Διεθνής Αμνηστία: βόμβα οι ανισότητες


Σενάριο πλανητικής καταστροφής θυμίζει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2009. Συνδέει την οικονομική κρίση με την αυξανόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητά από τους ηγέτες του G20 να επενδύσουν περισσότερο στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια παρά στην οικονομική ανάπτυξη. 

Η ανθρωπότητα κάθεται πάνω σε μια βραδυφλεγή βόμβα κοινωνικών ανισοτήτων έτοιμη να εκραγεί», προειδοποιεί η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν. «Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε υποχωρήσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ της ασφάλειας. Σήμερα με την οικονομική κρίση τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο περιθώριο», σημειώνει η κ. Χαν στην έκθεση 400 σελίδων.

Η οργάνωση προειδοποιεί πως η αδυναμία αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια, φτώχεια και δεινά για εκατομμύρια ανθρώπους. «Αν στο όνομα της ασφάλειας τα ανθρώπινα δικαιώματα οπισθοχώρησαν, τώρα με την οικονομική κρίση πήγαν στο τελευταίο κάθισμα», επισημαίνει.

Η αύξηση τιμών σε βασικά είδη διαβίωσης προκάλεσε διαδηλώσεις στην Αφρική και στην Ασία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με αύξηση της καταστολής. Εθνοπολιτικές εντάσεις προξένησαν ανθρωπιστικές τραγωδίες σε Κονγκό, Βόρεια Κορέα, Γάζα και Νταρφούρ. Το τίμημα της κρίσης το πληρώνουν εσωτερικοί μετανάστες στην Κίνα, αυτόχθονες στη Λατινική Αμερική και οι κάτοικοι πολλών αφρικανικών χωρών.

«Η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι ούτε βιώσιμη ούτε δίκαιη αν οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βαθαίνουν τη φτώχεια, και αν δεν τερματίσουν τις ένοπλες συγκρούσεις που γεννούν περισσότερες παραβιάσεις», τονίζει η έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης σε τουλάχιστον 81 χώρες, ενώ επέκρινε τις ηγέτιδες δυνάμεις του πλανήτη. «Πόση αξιοπιστία ως παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία - τρεις πλούσιες χώρες του G 20- όταν ευθύνονται για τα τρία τέταρτα των θανατικών εκτελέσεων στη Γη;» αναρωτιούνται οι συντάκτες. 

Γι αυτό κάνουν έκκληση για ένα «new deal των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», που θα εκτονώσει την παγκόσμια κρίση μόνο αν δεν μείνει στα χαρτιά.

Χτες η Διεθνής Αμνηστία προανήγγειλε διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Διεκδικούμε την Αξιοπρέπεια», που θα προσπαθήσει να βγάλει εκατομμύρια κατοίκους των παραγκουπόλεων, γυναίκες και αυτόχθονες από το περιθώριο της φτώχειας και των διακρίσεων. Η εκστρατεία θα έχει ορίζοντα το 2015 και θα εγκαινιαστεί επίσημα τον Ιούνιο, κατά την επίσκεψη της κ. Χαν σε μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της Αφρικής, στην Κένυα.

Ευρώπη
Αύξηση ρατσισμού και αστυνομικής βίας
Τον Φεβρουάριο στο Καμερούν σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι στις ταραχές για τα τρόφιμα, ενώ εκατομμύρια άμαχοι υποφέρουν από εμφυλίους στη Δημοκρατία του Κονγκό, στο Σουδάν και στη Σομαλία. Σκληρή καταστολή γνώρισαν διαδηλωτές σε Ζιμπάμπουε, Αιθιοπία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία και Τυνησία. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο δράμα της Γάζας μετά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού, αλλά και στην επιμονή των ΗΠΑ να κρατούν ανοιχτό το Γκουαντάναμο. Πάντως, η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την απόφαση του Ομπάμα να το κλείσει. Η φτώχεια των αυτοχθόνων σε Κεντρική και Λατινική Αμερική οξύνθηκε λόγω της κρίσης, καθώς πολλοί ξεριζώνονται από τη γη τους με το πρόσχημα της ανάπτυξης.

Ομως η κατάσταση είναι ανησυχητική και στην Ευρώπη. Στον ρωσο-γεωργιανό πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν βόμβες διασποράς και σημειώθηκαν αγριότητες που δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η ασφάλεια στη Γηραιά Ηπειρο. Η αστυνομία του Σαρκοζί ξεπερνάει τα όρια κακομεταχείρισης υπόπτων σε καθεστώς ατιμωρησίας, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχεί κλίμα ρατσισμού κατά μεταναστών, μουσουλμάνων, εβραίων και ρομά, επισημαίνει η έκθεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!