«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, 
σβήνει κανείς ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον...» 
Γ. Σεφέρης





ΤΟ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ! Αντί άλλου σχολίου, πλέον, αναδημοσιεύουμε  το πρόσφατο σχόλιο του συμπολίτη μας κ. Γρ. Μπρέντα, επειδή μας συγκίνησε κι επειδή μας εκφράζει απόλυτα...
(οι φωτογραφίες είναι του Κ. Κρικέλη)
"Είμαι ένας από τους ¨απλούς κατοίκους της περιοχής¨ όπως ακροτελεύτια τους χαρακτηρίζει το αρχικό κείμενο, που με την παρουσία του αντιτάχθηκε στο γκρέμισμα του παλιού κτιρίου και επιτρέψτε να σας παραθέσω τον βασικότερο λόγο γι’ αυτήν μου την ενέργεια: 
Οι χώροι όπου έζησαν, μόχθησαν και πάλεψαν οι παλιοί Επταλοφίτες γκρεμίζονται, καταρρέουν, σαπίζουν θάβοντας μνήμες και μαρτυρίες, 
Έστω όμως και αν ο χρόνος τους έχει αποφορτίσει από τους συναισθηματικούς δεσμούς. 


Έστω και αν επιπλέον έχουν «αποχαρακτηριστεί» και αρχιτεκτονικά,
τα απομεινάρια τους θα πρέπει να διασωθούν ως τελευταίοι μάρτυρες μιας ιστορίας που ακόμα δεν έχει γραφτεί. Της ιστορίας του βιομηχανικού πολιτισμού ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ.
Στους Αμπελόκηπους της προσφυγιάς και του μεσοπολέμου λειτουργούσε μια πληθώρα εργοστασίων με γνωστότερα την Εστία του Χατζηδημούλα, του Φιλίππου, του Βαλιούλη του Σκούντζου, του Χριστοφορίδη κ.α που με αυτά που ιδρύθηκαν μεταπολεμικά όπως του Πιερράκου, του Ματθαιόπουλου, του Αναστασιάδη και τόσων άλλων ήταν η μόνη διέξοδος για τους κατοίκους της περιοχής να παλέψουν την φτώχεια και την πείνα τους. 
Ελάχιστα στοιχεία τους διασώζονται μέχρι σήμερα και αυτά αργοπεθαίνουν από τα στοιχεία της φύσης αλλά και κυρίως από την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ των ανθρώπων.
Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να προβάλουμε και αξιοποιήσουμε αυτό το ασήμαντο αρχιτεκτονικά ή ακόμη και ακαλαίσθητο αλλά από τα τελευταία αποθέματα- μαζί με τα απομεινάρια της Εστίας -της βιομηχανικής μας κληρονομιάς. 
Αναφαίρετο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας .
Απέναντι ακόμη και σ’ αυτές τις πιεστικές ανάγκες της οικιστικής μας ανάπτυξης, 



«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, 
σβήνει κανείς ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον...» 
Γ. Σεφέρης


ΥΓ. Βρήκα το σωστότερο να υπογράψω το κείμενό μου αντιπαρερχόμενος του κινδύνου να γίνω βορά στα σχόλια «κάποιων» που πίσω από κάθε ιδέα, πράξη, αγώνα, βλέπουν μόνον συμφέροντα. Πιθανόν ΑΥΤΟΙ έτσι λειτουργούν σε όλες τους τις εκφάνσεις. Ευτυχώς όχι όλοι."

Του Γρηγόρη Μπρέντα

Σχόλια

Ο χρήστης KourtGeo είπε…
Κρίμα..Είναι πραγματικά τραγικό να καταστρέφεται κομματάκι κομματάκι η ιστορία ενός τόπου...Και δυστυχώς στην Θεσσαλονίκη συμβαίνει συχνά...Πολύ συχνα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπραβο Δημαρχε!!!
Πηρες ακομη μια πρωτια.Οι παλιοτεροι δημαρχοι(κι ας διαφωνουσα πολιτικα μαζι τους)εμπαιναν μπροστα απ τις μπουλντοζες,εσυ εισαι ο πρωτος που τις εστειλε!!!
ΕΥΓΕ!!!!
ΕΛ ΣΙΝΤ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χωρις να εμφανιστει καν.
Ο ΑΟΡΑΤΟΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΜΕ ΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Κάτω στου Μήτσου τον τεκὲ
Κάναν οι μπάτσοι μπλόκο,
Και βρήκαν ντουμανότρυπες
Κι ένα γιαπὶ λουλάδες,
Πενηνταδυὸ διμούτσουνες
Και δεκαοχτὼ μαρκούτσια.
Σουρτά, σουρτὰ με μπαμπεσιὰ
Ζυγώσαν οι ρουφιάνοι
Με ζούλα ήρθαν οi πούστηδες
Και μας ἐβαναν μπροστά:
Τσιμπήσαν πρώτα το Μπαλήν
Όπου φυλούσε τσίλλιες
Και μπήκαν στο τσαρδάκι μας
Και μας τα κάναν λίμπα!
Πήραν τις ντουμανότρυπες
Πήραν και τους λουλάδες,
Πήραν και τις διμούτσουνες
Τα δεκαοχτὼ μαρκούτσια
καὶ Πήραν τους ντερβίσηδες
Και στο πλεκτὸ τους πάνε,
Πήραν το Μίκα το Ντουρντῆ
Το τζὲ του Νταλαβέρη
Το Μπάρμπουλα, το Μπόρμπουλα
Και το Μπαλή το Μήτσο
Πήραν και το Ντερτιλή
Το Ντάτα το θηρίο
Πούκαντε πέντε στην Παλιὰ
Και δώδεκα στ᾿ Ανάπλι
Κι όντας τσακίζεται
Λέει: Όφ, τ᾿ αδερφάκι!
........................................

Τα ποιήματα της σκιάς 1939-1943

Λαπαθιώτης Ναπολέων 1888-1944
Ωδή στους χασικλήδες, που 'χασανε σήμερις το στέκι τους...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βέβαια μου είναι αδύνατον να μην παρέμβω.

Θα πρότεινα ,η επιλογή των θεμάτων που κάνετε ,σαν σύνολο η σαν ομάδα έκφρασης ,να είναι κάτω από ποιο αυστηρά κριτήρια ,γιατί βλέπω ότι κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε γραφικοί.

Μεγάλοι ευθύνη έχουν δυο τουλάχιστον μέλη σας ,που γνωρίζω ότι έχουν άμεση σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έπρεπε να γνωρίζουν την ύπαρξη των σχετικών έγγραφων ,έτσι ώστε να μην σας βάλουν σε αυτή την δοκιμασία και να καταλήξει η όλη κινητοποίηση σας σε φιάσκο.

Εάν θέλετε την δική μου άποψη ,με ένα τρίτο μάτι που σας βλέπω, μου δίνετε την εντύπωση κακών παιδιών με πολύ θόρυβο και κανένα αποτέλεσμα
(Καλοπροαίρετη πάντα η κριτική ,να ξέρετε, αλλά δεν γίνεται να βάλω άλλες λέξεις αν θέλω να είμαι ρεαλιστής )
Έχετε μεταξύ σας κι έναν πολύ βιαστικό.
Πείτε μου τι έχει πετύχει ο συγκεκριμένος βιαστικός της παρέας?

Θέλω να σας πω κι άλλα ,αλλά μια άλλη φορά ,γιατί ,άποψη μου είναι, η όλη ενεργητικότητά σας , η αντιπολιτευτική που την έχω χαρακτηρίσει κατά καιρούς ,να έχει θετικά αποτελέσματα και να επιστρέφει πίσω για το καλό του Δήμου μας .

Ένας ανώνυμος δημότης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προτιμότεροι οι γραφικοί πού σε κάτι πιστεύουν κι΄ ας οδηγούνται σε φιάσκο, τα κακά παιδιά πού βγαίνουν στους δρομους από αυτά που κάθονται στα σπίτια τους, αυτά πού κάνουν θόρυβο από αυτά πού υσηχάζουν ανέμελα. Προτιμότεροι οι βιαστικοί από τους αργούς.
Καλοπροαίρετα τα λέω !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Προτιμότεροι οι γραφικοί πού σε κάτι πιστεύουν κι΄ ας οδηγούνται σε φιάσκο, τα κακά παιδιά πού βγαίνουν στους δρομους από αυτά που κάθονται στα σπίτια τους, αυτά πού κάνουν θόρυβο από αυτά πού υσηχάζουν ανέμελα. Προτιμότεροι οι βιαστικοί από τους αργούς.
Καλοπροαίρετα τα λέω !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φίλε μου, πιο βιαστική απ' όλα ήταν η κατεδάφιση. Οπότε όσοι νοιάζονται δρουν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ βιαστικά με όλα τα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος που βιάζεται.
Καλοπροαίρετα το λέω
FF
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Διαβάζω όλες τις αναρτήσεις (και τα σχόλια) τις σχετικές με την κατεδάφιση του εργοστασίου Αναστασιάδη. Αποτελούν μάλλον το χρονικό ενός "προαναγγελθέντος θανάτου". Καλό είναι να διασωθούν και αυτές για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Η συναισθηματική φόρτιση οδηγεί μερικές φορές σε λεκτικές ακρότητες. Καλά είναι, όσο μπορούμε, να τις αποφύγουμε και όταν κατακάτσει λίγο ο κουρνιαχτός, τότε να μιλήσουε πιο νηφάλια.

Νομίζω ότι το εν λόγω εργοστάσιο δεν ανήκει σε αυτά που ιδρύθηκαν μεταπολεμικά, υπήρχε και προπολεμικά και ήταν γνωστό ως εργοστάσιο των Παππαϊωνίδη - Ανστασιάδη.

άσχετο προς Υδάτη:"οι χασικλήδες σε χαιρετούν".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η μηχανή για τον φίλο που ρωτάει θα βγει μάλλον αύριο με γερανό
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
12 Ιανουάριος 2009 8:07 μμ


Φίλε Fastforword, η δεν μπορείς να διαβάσεις η δεν θέλεις να διαβάσεις την ημερομηνία που εξεδόθη η άδεια κατεδάφισης του κτηρίου .
Αν δεις ,αναιρεί άμεσα την επιχειρηματολογία σου για γρήγορη διαδικασία κατεδάφισης.

Άλλωστε τι έχει να φοβηθεί ο Δήμαρχος μας με την καθ'ολα νομότυπη διαδικασία ,απ' αρχής μέχρι τέλους.

Σας έκανε μία ερώτηση, γιατί δεν την απάντησε κανείς όμως?

Το κτήριο υπήρχε και στους καιρούς ,των φιλικά προσκείμενων δημάρχων ,γιατί δεν κάνατε καμία ενέργεια χαρακτηρισμού του σαν διατηρητέου και σας έπιασε ξαφνικά η ευαισθησία πριν λίγες μέρες?
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Αγαπητέ Ανώνυμε Δημότη,
καταλαβαίνω την εύλογη απορία σου και την ευγενική διατύπωσή της. Παίρνω το θάρρος να σου απαντήσω καλόπιστα και χωρίς προκατάληψη:
1. η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και κρατήθηκε μυστική απο όλη την αντιπολίτευση. Κανείς δεν γνώριζε ότι είχε εκδοθεί.
2. Το οικόπεδο Αναστασιάδη αγοράστηκε το 2006, επι δημαρχίας του κ. Κυρίζογλου. Κανείς δήμαρχος πριν απο τον κ. Κυρίζογλου δεν είχε το δικαίωμα να χαρακτηρίσει διατηρητέο ένα κτίριο, που δεν ανήκε στην δικαιοδοσία του δήμου, επειδή απλά ήταν ιδιωτική περιουσία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Αλέξανδρε, θέλω να σου πληροφορήσω οτι τα περισσότερα διατηρητέα είναι ιδιόκτητα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και λοιπόν????????????????????
Τι θέλει να πει ο ποιητής?
(φιλικά: η σύνταξη είναι "θέλω να ΣΕ πληροφορήσω"- μην κάνουμε λάθη γιατί μας τά χουνε κάνει τούμπανο οι Αθηναίοι με το σε και το με)
FF

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!