Το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει!


Οταν όλοι διαπιστώνουν το πρόβλημα ως μείζον και όλοι παραδέχονται την αναγκαιότητα γενναίων πρωτοβουλιών, η λύση δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να περιμένει. Αυτό ήταν το νόημα του κύριου άρθρου της «Καθημερινής» την προηγούμενη Κυριακή για τον εκλογικό νόμο, που καλούσε τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας να προχωρήσουν από κοινού στις αλλαγές που τα ίδια διαπιστώνουν ότι απαιτούνται.

«Τι χρειάζεται σήμερα η χώρα; Σταθερές κυβερνήσεις και τον απογαλακτισμό των πολιτικών και των κομμάτων από τα σκοτεινά συμφέροντα και το μαύρο πολιτικό χρήμα» ήταν η αυτονόητη διαπίστωση της «Κ», που ανοίγει σήμερα τον διάλογο για να ακουστούν οι απόψεις διακεκριμένων στελεχών από όλα τα κόμματα.

«Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», παραδέχεται με το σημερινό της άρθρο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλάει για «βαθιά κρίση εκπροσώπησης», επισημαίνει την ανάγκη «ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων» και επαναλαμβάνει την πρότασή της για την προσαρμογή του λεγόμενου γερμανικού εκλογικού συστήματος στην ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται, ως γνωστόν, για το μοντέλο που συνδυάζει την εκλογή των βουλευτών με μονοεδρικές (ή ολιγοεδρικές) περιφέρειες και ταυτοχρόνως έναν ενιαίο εκλογικό κατάλογο από όλη την επικράτεια.

Ουδόλως μακριά είναι η άποψη και του κ. Θόδωρου Πάγκαλου. Στη σημερινή του παρέμβαση στην «Κ» προκρίνει το γαλλικό μοντέλο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όλοι οι βουλευτές να μην εκλέγονται στο εξής διά της σταυροδοσίας. Οπως λέει χαρακτηριστικά, «ο σταυρός προτίμησης είναι το θεμέλιο του πελατειακού κράτους και η ρίζα της φαυλοκρατίας», ενώ επιχειρώντας και μια αναδρομική κριτική στο κόμμα του μιλάει για «φαυλοκράτες κεντρώας προέλευσης και αναρριχώμενους επαναστάτες του Πολυτεχνείου που έπεισαν στη δεκαετία του '80 τον Ανδρέα Παπανδρέου να επαναφέρει τον σταυρό που ο ίδιος είχε καταργήσει».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ;


ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ;


ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΔΥΟ ,ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ;



ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .
ΠΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ;
ΝΤΡΟΠΗ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!