Ή είσαι ικανός σε όλα ή ανίκανος!

Ο ΜΥΘΟΣ λέει ότι ο κερατάς το μαθαίνει πάντα τελευταίος. Κατά κανόνα, όμως, πρόκειται για επιλογή του. Θέλει να μην το ξέρει. Κάνει ότι δεν το βλέπει. Δεν γίνεται να τουρλοκωλιάζεται η κυρία σου και να μην το έχεις πάρει χαμπάρι. Κάπως έτσι λοιπόν εμφανίζεται ο Σημίτης να έχει μάθει τελευταίος την περίπτωση Μαντέλη. Και γι' αυτό, άλλωστε, εξέφρασε την οργή, την αγανάκτηση και τη θλίψη του. 



Μετά το δεξί του χέρι, τον Τσουκάτο, τραβηχτικές από τη Ζίμενς έκανε και το αριστερό. Αμφότερα και τα δύο (όπως λέγεται καθ' υπερβολή) τα εξαπτέρυγα. Και αυτά τα τεσσεράμισι κατοστάρικα χιλιάδες μάρκα του Μαντέλη είναι τα ψιλά. Τα χοντρά δεν έχουν βγει ακόμα στη φόρα. Και δύσκολα θα βγουν. Ας επιστρέψουμε όμως πίσω στον πρωθυπουργό, νοικοκύρη και λογιστή που έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ: Είναι δεδομένο ότι αν έχεις λεφτά ή εξουσία θα στην πέσουν τα λαμόγια. Δεν ισχύει αυτό μόνο για τους πολιτικούς. Ισχύει για τους επιχειρηματίες, τους μεγαλοδημοσιογράφους, τους καλλιτέχνες πρώτης γραμμής και πάει λέγοντας. Μέχρι και για τους ποδοσφαιριστές. 

Είναι δεδομένο ότι θα στην πέσουν τα παράσιτα. Είτε για χαρτζιλίκι αν είναι δεύτερης διαλογής είτε για νταραβέρια αν πρόκειται για γκράντε λαμόγια. Κάποιες δουλειές που δεν θέλεις να κάνεις απευθείας εσύ, τις κάνουν αυτοί για λογαριασμό σου. Λειτουργώντας σαν μεσάζοντες ή εισπράκτορες ή και τα δύο μαζί. Ποιος θα σε πλησιάσει αν έχεις λεφτά ή εξουσία; Ο κατ' επάγγελμα λαδιάρης. Ποιος θα θελήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εύνοιά σου; Ο κομπιναδόρος. Κι αυτό δεν οφείλεις να το ξέρεις. Είναι δεδομένο ότι το ξέρεις. Κι αν είσαι καθαρός, πράγμα σπάνιο, παίρνεις τα μέτρα σου. Διαλέγεις και ξεσκαρτάρεις. Το λαμόγιο άλλωστε και να θέλει να κρυφτεί δεν μπορεί. 

Κάνει μπαμ από μακριά. Το φωνάζει με τον τρόπο του. Δεν μπορεί λοιπόν να επικαλείται άγνοια ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Η σωστή διατύπωση για όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η ηθική αυτουργία. Είναι η συνενοχή. Δεν γίνεται να έχεις την ικανότητα να γίνεις πρωθυπουργός και ταυτόχρονα την ανικανότητα να μη βλέπεις τι γίνεται μέσα στο γραφείο σου. Αυτά είναι ασυμβίβαστα. Ή είσαι ικανός σε όλα ή ανίκανος. Και σαφώς αυτό που ισχύει είναι το πρώτο.
Του Κώστα Καίσαρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!