Ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χλμ δάσους καταστράφηκαν την τελευταία πενταετία. Το πράσινο συρρικνώνεται...


Από τις περυσινές πυρκαγιές στη Βρετανική Κολούμπια. Τα δάση της Β.Αμερικής υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια.


Η παγκόσμια δασική κάλυψη μειώθηκε κατά 3,1% στο διάστημα 2000-2005, ή κατά 1.011.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δείχνει αμερικανική μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες. Τα νέα στοιχεία δεν αποκλείεται τώρα να επιδεινώσουν τις εκτιμήσεις για την πορεία της κλιματικής αλλαγής και άλλων φαινομένων.
Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν κατά το διάστημα αυτό τα βόρεια δάση, κάτω από τον αρκτικό κύκλο, στα οποία αντιστοιχεί το ένα τρίτο της συνολικής απώλειας (συρρίκνωση κατά 4%). Ακολουθούν τα τροπικά υγρά δάση (2,4%) και τα τροπικά δάση σε ξηρές περιοχές (2,4%), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Από γεωγραφική άποψη, τη μεγαλύτερη μείωση, η οποία αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου, παρουσίασαν τα δάση της Βορείου Αμερικής.
Η αποδάσωση αποδίδεται σε διάφορα αίτια, από την υλοτομία και γενικά την ανθρώπινη δραστηριότητα μέχρι φυσικούς παράγοντες όπως οι πυρκαγιές λόγω κεραυνών.
Σε πυρκαγιές αποδίδονται τα δύο τρίτα της απώλειας στα βόρεια δάση, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Δεδομένου ότι τα δάση απορροφούν και συγκρατούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, τα νέα δεδομένα για τη δασοκάλυψη θα επηρεάσουν τις εκτιμήσεις των υπολογιστικών μοντέλων για την πορεία της κλιματικής αλλαγής.
Τα δεδομένα θα εισαχθούν επίσης ως παράμετροι σε «βιογεωχημικά και υδρολογικά μοντέλα παγκόσμιας κλίμακας», καθώς και σε μοντέλα για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη, αναφέρει η ερευνητική ομάδα των Πολιτειακών Πανεπιστημίων της Νοτίου Ντακότας και της Νέας Υόρκης.

Κατά την έναρξη της μελέτης, η συνολική δασική έκταση στον κόσμο ήταν 32,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!