Ζωντανεύει το σπίτι του Χατζιδάκι στην Ξάνθη

Μετά από γραφειοκρατικές διαδικασίες σχεδόν δέκα χρόνων, η νομαρχία Ξάνθης έδωσε εντολή να αρχίσουν οι εργασίες αναστύλωσης του αρχοντικού, όπου γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο σπουδαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη, “στη διατηρητέα κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς μετανάστες”, όπως έλεγε και ο ίδιος.
Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι, από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη. Έζησε στην Ξάνθη τα πρώτα χρόνια της ζωής του και συγκεκριμένα μέχρι το 1932, οπότε και εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα με τη μητέρα του, έπειτα από το χωρισμό των γονέων του.
Πρόκειται για ένα αρχοντικό 1.700 τ.μ. τεσσάρων ορόφων. Ο μουσικοσυνθέτης γεννήθηκε στο δεύτερο όροφο όπου έκανε και τα πρώτα μαθήματα πιάνου υπό τη διδασκαλία μιας αρμένισσας δασκάλας.
Από το 2001 προσπαθεί η νομαρχία Ξάνθης να περάσει στη δικαιοδοσία της το αρχοντικό. Τελικά τα κατάφερε το 2005, όμως μόλις το τελευταίο διάστημα άρχισαν οι εργασίες. “Μόλις ήρθε στη δικαιοδοσία της νομαρχίας το οίκημα ξεκινήσαμε έναν αγώνα εξασφάλισης χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης της αναστύλωσης ανέρχεται στα 5,2 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς τα χρήματα αυτά δεν μπορέσαμε να τα εξασφαλίσουμε. Τελικά πήραμε την απόφαση να διαθέσει η νομαρχία από ίδιους πόρους το ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ για να γίνουν οι κυριότερες εργασίες”, εξηγεί στη “Μ” ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης.
Σ’ αυτή τη φάση η νομαρχία ανέλαβε να ξεκινήσει αρχικά εργασίες της εξωτερικής όψης του κτιρίου και των βασικών υποδομών, “πριν προκληθούν μεγαλύτερες ζημιές που πιθανόν να προκαλέσουν και κατάρρευση του κτιρίου”, πρόσθεσε ο νομάρχης.

Το όνειρο του Μάνου
Ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέφτηκε τη γενέτειρά του το 1979 και όταν πήγε στο σπίτι, όπου γεννήθηκε, έμεινε κατάπληκτος από την ομορφιά του. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον τότε νομάρχη Κ. Θανόπουλο και του εξέθεσε τα σχέδιά του για ετήσιες μουσικές γιορτές. Το όραμα του Χατζηδάκι για μουσικές γιορτές γίνεται πράξη εδώ και δύο δεκαετίες στην Ξάνθη με τις “Γιορτές παλιάς πόλης”, ενώ τα τελευταία χρόνια στο ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων εντάχθηκε και το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ. Το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ δημιουργεί ένα πολιτιστικό γεγονός, που χρόνο με τον χρόνο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη εμβέλεια και αποδοχή, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διατήρηση της μνήμης και της παρακαταθήκης του μεγάλου συνθέτη, ο οποίος, όπως έλεγε, κουβαλούσε μέσα του μνήμες από πλατείες και περιπάτους, μπάντες ορφανοτροφείων και στενούς δρόμους προς τη μητρόπολη της πόλης.

Τα σχέδια της νομαρχίας
Στα σχέδια της νομαρχίας είναι το αρχοντικό του Χατζιδάκι να λειτουργήσει ως ένας πολυχώρος τέχνης, σκέψης και ψυχαγωγίας για όλη τη Θράκη και ολόκληρη την Ελλάδα.
“Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε έναν χώρο ζωντανό ο οποίος να αυτοχρηματοδοτείται για να παραμείνει ενεργός”, εξηγεί ο κ. Παυλίδης και προσθέτει: “αυτό θα το πετύχουμε με τη λειτουργία καφέ - ρεστοράν στον πρώτο όροφο εναρμονισμένο με το χώρο. Στο δεύτερο όροφο, όπου γεννήθηκε ο συνθέτης, θα δημιουργήσουμε ένα χώρο μνήμης του Χατζιδάκι και στο ισόγειο θα λειτουργήσει εργαστήρι εκμάθησης μουσικών οργάνων και παράλληλα έκθεση μουσικών οργάνων και μουσική βιβλιοθήκη. Θέλουμε το αρχοντικό να γίνει σημείο πολιτιστικής αναφοράς για επισκέπτες από όλη τη χώρα”, κατέληξε ο νομάρχης.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!