Πρόταση για πόλεις χωρίς σκουπίδια


Την πρότασή τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων έδωσαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις επεξεργάστηκαν μια ολοκληρωμένη πρόταση, με τον τίτλο «Στρατηγικό Μοντέλο Διαχείρισης των Απορριμμάτων», την οποία, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι τους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα καταθέσουν και στα κόμματα, εν όψει των ευρωεκλογών.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των οικολογικών φορέων, η κοινή πρόταση έρχεται να απαντήσει αφενός «στην απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, απέναντι στη σχετική κοινοτική νομοθεσία».

Κεντρικός άξονας του προτεινόμενου μοντέλου είναι η επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση - ανακύκλωση των απορριμμάτων αντί άλλων επικίνδυνων τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης, όπως η ταφή και η καύση.

Το στρατηγικό μοντέλο, που προτείνουν, αποτελείται από ένα ενιαίο σύνολο δέκα ιεραρχημένων στρατηγικών επιλογών, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα στη λύση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος, προσαρμόζοντας τις βέλτιστες διεθνείς περιβαλλοντικές πρακτικές στα ελληνικά δεδομένα και ανάγκες.

Όπως υπογραμμίσθηκε από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων, «το προτεινόμενο μοντέλο είναι ρεαλιστικό και μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του μέσα στην ερχόμενη πενταετία». Η υλοποίησή του εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) ύψους 275 εκατ. ευρώ ετησίως για την ερχόμενη πενταετία.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι με την υλοποίησή του θα δημιουργηθούν περισσότερες από 11.000 νέες θέσεις εργασίας σταθερής απασχόλησης και θα συμβάλει σημαντικά στην Πράσινη Ανάπτυξη και Οικονομία, αλλά και στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, με τη δημιουργία πολλών μικρών έργων παντού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!