Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης: Αύριο πρεμιέρα με το έργο “Πίστη, αγάπη, ελπίδα”


Το έργο του Έντεν φον Χόρβατ “Πίστη, αγάπη, ελπίδα” παρά τη δραματικότητά του αγγίζει τη μαύρη κωμωδία. Τα στοιχεία αυτά θέλησε να αναδείξει στην παράσταση ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζηβανός

Μία κοπέλα, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’30, φτάνει στα εργαστήρια μιας ιατρικής σχολής και προτείνει να πουλήσει το σώμα της έναντι 150 μάρκων. Με αφορμή αυτό το μικρό γεγονός, που άλλοι θα προσπερνούσαν αδιάφορα, ο συγγραφέας Έντεν φον Χόρβατ γράφει το θεατρικό έργο “Πίστη, αγάπη, ελπίδα”, που παρουσιάζουν από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου οι Ομάδες Θεατρικής Δράσης του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης

“Το πραγματικό γεγονός συνέβη σε μία κοινωνία που βρισκόταν σε καθεστώς κρίσης λίγο μετά το κραχ του 1929 ή μήπως το 2009;” είναι το ερώτημα του σκηνοθέτη Πέτρου Ζηβανού, που είναι και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος των ομάδων. “Η ηρωίδα, μία κοπέλα που θέλει να ζήσει ανεξάρτητη και αυτεξούσια, φεύγει από το σπίτι της και προσπαθεί να ζήσει μόνη. Όμως μη θέλοντας οδηγήθηκε να γίνει πόρνη, να πουλήσει το σώμα της στο νεκροτομείο, ώστε, ‘όταν θα πεθάνει, να μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν προς όφελος της επιστήμης’. Αλλά χρειάζεται εκείνη τη στιγμή 150 μάρκα, για να πληρώσει ένα πρόστιμο. Έτσι αρχίζει το έργο”.
Ένα έργο που παρά τη δραματικότητά του αγγίζει τη μαύρη κωμωδία, στοιχεία που θέλησε να αναδείξει στην παράσταση ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζηβανός, ώστε, όπως λέει, “να έχει την πλήρη αίσθηση της ζωής, δηλαδή να έχει και χιούμορ”.
Το έργο του Έντεν φον Χόρβατ θα παρουσιάζεται στην “αίθουσα Μάντεως Τειρεσία”, έναν χώρο που διαμορφώθηκε με “απίστευτες θυσίες”, για να φιλοξενήσει την παράσταση. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Μάντεως Τειρεσία και Γ. Κωνσταντινίδη 15, στη θεατρογειτονιά που σχηματίζουν το Αμαλία και το Άνετον. Στην παράσταση συμμετέχουν συνολικά δεκαπέντε άτομα, που έχουν περάσει για κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα από τα εργαστήρια θεατρικής τέχνης του Κέντρου. “Δεν είναι ένας θίασος”, διευκρινίζει ο Πέτρος Ζηβανός, “αλλά πρωτοβουλίες που παίρνουμε τα μέλη και οι συνεργάτες του κέντρου θεατρικής έρευνας”. Υπενθυμίζουμε ότι το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1999 από το σκηνοθέτη Πέτρο Ζηβανό, τον ηθοποιό Δημήτρη Ναζίρη και το σκηνοθέτη και εμψυχωτή θεατρικών ομάδων Βαγγέλη Οικονόμου.
Ο “Μινέτι” του Τόμας Μπέρνχαρντ, που έχει παρουσιαστεί σε δύο εκδοχές στη Θεσσαλονίκη, ήταν δείγμα της δουλειάς σε πολλά επίπεδα που συντελείται στο Κέντρο. Το είχε ερμηνεύσει ο Δημήτρης Βάγιας και σύντομα θα παρουσιαστεί μία τρίτη εκδοχή του έργου, “ακόμη πιο λιτή”, όπως αναφέρει ο Πέτρος Ζηβανός.

  • Ο συγγραφέας του έργου “Πίστη, αγάπη, ελπίδα” Έντεν φον Χόρβατ γεννήθηκε το 1901 στο Φιούμε, έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις ακολουθώντας το διπλωμάτη πατέρα του. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και έζησε στο Βερολίνο. Το 1936 χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από τους εθνικοσοσιαλιστές, κατέφυγε στη Βιέννη, αλλά μετά την προσάρτησή της αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο σε άλλες χώρες. Ένα κλαδί που έσπασε στη διάρκεια μιας καταιγίδας τον τραυμάτισε θανάσιμα στο Παρίσι το 1938.
Διεύθυνση: Γεωργίου Κωνσταντινίδη 15 Τ. Κ. 54640 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310.865.904
Η παράσταση αρχίζει στις 21:00

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!