Φόρουμ διαλόγου των Οικολόγων Πράσινων με την αυτοδιοίκηση


Μόνιμο φόρουμ διαλόγου, επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν από την Παρασκευή οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε δίωρη σχετική συνάντηση στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Η έναρξη του φόρουμ έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή του κόμματος Μιχάλη Τρεμόπουλου, των μελών της Γραμματείας του κόμματος και οικολογικά ευαισθητοποιημένων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από κρίσιμους περιβαλλοντικά δήμους του ΠΣΘ και του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρουσίασαν το πλαίσιο στο οποίο κρίνουν ότι πρέπει να αναδειχτούν τα προβλήματα του νομού και οι δυνατότητες των απαντήσεων που είναι διαθέσιμες.

Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν σχετικά υπομνήματα, τα οποία ζήτησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων για να τα πάρει υπόψη του στο σχεδιασμό της δουλειάς στο στην Ευρωβουλή, όπου από την ομάδα των Πρασίνων θα προταθεί ως αντιπρόεδρος στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη καθώς και στην Αντιπροσωπεία για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Απευθυνόμενος στους δημάρχους, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε ότι θα φροντίσει τόσο να αναδεικνύει και να προωθεί λύσεις στα προβλήματα, όσο και να ενισχύει το δημοκρατικό δημόσιο έλεγχο, αλλά και να ενημερώνει για τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται, φέρνοντας τη Θεσσαλονίκη πιο κοντά στις Βρυξέλες, τόσο σε επίπεδο ευρωβουλής όσο και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι συνεχάρησαν τους Οικολόγους Πράσινους για την εκλογή ευρωβουλευτή και την πρωτοβουλία τους και τόνισαν ότι θα ενισχύσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση του φόρουμ και θα βοηθήσουν την τεκμηρίωση της δουλειάς της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτό θα στοχεύει και η δημιουργία Γραφείου Ενημέρωσης και Διασύνδεσης στη Θεσσαλονίκη, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό της πληροφόρησης και διαφάνειας πού αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τη διεκδίκηση τους, την υλοποίησή τους και τον έλεγχο τους.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα χρήσιμη την πρωτοβουλία αυτή, που δείχνει μια νέα αντίληψη στην ενημέρωση και επικοινωνία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη και θα έχει ως αποτέλεσμα την από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών και οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης, προβλήματα περιβαλλοντικά που χρονίζουν, αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και δεν δίνονται λύσεις από την κεντρική εξουσία.

Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, των νοσοκομειακών, βιομηχανικών και στερεών αδρανών και την πλημμελή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, του περιαστικού δάσους, των αιωρούμενων σωματιδίων, του κυκλοφοριακού, της εξωτερικής περιφερειακής οδού, της διαφύλαξης των ελεύθερων χώρων, της απόδοσης και αειφορικής χρήσης των στρατοπέδων, τη σχολική στέγη, τον κίνδυνο αποχαρακτηρισμού οικοπέδων, την αξιοποίηση της λυματολάσπης, την προβληματική λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τις γεωτρήσεις, τη δημιουργία τράπεζας δημόσιας γης, τη ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου, το πρόβλημα της Κορώνειας κλπ.

Από τις τοποθετήσεις τέθηκε το ζήτημα πως το κράτος αρνείται να πράξει τα αυτονόητα ώστε να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αλλά και να σχεδιαστούν εκείνες οι ενέργειες ώστε να προλάβουμε τα μελλοντικά προβλήματα, πού άλλες πόλεις της Ευρώπης ήδη έχουν λύσει. Και ότι τέτοιες πρωτοβουλίες συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:


Ο Δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης, ο Δήμαρχος Νεάπολης Νάκης Λαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θέρμης Δ. Χρυσοχόου, ο Αντιδήμαρχος Ασσήρου Κώστας Πετρίδης, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Αγίου Παύλου Ευαγγελίστριας Δημ. Σύμβουλος Αγ. Παύλου Χρίστος Μάτης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης Γιάννης Μπίκος, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Δήμητρα Γωγάκου και ο εκπρόσωπος των «Πολιτών των Αμπελοκήπων» Δαμιανός Ανδρέου.

Το χαιρετισμό τους στην πρωτοβουλία και τη λύπη τους επειδή δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έστειλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης Πάνος Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης και η έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή..

Την αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούσαν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος και τα μέλη της Γραμματείας Νίκος Χρυσόγελος, Λενιώ Μυριβήλη, Κάτια Λεμπέση, Φίλιππος Δραγούμης και Ορέστης Κολοκούρης καθώς και τα στελέχη Θέμης Δημητρακόπουλος και Πάνος Αλαβέρας.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σε άλλους νομούς της χώρας.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων δεν παρευρέθη διότι κατέγραφε τα δέντρα πού δεν έκοψε ακόμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λάθος!
Πήγε το αλυσοπρίονο για service.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να εκλαβω τα μηνυματα , σαν προϊοντα στοχασμου η κατι αλλο ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!