ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Η αστυνομία φοβάται νέο σκηνικό καταστροφών


Από τώρα άρχισαν να σχεδιάζονται τα μέτρα για τις διαδηλώσεις που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 του μήνα. Είναι φανερό πως οι διωκτικές αρχές φοβούνται “σκηνικό καταστροφών” παρόμοιο με το περσινό.




Το “κρας τεστ” για το σχεδιασμό των μέτρων ήταν οι κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τα περιορισμένα όμως “συνήθη” επεισόδια απέναντι από την εμπορική πύλη της ΔΕΘ μάλλον δεν ήταν ικανά για να καταδείξουν στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη τις διαθέσεις των διαδηλωτών, ακόμη κι αν ακούστηκαν από νεαρούς κουκουλοφόρους απειλές εν όψει του Δεκεμβρίου.
Είναι γεγονός πως στο εσωτερικό του επιτελείου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, στην πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στο γραφείο του υποστράτηγου Δημήτρη Παπαδόπουλου, ακούστηκαν πολλές γκρίνιες. Αρκετοί αξιωματικοί εξέφρασαν τις σοβαρές τους ενστάσεις για τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση των περίπου 100 νεαρών που πετροβολούσαν την εμπορική πύλη της ΔΕΘ, πίσω από τα κατεβασμένα στόρια της οποίας είχαν παραταχθεί οι αστυνομικοί, που κατά διαστήματα έβγαιναν έξω ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων -ορισμένα από αυτά έσπασαν τζάμια σχολών του Πολυτεχνείου δημιουργώντας πρόβλημα σε φοιτητές. Έλεγαν πως, με δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση εισβολής στο χώρο του πανεπιστημίου για τη σύλληψη των ταραξιών και παραβίασης του ασύλου, έπρεπε να ακολουθηθεί διαφορετική στρατηγική και όχι αυτή που οδήγησε σε διαρκή κλεφτοπόλεμο μεταξύ νεαρών και ΜΑΤ για διάστημα πέντε ωρών.
ΟΧΙ ΣΕ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΑ ΚΟΛΠΑ
Αυτό όμως που προκάλεσε έντονες αντιρρήσεις ήταν οι θεωρητικά εντυπωσιακές έφοδοι μεγάλου αριθμού μοτοσικλετιστών της ομάδας “Ζ”, οι οποίοι, με μεγάλη ταχύτητα από το σιντριβάνι και έχοντας αναμμένους τους φάρους και τις σειρήνες στη διαπασών, καταδίωκαν τους νεαρούς ταραξίες που έβρισκαν καταφύγιο στους χώρους του ΑΠΘ. “Αυτά τα κόλπα είναι… χολιγουντιανά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το σκέφτηκαν”, έλεγε χαρακτηριστικά στη “Μ” αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας πως ήταν ένα μέτρο εντελώς αναποτελεσματικό, το οποίο μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνον “τα πλάνα των τηλεοπτικών σταθμών”. Επίσης, διαπιστώθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις δυνάμεις ασφάλειας και ΜΑΤ δεν συντονίζονταν, ενώ σε πολλές άλλες ακούγονταν διαμετρικά αντίθετες εντολές για τις κινήσεις τους. Αυτό καταδείχτηκε και στην περίπτωση της καταστροφής της εμπορικής πύλης της ΔΕΘ, καταστροφή την οποία δεκάδες αστυνομικοί παρατηρούσαν, χωρίς να γνωρίζουν τι έπρεπε να πράξουν.
Το βέβαιο είναι πως τηρήθηκε η εντολή “Διακριτικά και από απόσταση”. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ακόμη και στη μεγάλη πορεία που οργάνωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης και στην οποία δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο ακολουθούσαν από απόσταση 150 μέτρων, σε αντίθεση με άλλες φορές που “περικύκλωναν” παρόμοιες πορείες. Τις άλλες δύο συγκεντρώσεις και πορείες που προηγήθηκαν ακολουθούσε περιορισμένος αριθμός αστυνομικών.
“ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ”
Σύμφωνα με πληροφορίες, το δόγμα “Διακριτικά και από απόσταση” σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και στις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά όμως ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει ισχυρότερες σε αριθμό αστυνομικές δυνάμεις και αποκλεισμό πολλών δρόμων, όπως αυτών που οδηγούν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αξιωματικοί θύμιζαν τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννης Ραχωβίτσας πριν από τις διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. “Θα είμαστε μακριά, αλλά, αν γίνουν επεισόδια, θα επέμβουμε”, είχε δηλώσει, υπογραμμίζοντας πως το σκηνικό του περσινού Νοέμβρη, με τις δεκάδες καταστροφές καταστημάτων, δεν πρέπει να επαναληφτεί. Πάντως, η στάση της αστυνομίας θα εξαρτηθεί από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας που θα διαβιβαστούν την εβδομάδα που έρχεται.
Ήδη μεταξύ των προτάσεων που πέφτουν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών συσκέψεων για τα μέτρα του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη είναι και το σχέδιο που εφαρμόζεται στα εγκαίνια της ΔΕΘ και κρίνεται θετικό, αφού τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια. Θεωρείται βέβαιο πως η εικόνα των παραταγμένων λεωφορείων των ΜΑΤ στις οδούς Αγγελάκη, Καραμανλή και Εθνικής Αμύνης θα επαναληφθεί, ενώ δεν αποκλείεται να βρίσκονται επί ποδός μέχρι και 2.000 αστυνομικοί.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 
Την έντονη ανησυχία των διωκτικών αρχών για τις διαδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη προκαλούν τα χαρακτηριστικά όσων πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτές. Από τα μικροεπεισόδια τη νύχτα της επετείου του Πολυτεχνείου το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν πως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μέλη γνωστών αναρχικών ομάδων της πόλης, που συνήθως παρατάσσονται απέναντι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ και έχουν συγκεκριμένο στόχο: να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. “Δεν είναι παιδιά του αναρχικού χώρου, είναι το κίνημα του Δεκέμβρη, μαθητές, φοιτητές, καταπιεσμένοι, που δεν έχουν εξαρτήσεις από ομάδες, ούτε από οργανώσεις, εκφράζουν όμως ένα μίσος απέναντι στην κοινωνία για όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους”, επισήμανε χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” καθηγητής του ΑΠΘ που έφτασε κοντά στους νεαρούς ταραξίες της περασμένης Τρίτης. “Το απρόβλεπτο στις αντιδράσεις αυτών των παιδιών είναι και το πιο επικίνδυνο”, σχολίαζαν αξιωματικοί που βρίσκονται χρόνια στο δρόμο παρακολουθώντας διαδηλώσεις. “Αυτό που φάνηκε και τον περσινό Δεκέμβριο ήταν ότι δεν ήταν όλοι αυτοί αντιεξουσιαστές”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!