Ονειρεμένος τελικός!


Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Οι ομάδες που όλοι περίμεναν να φτάσουν στον τελικό του Champions League. Αυτές, απλά επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, έκαναν το «καθήκον» τους και άπαντες πλέον μιλούν για τον συγκεκριμένο αγώνα. Άλλωστε, πρόκειται για τις πραγματικά κορυφαίες ομάδες της φετινής περιόδου και ίσως τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης (αν όχι του κόσμου). Η κορυφή όμως χωράει μόνο έναν. Ίσως είναι άδικο να κριθεί από ένα αγώνα, but that’s the rules.. Ποια θα στρογγυλοκαθίσει στον θρόνο της, το βράδυ της 27ης Μαΐου; 
Ο μικρόσωμος μάγος και οι παραστάσεις στο «Θέατρο των Ονείρων» 

Η μεγάλη αναμέτρηση της Τετάρτης -εκτός των άλλων- θα αποτελέσει ένα μίνι ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Κριστιάνο Ρονάλντο εναντίον Λιονέλ Μέσι. Ο Ρονάλντο έχει στην τροπαιοθήκη του τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή για το 2008 και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν σε μια ονειρική χρονιά έσπασε κάθε ρεκόρ, πετυχαίνοντας 42 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» στην κατάκτηση του Champions League. Φέτος, είναι πάλι ο πρώτος σκόρερ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο MVP στις ευρωπαϊκές εμφανίσεις της, και κάθε αγώνας που συμμετέχει είναι μια ξεχωριστή παράσταση στο «Θέατρο των Ονείρων» για τον φίλαθλο κόσμο. Ο Μέσι τού έχει κλέψει λίγο από τη δόξα και σίγουρα στο «Ολίμπικο» της Ρώμης ο «CR7» (όπως είναι το παρατσούκλι του) θα επιχειρήσει να δώσει τις δικές του απαντήσεις. 

Μπορεί ο Σάμουελ Ετό να είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα και ο Ανρί να έχει δώσει το κάτι παραπάνω στην επίθεση των «μπλαουγκράνα», αλλά ο μαέστρος της ορχήστρας του Γκουαρντιόλα είναι ο Λιονέλ Μέσι. Ο μικρός μάγος της Βαρκελώνης συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα τον τρόπο που ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά και κάθε του εμφάνιση αγγίζει τα όρια της τελειότητας. Έχει σκοράρει με κάθε τρόπο, κάνοντας φίλους και εχθρούς (βλ. Ρεάλ Μαδρίτης) να παραδέχονται πως αδυνατούν να τον ανακόψουν. Στον τελικό της 27ης Μαΐου θα επιχειρήσει να αποδείξει πως δίκαια θεωρείται ο παίκτης που αξίζει να πληρώσεις εισιτήριο για να παρακολουθήσεις τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα. Άλλωστε, μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ του φετινού Champions League, με 8 τέρματα. Πέρυσι έχασε στο νήμα την πρωτιά από τον...άμεσο ανταγωνιστή του. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ολοκλήρωσε τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις έχοντας πετύχει 7 γκολ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Αργεντινό αστέρα με 6. 

Γίνεται ο μαθητής να υπερισχύσει του δασκάλου; 

"Με τέτοιους παίκτες στη διάθεσή του, οποιοσδήποτε προπονητής θα έπαιρνε το πρωτάθλημα", είπε με αρκετή δόση μετριοφροσύνης ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ίσως να μην έχει άδικο. Αλλά υπάρχουν φορές που δεν μετράει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και ο τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό. Και κάπου εδώ οφείλουμε να απονείμουμε τα εύσημα στον μέχρι...χθες προπονητή των ακαδημιών. Η Μπαρτσελόνα συνδυάζει το θέαμα με την ουσία! Ο Γκουαρντιόλα κάνει πραγματικά ευτυχισμένους τους οπαδούς που έρχονται στο "Καμπ Νου" και πληρώνουν με ευχαρίστηση το εισιτήριο του αγώνα, ξέροντας ότι θα παρακολουθήσουν ακόμα μια παράσταση των αγοριών του "σκηνοθέτη" Πεπ (Γκουαρντιόλα). Ο Ισπανός προπονητής τώρα καλείται να καλύψει τις απουσίες των Ντάνι Άλβες και Έρικ Αμπιντάλ αλλά κυρίως να φανερώσει το λεγόμενο plan B σε περίπτωση που κάτι στραβώσει για την Μπαρτσελόνα. Φωτεινό παράδειγμα ο τρόπος παιχνιδιού της Τσέλσι που μπορεί να μην ήταν και ο ενδεδειγμένος, αλλά για λίγα δευτερόλεπτα δεν αποδείχθηκε μοιραίος για τους Καταλανούς. Ο μεγάλος Ζιντάν παραδέχτηκε πως η τωρινή Μπαρτσελόνα είναι καλύτερη από τους "γκαλάκτικος" της Ρεάλ καθώς και ότι δεν γίνεται να τους σταματήσεις ούτε στο playstation. Όλοι μιλούν για ομάδα-όνειρο, συγκρίνοντάς την με όλες τις μεγάλες ομάδες του παρελθόντος. Φαίνεται πως ο νεαρός τεχνικός έχει κατακτήσει το δικό του Τσάμπιονς Λιγκ. 

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όμως είναι μεγάλος για να παίζει Playstation και το μόνο που έχει μάθει στη ζωή του είναι να δουλεύει! Έτσι, ψάχνει τρόπο να σταματήσει την Μπαρτσελόνα και να κάνει τα δικά του όπλα να υπερισχύσουν αυτά του Γκουαρντιόλα. Είμαι σίγουρος ότι ήδη το πολυμήχανο μυαλό του θα μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό στο χορτάρι του "Ολίμπικο", το βράδυ της Τετάρτης. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Φέργκιουσον δεν είναι τα 11 πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει με τους "κόκκινους διαβόλους". Ίσως ούτε και ότι εξαιτίας του η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε υπερδύναμη παγκοσμίως και έφτασε σε πρωταθλήματα την "αιώνια" Λίβερπουλ, κάτι που μέχρι πριν μια δεκαετία φαινόταν τουλάχιστον αδύνατο. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Σκωτσέζου τεχνικού είναι πως φτάνει την ομάδα που προπονεί σε πολλές επιτυχίες (κατάκτηση πρωταθλήματος, Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, τελικό Τσάμπιονς Λιγκ) και ο απλός κόσμος το θεωρεί δεδομένο! Τόσο τους έχει "καλομάθει" ο 67χρονος προπονητής! Ίσως δεν έπρεπε να γίνει η αναφορά σε όλα αυτά. Το γεγονός ότι του έχει απονεμηθεί ο τιμητικότατος τίτλος «Σερ» (το 1999) από τη βασίλισσα Ελισάβετ, τα λέει όλα. 
Πόσες φορές έχει υπερισχύσει ο μαθητής του δασκάλου; Η αλλιώς, γίνεται ο Γκουαρτνιόλα να κερδίσει τον Φέργκιουσον; 

Ο δρόμος για τον τελικό.. (El camino hacia la final de Barcelona) 

Κακά τα ψέματα, η Μπαρτσελόνα δεν έφτασε στον τελικό χάρη στην αμυντική της προσήλωση ή στις επεμβάσεις του Βίκτορ Βαλντέζ. Η μεσαία και επιθετική γραμμή των πρωταθλητών Ισπανίας ήταν το «κλειδί» της φετινής πορείας των Καταλανών. Συμμετέχοντας στον τρίτο όμιλο της φετινής διοργάνωσης τερμάτισε εύκολα πρώτη, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Τρίτη τερμάτισε η μετέπειτα κυπελλούχος Ουέφα, Σαχτάρ Ντόνετσκ ενώ στην τέταρτη περιορίστηκε η Βασιλεία. Το 5-0 επί της ελβετικής ομάδας και το 5-2 επί της Σπόρτινγκ φανέρωναν αρχικά τις διαθέσεις των Ισπανών. 
Στη φάση των «16», η Λιόν κλήθηκε να σταματήσει την πορεία της Μπαρτσελόνα. Μάταια όμως! Το εκπληκτικό φάουλ του Ζουνίνιο μόλις στο έβδομο λεπτό, έδωσε μεν πρόσκαιρη χαρά στους Γάλλους, αλλά ένας συμπατριώτης τους, ο Τιερί Ανρί έφερε το ματς στα ίσια, και έδωσε στον επαναληπτικό διαδικαστικό χαρακτήρα. Στο 43ο λεπτό το σκορ ήταν ήδη 4-0. Ανρί(2),Μέσι και Ετό έκαναν ότι ήθελαν μέχρι να μειώσουν προσωρινά οι Μακούν και Ζουνίνιο. Ο Κεϊτά έβαλε το κερασάκι στην τούρτα για την Μπαρτσελόνα, που προκρίθηκε άνετα στον προημιτελικό. 

Εκεί περίμενε η… άτυχη Μπάγερν Μονάχου. Οι παίκτες της «Μπάρτσα» είχαν κέφια και καθάρισαν την πρόκριση από το ημίχρονο. Με σολίστες τους Μέσι (2) και Ετό, σκόραραν όποτε ήθελαν. Ο Ανρί κάνοντας το 4-0 έστειλε τις ομάδες στην ανάπαυλα και την ισπανική ομάδα στον ημιτελικό, αφού όλοι γνώριζαν πως όποια κι αν ήταν η εικόνα των τους στο Μόναχο, οι «μπλαουγκράνα» δεν θα απειλούνταν καν για την πρόκριση! Όπερ και εγένετο με τον Ριμπερί να δίνει προσωρινά στους «βαυαρούς» το προβάδισμα και τον Κεϊτά να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα (1-1). 

Έτσι φτάσαμε στον -ίσως- πιο πολυσυζητημένο αγώνα της φετινής διοργάνωσης. Κι αν ο αγώνας του «Καμπ Νου» δεν σήκωνε μεγάλη συζήτηση (0-0), το ακριβώς αντίθετο έγινε στον επαναληπτικό του «Στάμφορντ Μπρίτζ». Εκεί, η Τσέλσι βρισκόταν επί 93 λεπτά αγκαλιά με την πρόκριση και σε ενδεχόμενο repeat του περυσινού τελικού, αφού ο Γκους Χίντιγκ παραδειγματίστηκε από τα παθήματα των Λυών και Μπάγερν και είχε προαποφασίσει να ακολουθήσει αμυντική τακτική προκειμένου να σταματήσει τη φονική επίθεση του καταλανικού συλλόγου. Για κακή του τύχη όμως, ο Ινιέστα πέτυχε το πιο σημαντικό γκολ της καριέρας του και οδήγησε την Μπαρτσελόνα στον τελικό της Ρώμης. Δυστυχώς, τον αγώνα επισκίασαν τα συνεχόμενα σφαλτσοσφυρίγματα του Νορβηγού Όβρεμπο. Η λανθασμένη αποβολή, αλλά κυρίως ο μη καταλογισμός πέναλντι σε δύο-τρείς περιπτώσεις για τους γηπεδούχους, έκαναν άπαντες να αναρωτιούνται αν η ομάδα της Βαρκελώνης βρέθηκε δίκαια στον τελικό. Μια απόφαση όμως δεν ακυρώνει μια υπέροχη πορεία, και έτσι οι νταμπλούχοι Ισπανίας βρίσκονται στη Ρώμη. 

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΛΑ ΧΘΕΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΓΚΟΛ ΑΚΟΜΗ .


Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΗΤΑΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΗΔΙΑ ,ΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ

ΑΙΣΧΟΣ

ΒΙΒΑ ΜΠΑΡΤΣΑ .

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!