Εφαψίες, παπατζήδες και μπασκίνες...

H εμπειρία μου από διαδηλώσεις ανατρέχει στη δεκαετία του 60 και τα ιουλιανά. Πέρα από το πολιτικό σκέλος, διαδήλωση ήταν η χαρά του κολλητηριτζή και του πορτοφολά. Πάνω στο μπούγιο οι εφαψίες έβρισκαν εύκαιρη μια γκόμενα, να τη στριμώξουν και της τον ακουμπήσουν. Και οι αλαφροχέρηδες να ξαφρίσουν κανένα πορτοφόλι.

Και κατά δεύτερο λόγο, επειδή η αστυνομία ήταν απασχολημένη να ρίχνει ξύλο, οι παπατζήδες στην οδό Αθηνάς έβγαζαν ξεκούραστο μεροκάματο.

Σήμερα μισόν αιώνα μετά, όλα έχουν αλλάξει. Οι βιτσιόζοι τον παίζουν κατά μόνας βλέποντας DVD, οι παπατζήδες είναι είδος προς εξαφάνιση, τους ερασιτέχνες πορτοφολάδες τούς έχουν αντικαταστήσει ομάδες βαλκάνιων εμιγκρέδων, μόνο η αστυνομία βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Δυο δουλειές μαζί δεν μπορεί να κάνει.

Δεν δίνει άδεια λοιπόν, να γίνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου το ματς Άρης-Παναθηναϊκός. Επειδή την ίδια μέρα μιλάει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός.

Ή τους διαδηλωτές, σου λέει, θα κυνηγάμε ή τους χούλιγκανς. Και τα δυο μαζί δεν γίνονται. Πριν από 45 χρόνια, με τους κολλητηριτζίδες, τους πορτοφολάδες και τους παπατζήδες, η ζημιά ήταν μικρή.

Με την αστυνομία, τώρα, να σηκώνει φόρα παρτίδα τα χέρια ψηλά είναι σα να λέει στους λέει στους πάσης φύσεως κακοποιούς, "αυτό το Σάββατο είναι για πάρτη σας. Εμείς δεν προκάνουμε να ασχοληθούμε μαζί σας. Οι ληστείες, ουσιαστικά είναι ελεύθερες. Πάρτε τον οπλισμό σας και ξηγηθείτε αναλόγως".

Αν, βέβαια, κάποιος αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, ή παραιτείται, ή τον διώχνουνε. Αλλού αυτά όμως. Όχι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, ο μοναδικός που παραταίθηκε ήτανε ο Βεντούρης από τον ερασιτέχνη Πανιώνιο. Άλλος με φιλότιμο δεν έχει βρεθεί.

Να αναβληθεί η ομιλία

Με δεδομένο λοιπόν ότι πριν παίζουνε εθνικές ομάδες και ακολούθως την Τρίτη, ο Παναθηναϊκός με τη Μπαρτσελόνα, το ματς είναι στον αέρα και πάει για αναβολή.

Γιατί όμως να αναβληθεί το Άρης-Παναθηναϊκός; Αφού η αστυνομία δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρο, να αναβληθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού.

Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, είναι ένα γεγονός. Η ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού στηνξ Έκθεση Θεσσαλονίκης τί είναι; Τίποτα. Να' χαμε να λέγαμε. Θυμάται κανένας τι είχε πει πέρσι ο Καραμανλής; Ούτε ο ίδιος. Ούτε κι αυτός που του' χε γράψει τον λόγο.

Τί να πει, δηλαδή, ο Παπανδρέου; Σε σπασμένα ελληνικά θα προσπαθήσει να διαβάσει, αυτά που του έχουνε γράψει. Ότι οι "θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο". Καμιά σημασία δεν έχουν αυτά που λένε οι πολιτικοί. Οι πράξεις μετράνε. Όχι τα λόγια.

"Λεφτά υπάρχουνε" έλεγε ο Παπανδρέου πριν τις εκλογές. Κι ήταν η μόνη φορά που έλεγε την αλήθεια. Ποιός μαλάκας, όμως, να τον καταλάβει; Λεφτά υπήρχανε πράγματι. Αλλά για να πάρει. Όχι για να δώσει.

Λεφτά υπήρχανε και στους συνταξιούχους και στους δημόσιους υπάλληλους. Κι επειδή τους περισσεύανε, τους τα έκοψε. Κι αφού πήρε τα μπροστά, όπως λέμε στο μπαρμπούτι, με τις περικοπές, παίρνει απ΄όλους και τα πίσω με την αύξηση του ΦΠΑ.

ΕΙΤΕ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου μιλήσει ο Πρωθυπουργός, είτε το άλλο Σάββατο στις 18 του μήνα, δεν αλλάζει τίποτε. Έχει, ήδη, μιλήσει για λογαριασμό του, το Δέλτα Νι Ταυ.

Με την αναβολή του ματς, όμως, αλλάζουνε πολλά. Κερδίζει ο Παναθηναϊκός που θα έχει τον Σισέ και χάνει ο Άρης. Με μια εβδομάδα, πίσω ή μπρος στην ομιλία του Πρωθυπουργού, η χασούρα για τον κόσμο είναι δεδομένη. Δεν αλλάζει.
του Κώστα Καίσαρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!