ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ: Τα σκουπίδια δεν κρύβονται κάτω από τη…γη

Για άλλη μια φορά μετά από 9 μήνες λειτουργίας το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ ΜΑΥΡΟΡΑΧΗΣ έρχεται στο προσκήνιο και ο κίνδυνος λειτουργίας εργοστάσιου καύσης είναι προ των πυλών.

    Στις 7/5/09 ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου: οι φίλοι της γης, οργάνωσαν μια επιτυχημένη συνάντηση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας, στην οποία μαζί με το Δήμαρχο Ασσήρου και τη Νομαρχιακή Παράταξη: Οικολογία – Αλληλεγγύη, παρουσίασαν τις ανησυχίες και την αγωνία τους όσο αφορά στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και στη μελλοντική κατασκευή εργοστασίου καύσης.

 Μέχρι σήμερα ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι το μοναδικό έργο του Περιφερειακού Σχεδιασμού (Π.Σ.) Διαχείρισης Απορριμμάτων που υλοποιήθηκε και λειτουργεί στο Ν. Θεσσαλονίκης. Χωρίς την παράλληλη λειτουργία και των άλλων έργων απαξιώνεται η λειτουργία του και κινδυνεύει -αν δεν έχει ήδη γίνει- να μετατραπεί σε μια ακόμη χωματερή.

   

Σε έγγραφο για την ενημέρωση μας, η απάντηση από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης –διαχειριστική αρχή του έργου- δια του κ. Ζουρνά στις 23/4/09  μας ενημερώνει  ότι απ όλα τα έργα που ήταν προγραμματισμένα, το μόνο που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των τελικών μελετών, είναι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία. Όλα τα άλλα είναι μπλεγμένα στα γραφειοκρατικά γρανάζια των προεγκρίσεων αλλά ότι και τα απαραίτητα κονδύλια δεν είναι εξασφαλισμένα.

    Όλα αυτά τα χρόνια από το 2005 έχουν αλλάξει πολλά από τα προγραμματισμένα  έργα του Π.Σ.  με αποκορύφωμα την Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Β.Δ. τομέα Θεσσαλονίκης, που μετονομάστηκε σε Μονάδα Μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας και Ενεργειακής αξιοποίησης Β.Δ. τομέα και μεθοδεύτηκε η χωροθέτηση του στον ΧΥΤΑ, αφού σαν Μ.Δ.Σ.Α. δεν εγκρίθηκε η χωροθέτηση του στην Ευκαρπία αν και είχε αγοραστεί για τον σκοπό αυτό έκταση 100 στ.

     Και λέμε μεθοδεύτηκε γιατί για να μπορέσει να προταθεί η νέα του θέση, ψηφίστηκε η τροποποιητική Κ.Υ.Α 39542/0-10-08 με την οποία επιτρέπεται εκεί η κατασκευή του, αν και η περιοχή ανήκει στη Γ Ζώνη RAMSAR. Έγινε δηλαδή για άλλη μια φορά καταπάτηση της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας.

     Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του εργοστασίου δεν είναι καθορισμένος και ξεκάθαρος αφού το έργο –όπως και όλα τα υπόλοιπα- στις 30/1/2008 αποφασίστηκε να υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ και ο τρόπος λειτουργίας του θα αποφασιστεί από τον ανάδοχο ιδιώτη και την τεχνολογία που διαθέτει.

    Αυτό που δρομολογείται αν και δε λέγεται με θάρρος, είναι ένα εργοστάσιο καύσης και η λειτουργία μιας από τις κυψέλες του ΧΥΤΑ σαν χώρος ταφής των τοξικών αποβλήτων της καύσης. 

    

  • Ζητούμε την βοήθεια όλων ώστε να μη συνεχιστεί η κερδοσκοπία των λίγων σε βάρος της υγείας και του μέλλοντος μας με περιβαλλοντικά εγκλήματα.
  • Ζητούμε την βοήθεια όλων ώστε να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η περιοχή μιας και η σημερινή λειτουργία του ΧΥΤΑ είναι ήδη προβληματική παρόλες τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που δίνονται από τους αρμόδιους.

 

     Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί. Κάτι καταστροφικό γίνεται.

  • Από πού προέρχονται όλα αυτά τα χρωματισμένα υγρά;
  • Τι περιέχουν;
  • Γιατί μυρίζουν; 
  • Που καταλήγουν;

     Η απάντηση σ αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι κανένα υγρό δεν φεύγει απ τον ΧΥΤΑ κι όλα τα στραγγίσματα οδηγούνται σε δεξαμενή και μετά σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος όμως μέχρι τώρα δεν έχει άδεια λειτουργίας και φυσικά δεν λειτουργεί.

   

     Αν όμως ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε σωστά θα μπορούσαν να μας κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πρέπει να γίνονται κάθε τρίμηνο.

Δεν μας κοινοποιήθηκε τίποτε. Μόνο λόγια

    

     Όσον αφορά την ποιότητα των εισερχομένων φορτίων, πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ΧΥΤΑ δέχεται μόνο μη επικίνδυνα οικιακού τύπου απορρίμματα όταν πολλές φορές ιατρικά απόβλητα να φτάνουν στο χώρο και όταν στις 11/5/09 σταματήσαμε απορριμματοφόρο γεμάτο με νοσοκομειακά απόβλητα;

     Δεν μπορεί να είναι τυχαίο περιστατικό όταν ξέρουμε ότι στο νομό Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει καμιά μονάδα διαχείρισης για τα ιατρικά απόβλητα μικτού χαρακτήρα , μολυσματικού και επικινδύνου τύπου.

  • Τι γίνεται με τα ογκώδη αντικείμενα αφού τεμαχιστής δεν λειτουργεί ακόμη;
  • Τι γίνεται με τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα;

Ζητάμε να  κοινοποιηθεί η βάση δεδομένων που πρέπει να υπάρχει στον ΧΥΤΑ και στον οποίο να καταγράφονται όλα τα εισερχόμενα φορτία.

    

      Τέλος θα θέλαμε να μάθουμε τι μέτρα λαμβάνονται

  • ώστε να μην προσελκύονται πουλιά, τρωκτικά, και έντομα
  • ώστε να μην υπάρχουν οσμές οι οποίες εντοπίζονται όχι μόνο στο χώρο αλλά και σε όμορες οικίες;

 

      Ζητάμε απαντήσεις με στοιχεία σε όλες αυτές τις ερωτήσεις χωρίς αλαζονική και ειρωνική αντιμετώπιση από τους αρμοδίους, επειδή κανείς δε μπορεί να εμπαίζει ευαισθητοποιημένους και ενεργούς πολίτες που τους κάνει να νοιώθουν μικροί και αδύναμοι να διαχειριστούν το ύψιστο αγαθό της ζωής τους και του μέλλοντος των παιδιών τους.

 

       Σας καλούμε να βοηθήσετε με όποιον τρόπο μπορείτε.

       Τα εγκλήματα ενάντια στο περιβάλλον είναι εγκλήματα εναντίον όλων μας και πρέπει να σταματήσουν τώρα.   

 

 

                                      Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ασσήρου: οι φίλοι της γης

                                      Τηλ. – Fax: 2394061715

                                      E-mail:assirosxyta@yahoo.gr

                                      Site:assirospournari.blogspot,com

                          Νομαρχιακή Παράταξη: Οικολογία – Αλληλεγγύη

                                      Τηλ.: 2310421196

                                      E-mail:ecology-trem@nath.gr

                                      Πληροφορίες: Δήμητρα Γωγάκου  6972609746

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!