Την απελευθέρωση των πεζόδρομων από τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα ζήτησε η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»



Συνέντευξη Τύπου για το πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων που καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους έδωσαν σήμερα στον πεζόδρομο της Ικτίνου οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη», με τη συμμετοχή μελών της παράταξης, αλλά και κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Γιάννης Μπουτάρης, ενημέρωσε για την πρόταση που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων και θα διευκολύνει τον Δήμαρχο που δεν θα χρεωθεί μόνος του το πολιτικό κόστος, πρόταση την οποία ο κ. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε. Κατήγγειλε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για πλήρη αδιαφορία στο θέμα της κατάληψης των δημόσιων χώρων και της προβληματικής διέλευσης των πεζών και υπογράμμισε ότι ο Νόμος απαγορεύει να δίνονται άδειες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από σχολεία. 
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Κουράκης ανέφερε ότι το θέμα της κατάληψης των δημόσιων χώρων από τραπεζοκαθίσματα αφορά ολόκληρη την πόλη, από το κέντρο –Ικτίνου, Π.Π. Γερμανού, Ζεύξιδος, πλατεία Αριστοτέλους, Λεωφόρο Νίκης- μέχρι την οδό Μαρία Κάλλας, Πλαστήρα, Αλ. Παπαναστασίου, Π, Συνδίκα, και αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή είναι ανίκανη να διαχειριστεί το δημόσιο χώρο που ανήκει στους πολίτες. Τόνισε ότι η διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα συμφέροντα των αδύναμων ομάδων και όχι αποκλειστικά τα συμφέροντα των καταστηματαρχών. Διευκρίνισε ότι η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» δεν ζητά να κλείσουν τα μαγαζιά, αλλά να λειτουργούν με κανόνες σεβαστούς από όλους, ώστε να ξέρουμε όλοι τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας. Και εάν αυτοί οι κανόνες δεν εφαρμοστούν σύντομα, η «Πρωτοβουλία» θα κάνει αυτό που επιτάσσει το καθήκον, δηλαδή θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα που θα αναζητήσει τους υπεύθυνους. Έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός γενικότερου πολιτικού θέματος, της ανάκτησης του δημόσιου χώρου, για το οποίο πρέπει να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι οι πολίτες. Ο Ανδρέας Κουράκης αναφέρθηκε και στο συμβολισμό του να πραγματοποιηθεί η Συνέντευξη Τύπου μπροστά σε σχολείο της οδού Ικτίνου, υπενθυμίζοντας τις διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν το δικαίωμα των παιδιών, χαρακτηρίζοντάς το ως το υπέρτατο συμφέρον. Τόνισε δε ότι το δικαίωμα της ελεύθερης, απρόσκοπτης και ανεμπόδιστης πρόσβασης των παιδιών στο σχολείο τους παραβιάζεται κατάφωρα, ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή. 
Τέλος, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει ο Δήμος δεν επιλύουν κανένα πρόβλημα, διότι η καταβολή τους εν τέλει στο Δήμο δεν αποτελεί παρά μέρος των κερδών που αποκομίζουν οι καταστηματάρχες από την εκμετάλλευση αυτών των χώρων μετακυλύοντας, μάλιστα, το κόστος στους καταναλωτές. Ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων από τους χώρους μπροστά στα σχολεία, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των κατοίκων και των γονέων, οι οποίοι πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τόνισε δε ότι ο Δήμος καθορίζει την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων, επομένως διαθέτει όλα τα νομικά εφόδια, εφόσον το θέλει, να προχωρήσει αμέσως στην αποκατάσταση του χώρου. Διευκρίνισε ότι η «Πρωτοβουλία» δεν είναι εχθρός των καταστηματαρχών είναι, όμως, διατεθειμένη να διασφαλίσει τον ελεύθερο χώρο για τα παιδιά, για τους πεζούς, για όλους τους πολίτες σε όποια περιοχή υπάρχει πρόβλημα. 

Παρεμβάσεις έκαναν και εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι οποίοι κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά από την έλλειψη ελεύθερων χώρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος έκλεψε το χώρο που προοριζόταν για τους πολίτες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!