"Minetti" γ΄εκδοχή, ο ηθοποιός του Τόμας Μπέρνχαρτ.




"Τίποτε απο όσα είχαμε προβλέψει για τον εαυτό μας δεν συνέβη. Όσα είχαμε προβλέψει για τον εαυτό μας αποδείχτηκαν απο καιρό απάτη. Ήμασταν γεμάτοι ιδέες κι εγκαταλειφθήκαμε στην τρέλα και την παραφροσύνη, αυτή ήταν η αμοιβή μας"
THOMAS ΒERNHARD

Χθες βράδυ, παρακολούθησα την πρεμιέρα του έργου "Minetti - γ΄εκδοχή, ο Ηθοποιός, του ανωτέρω συγγραφέα. Πριν απο δυόμισυ χρόνια περίπου είχα 'δεί την πρώτη εκδοχή. Και είχα ενθουσιαστεί! Οπότε πήγα με περιέργεια, για να 'δώ πάλι κάτι, που δύσκολα θα ξεπερνούσε τις τότε εντυπώσεις μου. Γίνεται το καλό καλύτερο; ...μάλλον γίνεται! 
Βέβαια, πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς την καλλιτεχνική του απόδοση. Και ίσως μακρυά απο την σημερινή κοινότυπη αισθητική, που περιέχουν τα "καθημερινά θεάματα" που μας σερβίρουν. Είχα δε το κενό της δεύτερης εκδοχής του έργου, που δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω. Για τους λόγους αυτούς αλλά και για το γεγονός του ότι όλη η παράσταση, παρουσιάζεται απο ένα μονάχα ηθοποιό, τον κ. Δημήτρη Βάγια, πήγα γεμάτος περιέργεια! 

Ο κ. Βάγιας ήταν εκπληκτικός! Στην πρώτη εκδοχή του έργου, η παράστασή του μου είχε ξαναθυμίσει, πώς είναι το αληθινό θέατρο! Χθές, η φοβερή του παρουσία, μόνος - ολομόναχος επι σκηνής, μας έδειξε πώς είναι ο αληθινός ηθοποιός! Αυτό είναι και το περιεχόμενο του έργου! Κι επειδή δεν είμαι κριτικός θεάτρου, ερμηνεύω τα αισθήματα που γεννιούνται στην παράσταση, για να διατυπώσω την γνώμη μου. Τα αισθήματα εκλύονται αβίαστα και είναι πολύ συγκινητικά. Κι αυτό είναι η επιτυχία!

Το έργο αυτό του Τόμας Μπέρνχαρτ παίζεται αυτή την εποχή σε όλη την Ευρώπη! Η σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού και η σύνταξη της τρίτης εκδοχής απο τον ίδιο και την μετάφραση και βοήθεια της Σουζάνας Ιωαννίδου, πρέπει να αποτελούν την πιο πρωτότυπη και επιτυχή παράσταση. Αληθινά, είναι μοναδική! Να πάτε την δείτε!
Θα δοθούν λίγες μόνο παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9:15 μ.μ. και την Κυριακή στις 8:00 μ.μ. Το τηλέφωνο των κρατήσεων είναι 2310 865 904.
Οι παραστάσεις είναι μια παραγωγή του Κέντρου Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και παρουσιάζονται στην αίθουσα "Μάντεως Τειρεσία" στην οδό Γ. Κωνσταντινίδη 15, στην περιοχή Φαλήρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!