Ευρωεκλογές: Τα κόμματα φοβούνται τη μεγάλη αποχή και τους οικολόγους.


Η ΑΠΟΧΗ ψηφοφόρων από τις κάλπες της 7ης Ιουνίου προβληματίζει ιδιαιτέρως τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων - για διαφορετικούς όμως λόγους το καθένα. 
Το σύνολο των πολιτών που θα αποφασίσουν να μην προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και θα προτιμήσουν κάποια άλλη δραστηριότητα, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός εκλογικού σκηνικού που θα είναι προβληματικό 
και για το ΠαΣοΚ και για τη ΝΔ. Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, ο προβληματισμός δεν λείπει, δεδομένου ότι- με εξαίρεση το ΚΚΕ- υψηλές τάσεις αποχής παρουσιάζονται και στις δικές τους τάξεις. 

Μηνύματα και ενδείξεις περί αποχής φθάνουν στη Ρηγίλλης και στην Ιπποκράτους, όμως αμφότερα τα κομματικά επιτελεία δυσκολεύονται μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι πολίτες στις 7 Ιουνίου και κυρίως για το πώς θα την ερμηνεύσουν. Οπως σημειώνει ένας από τους δημοσκόπους και αναλυτές της Ρηγίλλης, οι έρευνες κοινής γνώμης είναι πολύ δύσκολο να απεικονίσουν την αποχή, η οποία επιβεβαιώνεται μόνο κατά την ημέρα της ψηφοφορίας. Το χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή την περίοδο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ένα ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν την αποχή, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 7 και 13%· πολύ χαμηλότερο από την αποχή που καταγράφεται στις εκλογέςπόσο μάλλον στις ευρωεκλογές (το 2004 το ποσοστό αποχής ήταν 36,8% και κατεγράφη ως το υψηλότερο στη μεταπολιτευτική ιστορία). 

▅ Τι δείχνουν οι έρευνες
Παρά ταύτα, δημοσκοπικά ευρήματα υπάρχουν και αναλύονται από τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ. Ερευνες που έχουν στη διάθεσή τους στη Ρηγίλλης, δείχνουν ότι η εικόνα σήμερα παρουσιάζεται μέχρι στιγμής αντεστραμμένη σε σχέση με εκείνη του 2004. 

Συγκεκριμένα, με βάση αναλύσεις κομματικών επικοινωνιολόγων, στις προηγούμενες ευρωεκλογές απείχε το 13% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 12% του ΣΥΡΙΖΑ, το 12% του ΛΑΟΣ, το 1,5% του ΚΚΕ και το 24,5% του ΠαΣοΚ, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου του 2004. Η στάση αυτή, κατά προφανή τρόπο, εκτίναξε στα ύψη τη διαφορά υπέρ της ΝΔ. Οπως σημειώνουν αναλυτές και των δύο μεγάλων κομμάτων, το κρίσιμο στοιχείο στις επικείμενες εκλογές θα είναι η ενδεχόμενη ανακατανομή αυτών των ποσοστών. 

Σήμερα στη Ρηγίλλης, εκτιμούν ότι η τάση ψηφοφόρων προς την αποχή είναι υψηλότερη στον χώρο της ΝΔ, αν και αμφισβητούν έρευνες που ανεβάζουν το σχετικό ποσοστό στο 26%. Σε γενικές γραμμές, όπως σημειώνει στέλεχος που επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία, είναι ιδιαιτέρως προβληματική η αξιοπιστία του υπολογισμού της αποχής σε δείγματα 1.000 ατόμων. «Η αποχή λογικά θα πλήξει περισσότερο τη ΝΔ» υποστηρίζει ο συγκεκριμένος αναλυτής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έλλειψη ενός εμφανούς ορμητικού ρεύματος προς το ΠαΣοΚ είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Με βάση τις επισημάνσεις αυτές, εκείνο που ευελπιστούν στο επιτελείο της ΝΔ ότι θα καταγραφεί στις κάλπες του Ιουνίου, είναι μια ισομερής κατανομή της αποχής μεταξύ των ψηφοφόρων τους και των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ, σε συνδυασμό με μια πιθανολογούμενη χαμηλή δική τους συσπείρωση και μικρές διαρροές προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Την ίδια στιγμή, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η αποχή μπορεί εν πολλοίς να συσχετιστεί με τον βαθμό συσπείρωσης στα κομματικά στρατόπεδα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους στη ΝΔ θεωρούν ότι το 63-65% της συσπείρωσης στις πρόσφατες έρευνες μπορεί να οδηγήσει περισσότερους σε αποχή παρά σε ψήφο προς άλλα κόμματα. «Οσο πιο χαμηλή η συσπείρωση, τόσο πιθανότερο είναι να έχει φύρα σε αποχή » αναφέρει ένας εκ των αναλυτών της Ρηγίλλης. 

Στο ΠαΣοΚ εξετάζουν το θέμα της αποχής από διαφορετική σκοπιά. Δεν λαμβάνουν τόσο υπόψη τους τα ποσοστά που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις και επιχειρούν να προσεγγίσουν το θέμα με ποιοτικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων που συγκεντρώνουν από ομαδικές συνεντεύξεις πολιτών σε όλη την Ελλάδα. 

Αναμένουν πάντως ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το ποσοστό της αποχής θα κινηθεί πάνω-κάτω στα επίπεδα του 2004· απλώς ελπίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος ψηφοφόρων που δεν θα προσέλθει καν στις κάλπες θα προέρχεται από τη ΝΔ. 

Στέλεχος του επιτελείου που επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία, δηλώνει ότι για το ΠαΣοΚ κρίσιμη μάζα πολιτών είναι εκείνοι που στις δημοσκοπήσεις μπορεί να δηλώνουν αναποφάσιστοι, την ίδια στιγμή όμως εμφανίζονται ιδιαιτέρως κυνικοί και πεπεισμένοι ότι η ψήφος τους δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, και ως εκ τούτου δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. 

Το εύρημα αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ιπποκράτους για έναν πολύ απλό λόγο: όσοι επιλέγουν μια τέτοια στάση δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχουν πειστεί από το ΠαΣοΚ και τις διακηρύξεις του. 

▅ Η αργία τού Αγίου Πνεύματος
Οι έρευνες που δείχνουν μεγαλύτερη τάση αποχής μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι γνωστή και στο ΠαΣοΚ, όπως όμως αναφέρει το ίδιο στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας « δεν θα έβαζα και στοίχημα ότι οι τάσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν και την Κυριακή των εκλογών ». 

Το ζήτημα που δείχνει να προσλαμβάνει μεγαλύτερη βαρύτητα για το ΠαΣοΚ είναι η χρονική σύμπτωση των εκλογών με την αργία του Αγίου Πνεύματος, και αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένα ευρήματα: έρευνες που έχουν φτάσει στην Ιπποκράτους δείχνουν σημαντική ενίσχυση του ΠαΣοΚ στην πολυπληθή Β΄ Αθηνών. Παρά το γεγονός ότι η αργία μπορεί από μια πλευρά να ενθαρρύνει πολλούς πολίτες ώστε να συνδυάσουν εκδρομή στον τόπο καταγωγής τους με ψήφο, υπάρχει ο φόβος ότι δύσκολα θα ισοσκελιστεί η φυγή όσων απλώς θα προτιμήσουν να απομακρυνθούν από την Αθήνα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την εκλογική διαδικασία. 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι οικολόγοι είναι μια φτιαχτή δεξαμενή ,για δυσαρεστημένους δεξιούς και σοσιαλιστές.

Σίγουρα είναι φούσκα .

Είναι καιρός πλέον να καταλάβουμε ,ότι όσο δεν γνωρίζουν την ψήφο μας ,τόσο καλύτερα θα πηγαίνει η πολιτική στην φουκαριάρα (όχι μάνα μου ) αλλά τη πατρίδα μας .
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ. ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΛΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΑΛΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ... ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΠΩΣ ΠΧ Ο ΜΑΡΓΑΡΗΣ.
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΟΤΥΠΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ "ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΞΕΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ, ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΚΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΚΛΠ.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΝΗΡΟ. ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΝΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΕΛΛΗΝΕΣ, ΞΥΠΝΑΤΕ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!