Δήμος Σταυρούπολης: μια γειτονιά δίπλα μας...

Το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σταυρούπολης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει για τη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων προωθεί πρόγραμμα για την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες, ώστε να είναι σε θέση να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται με άνεση θέματα που αφορούν στη φροντίδα και τη λειτουργία ενός κανονικού σπιτιού.

Ο χώρος για την υλοποίηση του προγράμματος έχει ήδη εξασφαλιστεί με την παραχώρηση από τον Δήμο ενός διαμερίσματος που του ανήκει, στην περιοχή της Νικόπολης.

Απαιτείται, όμως, ο εξοπλισμός του σε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, τον οποίο το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών επιδιώκει να εξασφαλίσει μέσω χορηγιών επιχειρήσεων που εμπορεύονται ανάλογα είδη.

Όσοι επιχειρηματίες έχουν τη διάθεση να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια μπορούν ν' απευθυνθούν στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σταυρούπολης (Π. Τσαλδάρη 6) και στα τηλέφωνα: 2310 604904, 2310 665895 (κα. Κουλάχογλου, κα. Παρδάλα).

«Είναι καιρός πια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στρέψει την προσοχή της στα Άτομα με Αναπηρίες. Μακριά από τη φιλανθρωπική λογική που πολλοί σκιαγραφούν για τα ΑΜΕΑ, εμείς από την αρχή της διοίκησής μας δημιουργήσαμε δομές ένταξης των αναπήρων στην κοινωνία. Μετά, λοιπόν, τη στήριξή μας για τη δημιουργία ενός αυτόνομου συλλόγου αναπήρων και την παραχώρηση ενός χώρου για τις συναντήσεις τους, προχωρούμε στην εκπαίδευση ατόμων που χρήζουν βοηθείας. Απώτερος στόχος μας είναι να αντέξουμε τους ανάπηρους στον κοινωνικό ιστό ως αυτόνομα πρόσωπα» δήλωσε ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης.


Έκθεση φωτογραφίας "το πράσινο στις πόλεις"

Με τον τίτλο «το πράσινο στις πόλεις» εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη). Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Βοτανικού Κήπου του Δήμου Σταυρούπολης και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται σε συνεργασία με το σωματείο «Φίλοι Πράσινου Θεσσαλονίκης» και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Η ανάδειξη θεμάτων σχετικά με το πράσινο θίγει ένα τεράστιο πρόβλημα της εποχής και ιδιαίτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Εξάλλου,

«Σήμερα που το πράσινο στις πόλεις έχει αρχίζει φαντάζει ως κάτι το εξωτικό, δηλώνει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, η έκθεση φωτογραφίας που συνδιοργανώνει ο Βοτανικός Κήπος του Δήμου και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έρχεται να μας θυμίσει ακόμα μία φορά την αναγκαιότητά του. Είναι καιρός πια το όραμα για ανθρώπινες πόλεις να αρχίσει να υλοποιείται. Και φυσικά το πράσινο συνδέεται άρρηκτα τόσο με τους ελεύθερους χώρους όσο και με τα ανενεργά στρατόπεδα της πόλεις, που μπορούν να μετασχηματιστούν σε οάσεις αναψυχής και καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας. Εξάλλου, το πράσινο είναι πηγή ζωής και ψυχικής ανάτασης».
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 30 φωτογραφίες, που δεν εστιάζουν μόνο στην έλλειψη πρασίνου από τις σύγχρονες πόλεις αλλά αναδεικνύουν έναν πλούτο φωτογραφικών και θεωρητικών προσεγγίσεων. Η διάρκειά της είναι από τις 16-25 Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει η Αθηνά Χατζηαθανασιάδου, υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου του Δήμου Σταυρούπολης, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, «το πράσινο στις πόλεις είναι αλληλένδετο με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Ο ευεργετικός του ρόλος αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Ασφαλώς, όλοι αντιληφθήκαμε ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, η μόλυνση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις είναι ελάχιστοι, το οικοσύστημα που ζούμε βάρυνε επικίνδυνα υπέρ του τσιμέντου, οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες και απάνθρωπες».

Αντίθετα, από ό,τι θα περίμενε κανείς, το πράσινο στις πόλεις δεν είναι συνηθισμένο θέμα στη βιβλιογραφία της φωτογραφίας. «Ακόμη και στους ιμπρεσιονιστές», παρατηρεί το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, «η έξοδος των αστών στα πάρκα και οι γιορτές τους σε αυτά, δεν είχαν θέμα το ίδιο το πράσινο αλλά την ανακάλυψη του φωτός και το θρίαμβο του υφάσματος και του στυλ του αστού της εποχής, που έβρισκε χρόνο και έπαιρνε θέση και στους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα βουλεβάρτα, τους τακτοποιημένους κήπους τις καλοχτενισμένες δενδροστοιχίες. Ακόμη και στις μέρες μας μοιάζει να απασχολεί τους δημιουργούς περισσότερο η απουσία πρασίνου παρά το ίδιο το πράσινο, οι σκιές των δέντρων στους τοίχους παρά τα ίδια τα δέντρα».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υδατη μη γινεσαι κακος και μην κανεις στειρα αντιπολιτευση.
Και κεντρο δια βιου καταρτισης και υπερβολικα πολυ πρασινο εχουμε στους Αμπελοκηπους.
ΕΛ ΣΙΝΤ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!