Μάθημα 1ον, αντιγριπική θεωρία

Στο σχολείο χωρίς... φιλί, αλλά με αντισηπτικό! Αντιγριπικές συνήθειες πρέπει να αποκτήσουν από τις 11 Σεπτεμβρίου οι περίπου 1.351.000 μαθητές που φοιτούν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία όλης της χώρας.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που παρουσιάζει σήμερα η «Κ.Ε.» θα αποστέλλεται από αύριο (καθυστερημένα, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Παιδείας) στις 15.000 εκπαιδευτικές μονάδες και στα 2.305 φροντιστήρια, καθώς και στα 7.653 ινστιτούτα ξένων γλωσσών.

Το σχέδιο προβλέπει σειρά μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νέας γρίπης.

*Μεταξύ άλλων οι μαθητές θα πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν να παίζουν κατά τον προαυλισμό με τη μέθοδο της... διασποράς, να αθλούνται εκτός γυμναστηρίου (δεν υπάρχουν βέβαια σε όλα τα σχολεία), να διατηρούν απόσταση ο ένας από τον άλλο ακόμη και μέσα στην τάξη, στα θρανία, και να αποφεύγουν τόσο τα φιλιά όσο και τις χειραψίες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

*Σε κάθε σχολική μονάδα και φροντιστήριο ορίζεται μία ομάδα (τουλάχιστον τριμελής) καθώς και υπεύθυνος για την ασθένεια, ο λεγόμενος «συντονιστής γρίπης». Ο συντονιστής, που θα είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή όλων των μέτρων της εγκυκλίου, πρέπει να είναι ο θεσμικά υπεύθυνος διευθυντής της μονάδας ή προϊστάμενος. Εξαιρούνται από την ανάληψη τέτοιων καθηκόντων οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιο νόσημα, καθ' ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

*Μέσα στα καθήκοντά τους είναι:

- Η παροχή φροντίδας σε όσους ασθενήσουν, στους ειδικούς χώρους που θα έχουν διαμορφωθεί.

- Η καταγραφή των απουσιών λόγω γρίπης παιδιών του σχολείου αλλά και του προσωπικού.

- Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας με τα αρμόδια υπουργεία αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

- Να τηρούν επικαιροποιημένη λίστα με τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις των γονέων των παιδιών καθώς και των εργαζομένων στις μονάδες.

- Η εποπτεία του προσωπικού καθαριότητας και της εκπαίδευσής του.

*Επίσης, οι υπεύθυνοι των σχολείων πρέπει:

- Να οργανώσουν προγράμματα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών.

- Να κάνουν έλεγχο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να αποκατασταθούν τυχόν βλάβες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

- Να μεριμνήσουν ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης.

- Οι κάδοι απορριμμάτων πρέπει να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

- Τα θρανία πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι μαθητές.

- Πρέπει να ορισθεί ειδικός χώρος όπου θα παραμένει το παιδί που θα εμφανίσει συμπτώματα γρίπης μέχρι να το παραλάβουν οι γονείς του.

- Δεν θα επιτρέπεται στα παιδιά να πίνουν απευθείας νερό από τη βρύση παρά μόνο με τη χρήση πλαστικών ποτηριών. Γι' αυτό και τα σχολεία πρέπει να προμηθευτούν πλαστικά ποτήρια.

- Περιορίζονται οι λοιπές δραστηριότητες που προϋποθέτουν παραμονή σε κλειστούς χώρους.

- Καθαρίζονται συχνά και επιμελώς τα αντικείμενα κοινής χρήσης όπως μπάλες κ.λπ.

- Τα οχήματα μεταφοράς των μαθητών πρέπει να αερίζονται συχνά.

*Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων γρίπης:

- Οσοι εμφανίζουν συμπτώματα πρέπει αμέσως να φορέσουν χειρουργική μάσκα και να οδηγηθούν στον προκαθορισμένο χώρο παραμονής. Το προσωπικό που θα εισέρχεται στο χώρο αυτό πρέπει να φορά επίσης μάσκα και να τηρεί απόσταση από τους ασθενείς τουλάχιστον ενός μέτρου.

- Φάρμακα θα δίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο παρακεταμόλη (αντιπυρετικά).

*Να σημειωθεί, τέλος, ότι με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας όσα παιδιά εμφανίσουν έστω και ένα από τα ύποπτα συμπτώματα της νέας γρίπης «δεν πρέπει να προσέρχονται στο σχολείο».

ΠΗΓΗ: Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!