Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η κατάσταση στο Δέλτα Αξιού


Στοιχεία για την εφαρμογή της Οδηγίας περί οικοτόπων στο Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτων Αρσένης, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση.

«Το Δέλτα του Αξιού ποταμού και η ευρύτερη υγροτοπική περιοχή χαρακτηρίζεται παγκόσμιας ορνιθολογικής αξίας και αποτελεί το μεγαλύτερο δελτιακό οικοσύστημα της Ελλάδας προστατευόμενο από την εθνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Παρ' όλα αυτά, η περιοχή έχει μετατραπεί σε χώρο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και μπάζων» δήλωσε ο κ. Αρσένης μετά την απάντηση της Επιτροπής.

«Αντί η κυβέρνηση Καραμανλή και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επέτρεψαν, με την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν, 17 παρεμβάσεις σε περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης δείχνoντας όχι απλώς αδράνεια αλλά αδιαφορία για το περιβάλλον. Η εξαετία Σουφλιά μας διδάσκει την άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ελλάδα» συνέχισε.

Απαντώτας στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας ανέφερε: «Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της οδηγίας περί οικοτόπων σε ό,τι αφορά μέτρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τον τόπο Natura 2000 "Δέλτα - Ευρύτερη περιοχή - Αξιούπολη"».

«Αν από την απάντηση προκύψει παράβαση των προαναφερόμενων διατάξεων, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, εφόσον χρειαστεί».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!