Ανάλγητο το κράτος φυλακίζει απεξαρτημένους πρώην χρήστες...

Μέλη του 18 άνω χαιρετίζουν τον Αχιλλέα, τον Κώστα και τη νέα τους ζωή from dimitris meletis on Vimeo.


Χωρίς τέλος είναι ο παραλογισμός του κράτους, που συλλαμβάνει άτομα που μετράνε πλέον χρόνια «καθαρής» από τα ναρκωτικά ζωής, και τα ξαναστέλνει στη φυλακή όπου κινδυνεύουν να πέσουν εκ νέου στη μάστιγα των εξαρτησιογόνων ουσιών.
Ένα από τα θύματα της κρατικής αναλγησίας είναι ο Κωνσταντίνος Κατσάνος, ο οποίος ακολούθησε μακροχρόνια διαδικασία απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ αποφοιτώντας τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Κωνσταντίνος συνελήφθη στις 11 του περασμένου Απρίλη, ύστερα από τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων, με βάση δύο ανεκτέλεστων ερήμην καταδικαστικών αποφάσεων του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, οι οποίες δεν του είχαν γίνει γνωστές. Οι καταδίκες (2 ετών και 8 μηνών αντίστοιχα) αφορούσαν παραβάσεις τις οποίες είχε διαπράξει ο Κωνσταντίνος το διάστημα που ήταν χρήστης ουσιών και πριν από την ένταξή του στο θεραπευτικό πρόγραμμα.
Μετά τη σύλληψή του ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας, ο οποίος έδωσε εντολή φυλάκισής του στις φυλακές Ναυπλίου. Οι δυο ποινές που εκκρεμούν είναι εξαγοράσιμες αλλά τόσο ο Κωνσταντίνος, όσο και η οικογένειά του αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι εξελίξεις έχουν επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογία του πρώην εξαρτημένου χρήστη, ο οποίος βρίσκεται πλέον κλεισμένος στο παθολογικό περιβάλλον της φυλακής όπου βρίθει ο τόπος από τα ναρκωτικά.
Έτερο θύμα του τυφλού κράτους είναι ο 31χρονος πρώην χρήστης Κώστα Ριζόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 4 χρόνια φυλακή για την προ 13 ετών «ληστεία» μιας ζάντας αυτοκινήτου, την οποία διέπραξε όντας χρήστης εξαρτησιογόνων ουσιών. Ο Κώστας συμμετείχε σε πρόγραμμα του 18 Άνω και μάλιστα, στις 22 Ιουνίου, έλαβε μέρος στην παράσταση «Ειρήνη» της θεατρικής ομάδας του 18 ΑΝΩ, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας κ. Κατερίνα Μάτσα αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία της στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των Κώστα Ριζόπουλου και Αχιλλέα Δεσποτάκη οι οποίοι καταδικάστηκαν αμετάκλητα σε 4 χρόνια φυλάκισης αμφότεροι, από το Εφετείο. Η κα Μάτσα κατήγγειλε την αναλγησία και την υποκρισία του κράτους και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28-6 στις 11:00 μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Αχιλλέας , ο Κώστας και οι συναγωνιστές τους δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη συλλογικότητα και να διεκδικούν μια νέα, καθαρή ζωή.
*Κάμερα/Μοντάζ: Δημήτρης Μελέτης ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!