Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού


Η Νάπολη δεσπόζει επιβλητικά. Δίπλα ο Βεζούβιος εξακολουθεί να μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Από τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού - ηφαιστείου διακρίνεται ο Λευκός Πύργος, η Θεσσαλονίκη και τα Κάστρα. Στη λίμνη που συνδέει τις δυο πόλεις οι βαρκούλες διασχίζουν ανέμελα τα νερά. Η γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει μηδενίζεται στα μάτια του Ιταλού καλλιτέχνη Eugenio Tibaldi, ο οποίος μέσα από την έκθεσή του με τίτλο «Transit 4» καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα «κοινά μονοπάτια» που συνδέουν τη Νάπολη με τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο με πρωτοβουλία του μουσείου Madre Napoli, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά καλλιτέχνες από τη Νάπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο. Στο πλαίσιο του προγράμματος ο κάθε καλλιτέχνης επιχειρεί να παραλληλίσει την πόλη του με την ιταλική πόλη, ώστε να καταγράψει τις ομοιότητες που τις συνδέουν.
«Η ιδέα ξεκίνησε από μια καλλιτεχνική έρευνα. Με αφορμή ένα ελληνικό βιβλίο που διάβασα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης πήρα την ιδέα να κάνω έναν παραλληλισμό μεταξύ των δυο πόλεων, λόγω και των κοινών σημείων που τις συνδέουν, όπως είναι η γεωγραφική τους θέση και η νοοτροπία των ανθρώπων», λέει ο Ιταλός καλλιτέχνης.

Η έκθεση του Eugenio Tibaldi, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, πρόκειται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας της Ιταλικής Γλώσσας. Η έκθεση θα αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες, όπου θα παρουσιάζεται η Θεσσαλονίκη μέσα από φωτογραφίες, σχέδια και κατασκευές.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!