. Θα μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό επιτήρηση όπως η οικονομία.
Με τους επιτελείς της UEFA να έρχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Αθήνα για να ελέγχουν πως πάει η κατάσταση. Θα υπογράψει η ΕΠΟ το σχετικό ποδοσφαιρικό μνημόνιο και όλα θα πηγαίνουν ρολόι. Αλλωστε ο Πλατινί έχει τις καλύτερες αναμνήσεις από την Ελλάδα. Ειδικότερα μια συνάντησή του με τον Ιωαννίδη στον Αστέρα της Βουλιαγμένης του έχει μείνει αξέχαστη. Ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ.
Ο «ξανθός» δεν μάσησε...
ΗΤΑΝ μια σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Αθλητισμού κι είχε κληθεί κι ο Πλατινί. Το Euro 2004 ήταν σχετικά πρόσφατο κι o Μισέλ σε ένδειξη φιλοφροσύνης έκανε σχετική αναφορά στον Ιωαννίδη. Ο «ξανθός», όμως, δεν μάσησε. Σαν μάγκας και άνθρωπος της πιάτσας τον έβαλε τον Πλατινί στη θέση του: «Εντάξει. Μήπως δεν ξέρουμε τι είχε γίνει τότε; Οι μπουκ είχανε στήσει το Euro για να πάρουνε όλα τα λεφτά». Ετσι είναι.
Δεν μασάνε κουτόχορτο οι Ελληνες πολιτικοί. Ούτε τρώνε παραμύθι. Ολα τα ξέρουνε κι όλα τα σφάζουνε και τα μαχαιρώνουνε. Με τις καλύτερες εντυπώσεις, λοιπόν, θα ξανάρθει ο Πλατινί στην Αθήνα. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους πολιτικούς. Ούτε το πήρε προσωπικά για το στήσιμο του Euro επειδή τότε είχε πόστο στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γαλλίας. Για να το λέει ο Ελληνας υπουργός, έτσι θα είναι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της Super League; Στο Κάιρο ή στην Τρίπολη της Λιβύης;
www.sentragoal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!