Άθλιες οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στη Λέσβο


Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας πως τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 200 ασυνόδευτα παιδιά, κρατούνται στο κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών Παγανής της Λέσβου σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται «απαράδεκτες» από επιθεωρητές της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρέι Μάχετσιτς σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, μέλη της UNHCR επισκέφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας το κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων. Οι περισσότεροι μετανάστες είναι από το Αφγανιστάν, είπε, όπως και τα περισσότερα από τα 200 ασυνόδευτα παιδιά που στοιβάζονται στο κέντρο.

«Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη», είπε ο εκπρόσωπος. «Υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση», πρόσθεσε. «Ενα δωμάτιο στεγάζει περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία πάσχουν από ασθένειες που οφείλονται στο συνωστισμό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής του κέντρου», πρόσθεσε.

«Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των ευρύτερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας», είπε ακόμα ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει αναφέρει ότι το 2008 μπήκαν στη χώρα 2.648 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και η είσοδός τους πέρασε απαρατήρητη.

Ανακοίνωση της Αρμοστείας στην Αθήνα αναφέρει ότι ο υφυπουργός Υγείας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα και προστίθεται ότι το Υπουργείο έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!