Για εικονικά δρομολόγια μεταφοράς μαθητών κάνουν λόγο Πλωμαρίτης, Μηταφίδης, Τσαρουχάς


ΠΡΟΣ
ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ
των

1) Στρατή Πλωμαρίτη, νομαρχιακoύ σύμβουλου Ν. Θεσσαλονίκης
2) Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, δημοτικού σύμβουλου Δήμου Θεσσαλονίκης
3) Ηλία Τσαρουχά, δικηγόρου Θεσσαλονίκης

ΑΦΟΡΑ:

Α) στη διενέργεια φορολογικού ελέγχου στις επιχειρήσεις λεωφορείων που ήταν ανάδοχοι συμβάσεων μεταφοράς μαθητών από και προς δημόσια σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης κατά τα προγενέστερα σχολικά έτη.
Β) στo συμψηφισμό των προστίμων που ενδεχομένως προκύψουν με τα ποσά που έχουν τιμολογηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2010 από τους αναδόχους.
Γ) στην απογραφή των χρεών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, τα οποία χρέη προκύπτουν από την ανάθεση συμβάσεων μεταφοράς μαθητών κατά τα προγενέστερα σχολικά έτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28.07.2010

***************
Αξιότιμη κα Γενική Γραμματέας  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

Σύμφωνα με την αριθμό 175/Θ/2010 έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών έλεγχος σχετικά με την τιμολόγηση εικονικών δρομολογίων από τρείς επιχειρήσεις λεωφορείων της Θεσσαλονίκης που ήταν ανάδοχοι συμβάσεων μεταφοράς μαθητών κατά τα σχολικά έτη 2004-5, 2005-6, 2006-7
Σύμφωνα με τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η εκτέλεση κάθε δρομολογίου μεταφοράς μαθητών πρέπει να συνοδεύεται από την έκδοση Δελτίου Κίνησης, το οποίο αποτελεί ειδικό φορολογικό στοιχείο.
Επίσης, μετά το πέρας κάθε μήνα και έως την 10η ημέρα του μήνα που ακολουθεί ο μεταφορέας ανάδοχος πρέπει να εκδίδει το μηνιαίο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών Μεταφοράς.
Όταν μια επιχείρηση λεωφορείων – ανάδοχος εκτελεί τη μεταφορά μαθητών με λεωφορεία ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης τρίτων προσώπων, τότε εφαρμόζεται το ειδικό καθεστώς τιμολόγησης του άρθρου 43 ν. 2859/2000.
Επίσης, η σύμβαση μεταφοράς πρέπει να έχει γνωστοποιηθεί με προκήρυξη στο Συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διερεύνηση του θέματος αυτού εκφεύγει του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διότι η γνωστοποίηση της συναφθείσας σύμβασης πρέπει να λαμβάνει χώρα μετά τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
ΕΠΕΙΔΗ
(1) Θεωρούμε, ότι η παρούσα οικονομική κατάσταση επιβάλλει για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης ελέγχους κλάδων και επαγγελμάτων,
(2) Θεωρούμε, ότι ο φορολογικός έλεγχος κλάδων και επαγγελμάτων στο πλαίσιο συναλλαγών των αντιστοίχων οικονομικών φορέων με το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ έχει ειδική δημοσιονομική βαρύτητα, δεδομένου ότι τα πρόστιμα τα οποία ενδεχομένως προκύπτουν και καταλογίζονται εις βάρος των αναδόχων μπορούν να συμψηφιστούν με βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ απέναντι στους ίδιους αναδόχους και επομένως τα πρόστιμα είναι κατά 100% άμεσα εισπρακτέα και όχι κατά 25%, όπως εκ του νόμου προκύπτει στις λοιπές περιπτώσεις.
(3) Η αίτηση που έχουμε υποβάλει στην Επιτροπή του άρθρου 19 ν. 2218/1994  για τον έλεγχο και τον καταλογισμό της ζημίας που υπέστη η Νομαρχία Θεσσαλονίκης από τη μεταφορά μαθητών, μπορεί να διερευνηθεί μόνον εφόσον λάβει χώρα απογραφή των οφειλών από αυτή την αιτία.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας

1. Να προκαλέσετε τις δέουσες και νόμιμες ενέργειες αναφορικά
Α) με τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου όλων των επιχειρήσεων λεωφορείων που ήταν ανάδοχοι συμβάσεων μεταφοράς μαθητών στο Νομό Θεσσαλονίκης κατά τα προγενέστερα του 2010 σχολικά έτη,
Β) με το συμψηφισμό των προστίμων που ενδεχομένως προκύψουν και καταλογιστούν με τα αντίστοιχα ποσά που έχουν τιμολογηθεί έως τα τέλη Ιουλίου 2010 από τους ανάδοχους μεταφορείς και ελεγχόμενους φορολογικά,
Γ) με τη διενέργεια απογραφής χρεών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που προκύπτουν από την μεταφορά μαθητών,
Δ) με την αναστολή διενέργειας πληρωμών προς τους αναδόχους μέχρι την περάτωση του φορολογικού ελέγχου, τη βεβαίωση – καταλογισμό των προστίμων που ενδεχομένως προκύψουν και το συμψηφισμό τους με τις απαιτήσεις των μεταφορέων – αναδόχων που έχουν τιμολογηθεί.

2. Να μας πληροφορήσετε εγγράφως για τις ενέργειες σας

Με τιμή

Στ. Πλωμαρίτης
Τρ. Μηταφίδης
Ηλίας Τσαρουχάς

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!