Μιρό x 5 στη Θεσσαλονίκη!

Την πρώτη μεγάλη έκθεση του Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη Χουάν Μιρό (1893-1983) στην Ελλάδα, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκητο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών.

Η τέχνη του Χουάν Μιρό ευφάνταστη και παιγνιώδης είναι γεμάτη από σύμβολα, γεωμετρικές κατασκευές και παραμορφωμένες φιγούρες ζώωνΗ τέχνη του Χουάν Μιρό ευφάνταστη και παιγνιώδης είναι γεμάτη από σύμβολα, γεωμετρικές κατασκευές και παραμορφωμένες φιγούρες ζώων

Η έκθεση με τίτλο «Ο Μιρό της Μαγιόρκα» θα εγκαινιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2010.

Περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, σχέδια, σημειώματα, σκίτσα και φωτογραφίες του κορυφαίου Ισπανού εικαστικού θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη. Προέρχονται από το Ιδρυμα «Pilar Ι Joan Miro» της Μαγιόρκα και από τις συλλογές των κληρονόμων του. Ο Καταλανός εικαστικός, από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές του 20ού αιώνα, υπήρξε πολυπράγμων. Η τέχνη του ευφάνταστη και παιγνιώδης είναι γεμάτη από σύμβολα, γεωμετρικές κατασκευές και παραμορφωμένες φιγούρες ζώων.

Πρώτη φορά θα απολαύσουμε σε τέτοια έκταση το έργο του Χουάν Μιρό (στη φωτογρ.) που πέθανε το 1983Πρώτη φορά θα απολαύσουμε σε τέτοια έκταση το έργο του Χουάν Μιρό (στη φωτογρ.) που πέθανε το 1983

Μέρος της έκθεσης θα αποτελέσει και η δημιουργία πιστής μικρογραφίας (σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ) του εργαστηρίου που δημιουργούσε ο καλλιτέχνης και το οποίο του το είχε χτίσει ο φίλος του Γιόζεπ Λουί Σερτ. Θα παρουσιαστούν ακόμη και σημειώματα του Μιρό για σπουδαίους μουσικούς της εποχής του, όπως ο Τζον Κέιτζ, ο Καρλ-Χάιντς Στοκχάουζεν και ο Ερίκ Σατί.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα διοργανωθούν παράλληλες εκδηλώσεις και στα άλλα μουσεία της πόλης, στο πλαίσιο της «Κίνησης των Πέντε Μουσείων της Θεσσαλονίκης». Ετσι, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Εργαστήρια του Χουάν Μιρό», στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα ζωγραφικό έργο του Μιρό μαζί με φωτογραφίες του καλλιτέχνη, εν ώρα εργασίας, στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο θα εκτίθεται από ένα έργο του Μιρό, συμβολικά. Πέραν αυτών, και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει μουσικές, λογοτεχνικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των «Δημητρίων».

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ισπανικής πρεσβείας στην Αθήνα. *


Σχόλια

Ο χρήστης Stasym είπε…
http://www.youtube.com/watch?v=DO8yrgTMMG4

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!