www.μαυροπίνακας.gr Οι μαθητές στα σχολεία αφήνουν την κιμωλία και πιάνουν τη γραφίδα


Από τον μαυροπίνακα στην οθόνη αφής και από την κιμωλία στη γραφίδα περνούν ολοένα και περισσότερα σχολεία της χώρας, που άρχισαν να εφοδιάζονται με την τελευταία λέξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, τον διαδραστικό πίνακα! 

Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο της Χίου, όπως και σε αρκετά ακόμα Δημοτικά της χώρας τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιωτικά, οι μαθητές ανυπομονούν να... σηκωθούν στον πίνακα. 

Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευτικοί με τη συναίνεση των γονιών αποφάσισαν να εγκαταστήσουν στις τάξεις διαδραστικούς ψηφιακούς πίνακες πλάι στους παραδοσιακούς μαυροπίνακες, οι οποίοι αποτελούνται από οθόνη αφής που κάνει το μάθημα πολύ πιο διασκεδαστικό. Στο 8ο Δημοτικό της Χίου, οι πίνακες αυτοί τοποθετήθηκαν και στις έξι αίθουσες και χρησιμοποιούνται πλέον σε όλα τα μαθήματα: η Γεωγραφία είναι τρισδιάστατη μέσω ειδικών προγραμμάτων, οι εξισώσεις και οι σημειώσεις γράφονται με το δάχτυλο ή την ειδική γραφίδα και μπορεί να αποθηκευτούν ώστε να τις μελετήσουν αργότερα όσοι απουσίαζαν στο μάθημα, ενώ σε κάθε μάθημα το ειδικό ψηφιακό υλικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είτε ανεξάρτητων δημιουργών βοηθάει τον εκπαιδευτικό και «ζωντανεύει» το μάθημα. Έτσι, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του σχολείου, κ. Λευτέρης Μερεσεντζής, τους τελευταίους μήνες οι μαθητές διαγκωνίζονται για να σηκωθούν στον πίνακα, σε πλήρη αντίθεση με την κλασική εικόνα του μαθητή που το θεωρεί αγγαρεία! 

«Πρόσφατα κοιτούσα τον γυμναστή μας που έκανε μαθήματα τακτικής στους μαθητές παρουσιάζοντας ένα βίντεο. Κάθε τόσο σταματούσε το βίντεο και με τους ειδικούς μαρκαδόρους έγραφε επάνω στον πίνακα, εξηγούσε στους μαθητές τις κινήσεις των παικτών, τους έδειχνε τα λάθη τους. Μετά συνέχιζε πάλι το βίντεο και το σταματούσε ξανά σε όποιο σημείο χρειαζόταν. Τα παιδιά ήταν γοητευμένα!» εξηγεί ο διευθυντής. 

Έρευνα από το υπουργείο Παιδείας
Το υπουργείο Παιδείας μόλις τώρα αρχίζει μια έρευνα για τη χρησιμότητα των διαδραστικών πινάκων, προκειμένου τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει σε αντικατάσταση των κλασικών μαυροπινάκων. 

Οι πίνακες αυτοί μαζί με τα ανάλογα διαδραστικά θρανία που θα βγουν στο εμπόριο το επόμενο διάστημα αποτελούν την τεχνολογία αιχμής στην εκπαίδευση. Τα σχολεία μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικό λογισμικό που ήδη υπάρχει, καθώς τα περισσότερα μοντέλα διαδραστικών πινάκων (σ.σ.: υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες από διαφορετικές εταιρείες) είναι ουσιαστικά μια μεγάλη επιφάνεια αφής που συνδέεται με υπολογιστή και επάνω στην οποία προβάλλονται εικόνες με βιντεοπροβολέα. Έτσι μπορεί να λειτουργήσουν τόσο ως κανονικοί πίνακες, όπου αντί για κιμωλία γράφει κανείς με το δάχτυλο ή με τις ειδικές γραφίδες, όσο και ως οθόνη προβολής, με την πρόσθετη δυνατότητα να μπορεί κανείς να σημειώσει πάνω σε αυτό που εικονίζεται ό,τι θέλει. 

ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΑΓΓΑΡΕΙΑ
Οι μαθητές διαγκωνίζονται για να σηκωθούν στον πίνακα, σε πλήρη αντίθεση με την κλασική εικόνα του μαθητή που το θεωρεί αγγαρεία! 

Ενισχύουν την προσοχή στο μάθημα

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑκαι τις ΗΠΑ οι διαδραστικοί πίνακες χρησιμοποιούνται ευρέως στα σχολεία ενώ περισσότερες από 600.000 σχολικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο έχουν εφοδιαστεί με αυτούς. Σύμφωνα εξάλλου με μελέτη των καθηγητριών Πληροφορικής, κ.κ. 

Βασιλικής Νιάρου και Ευφροσύνης Γρουσουζάκου οι διαδραστικοί πίνακες έχουν θετικά αποτελέσματα αφού οι μαθητές συμμετέχουν, προσέχουν στο μάθημα περισσότερο, κατανοούν και μαθαίνουν ευκολότερα. Έμφαση στην τεχνολογία αυτή δίνει το τελευταίο διάστημα και η Κύπρος. 

Στη χώρα μας έχουν ήδη τοποθετηθεί σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ενώ το τελευταίο διάστημα δειλά δειλά και ορισμένα δημόσια σχολεία αρχίζουν να τους τοποθετούν, συνήθως με την οικονομική στήριξη των συλλόγων γονέων και των τοπικών δήμων. Έτσι, όπως λέει ο εκπρόσωπος μιας από τις εταιρείες που εισάγουν διαδραστικούς πίνακες κ. Αντώνης Κουνέλης, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί σε 15 δημόσια σχολεία, μεταξύ των οποίων το σχολείο της Χίου, καθώς και Δημοτικά Σχολεία στη Φλώρινα και τη Δράμα. 

Όσον αφορά τις τιμές κυμαίνονται από 500 και ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, καθώς η τιμή εξαρτάται από τις διαστάσεις και την τεχνολογία του πίνακαυπάρχει μεγάλη γκάμακαι από το αν το σχολείο διαθέτει ήδη υπολογιστές και βιντεοπροβολείς. Μια μέση τιμή για έναν διαδραστικό πίνακα, εξηγεί ο κ. Κουνέλης, δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!