Κυβερνητική αδράνεια για Θεσσαλονίκη...



Δυσφορία για τη στασιμότητα που παρατηρείται σε σημαντικούς τομείς του κυβερνητικού έργου στη Θεσσαλονίκη εκφράζεται ανοιχτά πλέον από τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Του Νίκου Ηλιάδη
Πολλές επικρίσεις για τους απελπιστικά βραδείς ρυθμούς στην προώθηση ζητημάτων της πόλης διατυπώθηκαν στο περιθώριο του άτυπου συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο με τη συμμετοχή κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών. Στην πρώτη γραμμή των επικρίσεων βρέθηκαν οι τεράστιες καθυστερήσεις στη στελέχωση των κρατικών οργανισμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά και ο υποβαθμισμένος ρόλος του πρώην ΥΜΑΘ, καθώς ο Μάρκος Μπόλαρης στερείται ακόμη αρμοδιοτήτων, ενώ στη Θεοδώρα Τζάκρη εκχωρήθηκαν μόλις προ ολίγων ημερών.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
Τα σοβαρότερα ζητήματα αφορούν το υπουργείο Οικονομίας, του οποίου το οργανόγραμμα, συνεπώς και οι αρμοδιότητες, είναι ακόμη ημιτελές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η νέα δομή του υπουργείου, στην οποία θα προβλέπονται ειδικές οικονομικές και αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ώστε να λύνονται επί τόπου θέματα που αφορούν την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα. 
Ενήμερο για την ολοένα διογκούμενη δυσφορία είναι τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η υπουργός Οικονομίας. Ως πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης αποφασίστηκε η διοργάνωση ειδικής σύσκεψης την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα υπό την προεδρία της Λούκας Κατσέλη. Πλην της υπουργού θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός κ. Μπόλαρης και όλα τα κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση της σύσκεψης αποφασίστηκε κάπως βεβιασμένα, απόδειξη ότι έως τουλάχιστον χθες δεν είχε οριστεί συγκεκριμένη ατζέντα.


ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ένα από τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι αυτό της στελέχωσης των κρατικών οργανισμών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς πολλοί από αυτούς είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας. Τρεισήμισι μήνες μετά τις εκλογές και ακόμη δεν έχουν οριστεί διοικήσεις σε ΔΕΘ Α.Ε., ΗELEXPO Α.Ε. και ΟΛΘ Α.Ε., που είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας. Χωρίς νέες διοικήσεις είναι επίσης ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και το ΣΑΣΘ και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» η υπόθεση της «Εγνατίας οδού» βρίσκεται πλέον στο Μαξίμου, καθώς από το υπουργείο Υποδομών έχει αποσταλεί ο σχετικός κατάλογος με τρία προτεινόμενα ονόματα για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Στον κατάλογο υπάρχουν επίσης άλλα έξι ονόματα για τη στελέχωση του δ.σ., τα οποία προέρχονται από όλες τις περιφέρειες απ’ όπου διέρχεται η Εγνατία. 
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η υπόθεση του ΣΑΣΘ, όπου για τη θέση του προέδρου έχουν υποβληθεί περί τις 100 αιτήσεις. Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται είναι του συγκοινωνιολόγου Βασίλη Δημαρέλου και του αντιπροέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Πέτρου Κρητικού. 
Αντιθέτως σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται ακόμη η διαδικασία αξιολόγησης των προσώπων που προορίζονται να στελεχώσουν οργανισμούς αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας.


ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» 
Συνάντηση με βουλευτές της Θεσσαλονίκης θα έχει, ίσως και αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικών. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του Γιάννη Ραγκούση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα του «Καλλικράτη» και κυρίως αυτό των συνενώσεων των δήμων. 
Τέλος την προσεχή Δευτέρα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με αντικείμενο τις καθυστερήσεις που προκαλούνται στην κατασκευή του μετρό εξαιτίας των αργών ρυθμών στην αξιολόγηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.



Παραίτηση λόγω κουμπαριάς 
Τη μη αποδοχή της τοποθέτησής του στη θέση του ειδικού γραμματέα Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Οικονομίας για προσωπικούς λόγους ανακοίνωσε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης Άρης Αλεξόπουλος. Ο ορισμός του είχε ανακοινωθεί την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται ότι σε αθηναϊκή εφημερίδα («Ελεύθερος Τύπος») δημοσιεύτηκε χθες ότι ο κ. Αλεξόπουλος είναι κουμπάρος της υπουργού Λούκας Κατσέλη. 

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!