Διχάζει τους Γάλλους ο διάλογος για την εθνική τους ταυτότητα


Χιλιάδες Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών προσωπικοτήτων από τον χώρο του θεάματος, υπέγραψαν χθες Δευτέρα (21/12) αίτημα προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να δώσει τέλος στον διάλογο για την εθνική ταυτότητα, ο οποίος έχει γίνει "ο χώρος απελευθέρωσης ενός ρατσιστικού λόγου".

 


"Ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα διαγράφεται ως χώρος για την απελευθέρωση ενός ρατσιστικού λόγου, πρόθυμου να θέσει σε κίνδυνο, με ύπουλο, ή εμφανή τρόπο την νομιμότητα της παρουσίας στο εθνικό έδαφος κατηγοριών ολόκληρων του πληθυσμού" τονίζει η οργάνωση SOS Racisme, που πρωτοστάτησε στην σύνταξη του αιτήματος.

"Τα ρατσιστικά επιχειρήματα που προβάλλονται κατά τις συνατντήσεις που οργανώνουν οι Έπαρχοι γίνονται ακόμη πιο σοβαρές όταν το κράτος έρχεται να προσδώσει νομιμότητα στην έκφραση σκέψεων που δεν έχουν χώρο στη δημόσια σφαίρα" τονίζεται στο αίτημα, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Liberation.

"Για τον λόγο τούτο καλούμε τον κο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει τέλος σε αυτού του είδους τις συναντήσεις"
προστίθεται στο κείμενο, το οποίο σήμερα συγκέντρωσε "6.000 υπογραφές", μεταξύ αυτών και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, στον οποίο πρόσφατα ο Σαρκοζί είχε αναθέσει αποστολή, τονίζει η οργάνωση.

Μεταξύ όσων υπογράφουν το κείμενο, περιλαμβάνονται πολλές προσωπικότητες, ιδίως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και μεγάλα ονόματα του θεάματος, όπως οι ηθοποιοί Ιζαμπέλ ΑντζανίΖοσιάν Μπαλασκόκαι Ιβάν Ατάλ, η τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν, αλλά επίσης και διανοούμενοι όπως ο ιστορικός Μπενζαμέν Στορά και ο δοκιμιογράφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.

Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν το 50% των Γάλλων δηλώνει ικανοποιημένο για τον τρόπο που διεξάγεται ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα, που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Όσον αφορά τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στον διάλογο, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 34% εκτιμά πως θα πρέπει να συνεχισθεί, το 29% επιθυμεί τον τερματισμό του και το 21% την αναβολή του.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Μεταξύ όσων υπογράφουν το κείμενο, επίσης και διανοούμενοι όπως ο ιστορικός Μπενζαμέν Στορά και ο δοκιμιογράφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί."



ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ;;;;;;;;;;;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!