Σούζα το τρίκυκλο!


Bρήκε την ευκαιρία μια φωνακλού διαχειρίστρια με την κατεδάφιση του «Αναστασιάδη» να αδειάσει τα σκουπίδια της πυλωτής της στα συντρίμμια. Ταυτόχρονα ήρθε και ο «στόλος» τρικύκλων των γύφτων που άρχισαν να φορτώνουν ότι μπορούσε να πουληθεί.

Το τρίκυκλο φορτώθηκε τόσο που σηκώθηκε… σούζα!

(Να  σημειωθεί πως οι γύφτοι θελήσαν να πάρουν και τα παλιοσίδερα από την κατεδάφιση αλλά υπήρξε άρνηση από το δήμο μας, ο οποίος απλά θα τα πετάξει.)

Κώστας Κρικέλης

Σχόλια

Ο χρήστης anevlavis είπε…
Μπράβο ρε δαιμόνιε ρεπόρτερ και φωτογράφε Κρικέλη!
Εμένα αυτή η εικόνα με πλημμύρισε με ένα αίσθημα νοσταλγίας. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό μου. Τους βλέπαμε να γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, να πουλάνε καλάθια, κόσκινα ή να λένε τη μοίρα. Η πιο καλή περίπτωση όμως ήτα ο αρκουδιάρης. Μια φορά που πέρασε ένας με την αρκούδα του μπροστά από το σχολείο σε ώρα διαλείμματος, ο δάσκαλος μας έχασε από το σχολείο. Ακολουθήσαμε τον αρκουδιάρη σε όλους τους δρόμους του χωριού. "Λεύτερη κι ανέμελη η ψυχή τους, πέραως πέρα οι κάμποι είναι δικοί τους" που λέει και ο Μαρκόπουλος στα τραγούδια του θεσσαλικού κύκλου.
"Γύφτους" τους λέγαμε κι εμείς τότε. Σήμερα προτιμώ να τους αποκαλώ Τσιγγάνους οι Ρομ ή Ρομά.
Το γύφτος ή κατσίβελος είναι ένα διαχρονικό απαξιωτικό κοινωνικό στερεότυπο γιατό και το αποφεύγω.
Σήμρα ασκούν κυρίως το επάγγελμα του παλιατζή. Παραμένουν συμπαθείς και χρήσιμοι άνθρωποι, πολύπαθοι και πολυδιδαγμένοι. Μια τσιγγάνικη παροιμία λέει:"Όποιος παλλά παθαίνει, πολλά μαθαίνει και όποιος πολλά μαθαίνει, πολλά παθαίνει".

φιλάκια
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Aγαπητέ Ανευλαβή, χρησιμοποιώ το "γύφτος" όχι απαξιωτικά καθώς θεωρείται ως παραφθορά του Αιγύπτιος- Αιγύφτιος- γύφτος και όχι τσιγγάνος ή ρομ που είναι κάτι άλλο, άλλη φυλή. Τώρα αν οι συγκεκριμένοι δεν ήταν γύφτοι αλλά ρομά, τότε είναι λάθος δική μου... διάγνωση. Πάντως τους γύφτους- αιγύπτιους τους πάω με 1000 γιατί είναι πολύ αυθόρμητοι, τρομάζουν σαν μικρά παιδιά και τρελαίνονται για φωτογραφίες
Κ. Κρικέλης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάθανε πως πηδιόμαστε (εδώ στους Αμπελόκηπους), πλακώσανε κι οι γύφτοι!
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Όσοι έχετε δεί το φιλμ "ο καιρός των Τσιγγάνων" θα καταλάβετε. Άλλος κώδικας ζωής για τους Αιγυφτιους, που λέει κι ο Κρικέλης, άλλες αξίες, άλλες προτεραιότητες. Απίθανοι άνθρωποι! Είχα και έχω αρκετούς δεσμούς μαζί τους, απο μικρό παιδί. Εκείνο που με τρελλαίνει είναι το βλέμμα που σχηματίζεται στα πρόσωπά τους, όταν εκπλήσσονται ή τρομάζουν και αμέσως οπλίζονται με όποια εσωτερική δύναμη για να αντιδράσουν. Είτε με χιούμορ είτε με άμυνα! σας θυμίζω τη σκηνή απο το παραπάνω φιλμ, όπου ο πιτσιρικάς με τα μεγάλα γιαλιά και το βουλωμένο με βαμβάκι μάτι, ξαπλωμένος με τη γκομενίτσα του στις ξύλινες εξέδρες ύστερα απο συναυλία, μετακινεί με τη δύναμη της θέλησής του ένα κουτί Coca Cola. Ο μουσικός που κοιμάται παραδίπλα, ξυπνά και βλέπει το κινούμενο κουτί, τρομάζει κι αντιδρά! Απο τις ωραιότερες σκηνές όλων των εποχών!
Υ.Γ. 1 Κώστα, τελικά το κατέβασε το τρίκυκλο ή το οδήγησε σούζα; Απ' αυτούς όλα να τα περιμένεις...
Υ.Γ.2. προς τον ανώνυμο προσχολιάσαντα: είναι απίστευτη η δύναμη αυτής της παροιμίας! Έτσι ακριβώς συμβαίνει πάντα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν και οι ικανότητές τους στην οδήγηση υπερφορτωμένων τρικύκλων είναι ομηρικές, το ξεφόρτωσαν για να ξανάρθει στα ίσια του και το ξαναφόρτωσαν με έναν γύφτο να κάθεται για αντίβαρο στη διπλή θέση του οδηγού!!!
Δεν παίζονται οι δικοί σου!!!
Κ. Κρικέλης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πω-πω ! τι μπλογκ είναι αυτό ! Γεμίσαμε " γυφτολόγους" .....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με το σχόλιο νο6 θέλω να πω ότι αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι γύφτος καθώς ποτέ δεν μιλώ περιφρονητικά για τους ασπρουλιάρηδες. Γιατί τόσο μίσος αδερφοί? Γιατί ρε μπαλαμέ?
(Το γεγονός ότι ο δήμος Αμπελοκήπων δεν επέτρεψε στους γύφτους να πάρουμε τα παλιοσίδερα ενώ θα πεταχτούν δεν σχολιάστηκε μέχρι στιγμής. Οι "γυφτολόγοι" μας ενόχλησαν)
FF
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Καλά φίλε μου! δεν το είπα να σε προσβάλω. Μήπως εγώ, από κεκτημένη ταχύτητα, λίγες φορές τους λέω έτσι; Απλά ένα μήνυμα ήθελα να στείλω. Ενοχλούνται οι άνθρωποι όταν τους αποκαλούν έτσι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στον ανώνυμο 8.54 αναφερόμουν
FF
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Κατάλαβα σε ποιον αναφέρεσαι. Εγώ ανφέρθηκα στο δεύτερο κατά σειρά σχόλιο. Τέλος με αυτό το θέμα.

Κάπου διάβασα παραπάνω σε σχόλιο για μπαλαμό και τί μου θύμισε;

Δεν έχω τόπο, δεν έχω ελπίδα,
δε θα με χάσει καμιά πατρίδα
και με τα χέρια μου και την καρδιά μου
φτιάχνω τσαντίρια στα όνειρά μου

Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό
και το λουμνό τ'αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό

Και τα γκανίκια μας όταν χορεύουν,
με χασταρώματα που σε μαγεύουν,
κουνάνε σώματα και τα πιτέ τους,
μέσα σε κλείνουνε στις αγκαλιές τους.

Νάις μπαλαμό, νάις μπαλαμό,
και το λουμνό τ'αφεντικό
νάγια δόμλες ατzέι μπαλαμό


Μπορείς αγαπητέ μου μπλογκάρχη να το προσθέσεις και σαν μουσική;
Ο χρήστης Κώστας Π. είπε…
Δεν έχω αυτό που ζητάς. Θα το ψάξω κι άμα το βρω θα το βάλω, αν και προτιμώ το ROM του Νίκου Κηπουργού , με τον εξαίρετο Βασίλη Παυλίδη σε νεαρή ηλικία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Καλά φίλε μου! δεν το είπα να σε προσβάλω. Μήπως εγώ, από κεκτημένη ταχύτητα, λίγες φορές τους λέω έτσι; Απλά ένα μήνυμα ήθελα να στείλω. Ενοχλούνται οι άνθρωποι όταν τους αποκαλούν έτσι."

Και βέβαια ενοχλούμαστε,όλα τα ΠΑΟΚ-ια
Ο χρήστης anevlavis είπε…
Κοίτα που φροντίζω άθελά μου για τα ΠΑΟΚ-ια, ενώ εγώ υποστηρίζω τις καταραμένες ΓΡΙΕΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Oντως ειναι απαξιωτικος ο χαρακτηρισμος 'γυφτος' γιαυτο και αποκαλουμε ετσι τους ΠΑΟΚτσηδες.
ΕΛ ΣΙΝΤ.ΑΡΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έτσι που σηκώθηκε το τρίκυκλο, μπορούμε να διακρίνουμε και το... φύλο του?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εχει και φίλο το τρίκυκλο?
Δεν ειναι μόνο του δηλαδή ?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ,τον ελεγαν.Φαντάροι μαζί στην Αλεξανδρουπολη.Αυτος και εγω απο ολο το ταγμα δεν πηραμε διπλωμα οδηγου.Δεν μας προτειναν.
Αυτος τσιγγανος ,και εγω Α1 διαβαθμισμενος,θυμαστε τους παλιους φακελους.
Πηγαιναμε για το πεδιο βολης φορτωμενοι και οι παλιοί τον εβαζαν να τραγουδά το"τι φταιω και γω αν ειμαι τσιγγανο εχω και γω μια καρδια που ξερει ναγαπα".Ειχε και καλη φωνη.
Δεν ζητουσε ποτε ουτε καν εξοδο,γιατι ελεγε οτι τον περιμεναν εξω γυφτοι να τον καθαρισουν. Ειχε κλεψει μια γυφτισα -δικες του εκφρασεις- και τα αδερφια της, του την ειχαν στημενη.
Τον ειχαν τρελλανει στο "πηδημα".
Βρεθηκαμε λιγο αργοτερα σε ενα φυλακιο και σε καναδυο περιπτωσεις δεν αφησα να τον κακομεταχειριστουν.Για δυο μηνες,ηταν συνεχεια διπλα μου, φιλαρακι,να μου λεει δικες του ιστοριες,ακατανοητα και απεριγραπτα για τον δικο μας κοσμο.Μικρα παιδια σε μεγαλα σωματα.
Καλοκαιρι,10 χρονια μετα περιπου γυριζω απο την οικοδομη,περπατω επι της Σκεπαρνη για το σπιτι μου.Προσπερνω ενα DATSUN,που διαλαλει την πραματεια του "παρε καλε κυρια καλες πατατες-εχω".
Ξαφνικα και ενω ειμαι,μερικα μετρα μπροστα ,ακουω αντι για το καλες πατατες εχω,απο το μεγαφωνό του, μια κραυγη. ΣΕΙΡΑΑΑΑΑ.
Γυρναω και βλεπω εναν μαυριδερο να ορμαει προς τα πανω μου με τα χερια ανοιχτα.Παει μας φαγανε λεω. Ο ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ μπροστα μου ,με καταμαυρα μαλλια ο ατιμος και την χαρα στο προσωπό του.Αγκαλιαστηκαμε,μιλησαμε, παντρευτηκε την γυφτισα -δικα του λογια-που ειχε κλεψει ,ειχε και δυο παιδια. Γελασε οταν του ειπα πως, τωρα ειμαι και γω γυφτος,γιατι ετσι φωναζουν τους σιδεραδες στην οικοδομη.
Τα δυσκολα ηταν στον αποχαιρετισμο,που ηθελε να μου φορτωσει ολοκληρο τσουβαλι πατατες γιατι, δεν ξεχασε ελεγε, το τι εκανα γιαυτον.
Τελικα συμβιβαστηκαμε στην μια σακουλα,ναχω κατι απαυτον.
Το θυμαμαι παντα ,γιατι ειναι σημαντικο οι ανθρωποι να εχουν μνημη και φυσικα αυτος ο παντα παιδι τσιγγανος μου εδωσε οτι πιο ομορφο,την αισθηση οτι τιποτα δεν παει χαμενο και υπαρχουν ανθρωποι που δεν ξεχνουν πολλα χρονια μετα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!