Μαρινάκης- ο Έλλην ογκόλιθος...


του Κώστα Κρικέλη
Μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα με τον Έλληνα Μαρινάκη, άμα το τέλος του γνωστού σκανδαλώδους αγώνα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ξεδίπλωσε όλες τις αρετές, τους μορφασμούς και τα ηχοχρώματα της φωνής που αποκρυσταλλώνουν τέλεια αυτό που αποκαλούμε «νεοέλληνα»· απόγονο του αρχαίου αντίστοιχα προγόνου.
Με αρκετό επιπλέον βάρος, με ανοιγμένο ξέπνοα τον γιακά, του όχι και τόσου ταιριαστού πουκάμισου, με το μοδάτο αξύριστο στρουμπουλό προσωπάκι, δείγμα ευμάρειας και το ματάκι πονηρό, μάγκικο, σπιρτόζο και σκανδαλιάρικο. «Διδάξαμε ήθος» είπε γνωρίζοντας ότι έκανε το ακριβώς αντίθετο, γιατί είναι μάγκας, τσαμπουκάς, με σωματοφύλακες και φραγκάτος οπότε το να προκαλέσει είναι το «υπέρτατο καθήκον».  Έλλην, έλλην, έλλην! Είναι σαν εκείνο τον τύπο που έκλεισε με διπλοπαρκάρισμα φίλο μου επί 25 λεπτά κι όταν ήρθε είπε και με το γνωστό υφάκι: «τι συμβαίνει κύριος;» Όταν έφαγε τις σφαλιάρες του κατάλαβε ακριβώς τι συμβαίνει. Τέτοιοι τύποι είναι πολλοί αλλά δυστυχώς σκόρπιοι.
Το αρχαιοελληνικής ειρωνείας χαμογελάκι του κυρίου Μαρινάκη είναι τόσο γνώριμο· είναι του συνεργειατζή που ενώ δε σου αλλάζει τίποτα, σου χρεώνει καινούργιο ανταλλακτικό κι όταν το ανακαλύπτεις σε κοιτάει σε στιλ «Και; Τι θα μου κάνεις;». Είναι το ύφος του νεοέλληνα οδηγού που ενώ είναι σταματημένος σε φανάρι και περνά κάποια κοπέλα κάνει πως ξεκινά για να την τρομάξει. Είναι το ύφος αυτού που παρκάρει σε ράμπα αναπήρων μόλις του λες ότι πρέπει να παρκάρει αλλού. Είναι το ύφος του παρκαδόρου που ενώ σου πήρε λεφτά για να παρκάρει το αμάξι σου, αυτός το έβαλε όπου να ’ναι και πήρες κλήση. Ζητάς το λόγο και σε κοιτά σαν τον Μαρινάκη. Είναι το ύφος αυτού που κλοτσά ένα σκυλάκι και του ζητάς το λόγο· σε κόβει από πάνω ως κάτω και σε ρωτάει αλά Μαρινάκη: «Θες κάτι;»
Και φυσικά ένας τέτοιος Έλλην, μπορεί να ψιθυρίσει σε έναν αθλητή κλάσης όπως ο Σισέ, «σας πηδ…..» και κατόπιν μαθαίνοντας πως ο Σισέ θέλει να φύγει, δεν αφήνει την ευκαιρία να πει πως ας πάρει τη «φούστα» του και ας φύγει δικαιώνοντας τον τύπο του άντρακλα ανατολίτη που θεωρεί πως ο Σισέ φορώντας φούστα σε εκδήλωση, το «λαδώνει το καραβόξυλο» και θα κάνει τους μαρινοπρεπείς του να χαχανίσουν με νόημα- άσχετο αν ο Σισέ μπορεί να έχει περισσότερες γυναίκες από όλους μαζί· μάλλον εντελώς σχετικό.
Η γιαγιά μου ήταν Πειραιώτισσα, ήταν Ολυμπιακάρα και η λεβεντιά της αντανακλούσε στα μάτια μου τη λεβεντιά του Πειραιά. Ο κύριος Μαρινάκης, πρόεδρος της ιστορικής αυτής ομάδας, δεν ταιριάζει θαρρώ στην ομάδα και το λαό του Πειραιά. 
Είναι ο «υπεράνω» Έλλην που όλοι γνωρίζουμε, όλοι αποφεύγουμε και όλοι κρύβουμε μέσα μας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!