Ο Ελληνας αποκτά καταναλωτική συνείδηση.

Ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο (και... σκάνδαλο με το σκάνδαλο) η καταναλωτική συνείδηση του Ελληνα. Οπως προκύπτει από την αντιπροσωπευτική ποσοτική έρευνα CSR 2009 για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Κατανάλωση, που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, ένας στους δύο Ελληνες κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς αντάμειψαν μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία -ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2007 (39,1%).

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 52,2% των Ελλήνων καταναλωτών είτε αγόρασαν είτε σκέφτηκαν να αγοράσουν ένα προϊόν εξαιτίας του κοινωνικού προφίλ της εταιρείας είτε εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Η υπεύθυνη αυτή πράξη ανταμοιβής μιας κοινωνικά υπεύθυνης εταιρείας τοποθετεί την Ελλάδα στην 4η θέση ανάμεσα στις 32 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει διενεργηθεί η έρευνα. Αντίστοιχα, το 48,4% των Ελλήνων καταναλωτών, στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, «τιμώρησαν» μια κοινωνικά μη υπεύθυνη εταιρεία (είτε μέσω μη αγοράς ενός προϊόντος είτε μέσω αρνητικών σχολίων), ενώ το 17,8% έχουν σκεφτεί να το πράξουν. Το ποσοστό των «πιο» ενεργών πολιτών -εκείνων που και έχουν τιμωρήσει, αλλά και έχουν επιβραβεύσει μια εταιρεία- ανέρχεται σε 26,4%, έχοντας εκτοξευθεί σε σχέση με το αντίστοιχο 16,2% της μέτρησης CSR 2008. Για τον Ελληνα καταναλωτή μια κοινωνικά υπεύθυνη εταιρεία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα της είναι ασφαλή και υγιεινά (87,9%), ότι δεν βλάπτουν το περιβάλλον (80,9%) και ότι η παραγωγή τους έχει γίνει με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο (74,8%).

Τέλος, οι Ελληνες καταναλωτές (91,8%) υποστηρίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν ευθύνη να προβάλλουν τα κύρια περιβαλλοντικά προβλήματα και να πιέζουν για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!