Τι είναι αυτό;

Διαβάζω και ακούω όλες αυτές τις μέρες την συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την δολοφονία του 15χρονου μαθητή, για την απόσταση που χωρίζει τις νέες γενιές από τους μεγαλύτερους. "Οι μεγαλύτεροι δεν καταλαβαίνουν τους νεώτερους" λένε οι μαθητές, "δεν είστε ώριμοι, δεν έχετε συγκεκριμένα αιτήματα" λένε οι μεγαλύτεροι κ.ο.κ.

Σας παραθέτω σχόλιο της αναγνώστριας scarface που αναρτήθηκε στο blog μας:

"Σας μιλάει μια 18χρονη που δεν έχει παιδιά, που τώρα μπήκε στο πανεπιστήμιο και που τώρα γνωρίζει τον κόσμο της...Αν θέλετε διαβάστε όσα γράψω.. Από ποιός περιμένετε την σωτηρία;Απ' τον θεό ή απ'την κυβέρνηση; Χαχαχα, ας γελάσω.. Σίγουρα ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε κανένας ώς άτομο μόνο του δεν μπορεί να νικήσει κάποιον αγώνα.Αν όμως (κάτι που προωθείται τις τελευταίες μέρες) λειτουργήσουμε ως ομάδα (επιτέλους!), υπάρχει μια ελπίδα..Κι αν σας ακούστηκε ρομαντικό -ναι είναι- αλλά αυτό δεν το κάνει μη ρεαλιστικό. Και τώρα κάτι προς όλους τους μεγάλους που έχουν απογοητευτεί..Είμαι 18, δεν δουλεύω τώρα και προφανώς δεν ανήκω στην εργατική τάξη..Α!! Και δεν έχω παιδιά.. Οπότε μπορεί να λέω και βλακείες..Λοιπόν βαρέθηκα να ακούω "Και τι κατάφερες; Άστο μην παιδεύεσαι, δεν θα βγει τίποτα". Παρατήστε μας, να πιστέψουμε σε κάτι και να έχουμε μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.. Εγώ θέλω τα όνειρα μου να γίνουν πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η κοινωνία είναι το ίδιο σκατά με τώρα.. Δεν φοβόμαστε η νέα γενιά, δεν είμαστε υπέρ της βίας και δεν ξέρω γιατί το πιστεύουν τόσο. Προτιμάμε μια καλή συζήτηση από μια έξοδο στον Κιάμο. Βλέπω τον πατέρα μου παρ' όλο που μου λέει ότι έχει απογοητευτεί, παλεύει, διαμαρτύρεται, εξοργίζεται και δεν κάθεται στον καναπέ του να απολαμβάνει μπυρίτσα, βρίζοντας τους "αναρχικούς" που έχουν φτάσει τους 3.000 πολίτες μόνο στην Θεσσαλονίκη.. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μπορούσατε να κάνετε κάτι..και ότι υπάρχει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο..γιατί να το απορίπτουμε χωρίς να το διεκδικήσουμε; Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας πως τι έχω διαπιστώσει σε κάθε φάση της ζωής μου μέχρι τώρα.."Δεν γίνεται να απορίπτουμε τον προορισμό πριν καν ξεκινήσουμε το ταξίδι". Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά και γω κουράστηκα με την μιζέρια... Καλή ζωή, ό,τι κι αν επιλέξετε!!"

Είναι εύκολο να ξεχνάς. Να κριτικάρεις. Να τσατίζεσαι. Να απορίπτεις. Μόνο και μόνο για να μην χαλάσει η μέρα σου. Το βολεματάκι σου. "Μα σήμερα βρήκαν να τα σπάσουνε κι αυτοί; Που έχει τις προσφορές στην αγορά κι ήθελα να κατέβω;" Το άκουσα σε μια παρέα με τα ίδια μου τα αυτιά!!!
Απευθύνουμε στους πάνω από 25: Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Σκέψου τον εαυτό σου πριν από 10-20-30 χρόνια. Τον θυμάσαι; Έλα, κάνε μια προσπάθεια φίλε μου. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Δες και καμμιά παλιά φωτογραφία. Μίλα και σε κάποιον παλιό συμμαθητή. Θυμήθηκες! Αυτό φτάνει...
Για τους κάτω από 25 και τους πάνω από 25, έχω αυτo το video.



Αυτό το ποστ είναι φευγάτο. Έχω ξεφύγει. Όμως, όλα όσα βλέπετε γύρω σας την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν ξεφύγει;
Δεν ξαναγράφω άλλο γι' αυτό.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κωστα νασαι καλα.Εσυ το 18οχρονο και το βιντεο.
υπαρχει μια περιεργη σιωπη .
περπατησα στην πολη , ειναι διαφορετικος ο κοσμος. αραιη κινηση , σκεφτικοι ανθρωποι, μικρες παρεες, κατι εχει αλλαξει.
δεν ειναι φοβος , μπορει κιαυτο ,αλλα κατι αλλο συμβαινει που δεν μπορω να το εντοπισω.
σαν κατι να θελουν να αποφυγουν. και οσοι ειναι στον δρομο δεν βγαζουν ανεμελια και σαν να σκεφτονται η να συζητουν το ιδιο πραγμα.
μεχρι και στην αστυνομικη διευθυνση επι της δωδεκανησου μια ευγενικη φυσιογνωμια μπατσου ελεγε στους αλλους μπατσους κατι για μη υπαρξη παιδειας. ανατριχιασα. δεν το λεω ειρωνικα, ειναι το να ακους κατι απο εκει που δεν το περιμενεις.
ακους το σπουργιτι;
ακους την 18οχρονη;
ακους τα σπασιματα;
ακους τα ονειρα σου;
θυμασαι και συ;
δεν ξερω , μαλλον φοβαμαι περισσοτερο ,γιατι ομως;
κατι δεν πηγε καλα, γιατι να φοβαμαι ; μεγαλωσα ,εγω δεν φοβομουν παντα με κυνηγουσαν και ολο τα ιδια εκανα και ολοι με εδερναν να γινω ανθρωπος και εγω παλι δεν φοβομουν και παλι τα ιδια εκανα.
ειχα συμμαθητη τουρκακι και γυφτακι και τους εκανα παρεα ,στο ιδιο θρανιο ,τριτη και τεταρτη δημοτικου κανενας αλλος δεν τους ειθελε,μυριζαν ελεγαν , στους παλιους αμπελοκηπους ,στις αλανες ,πριν τα βρωμοποταμα.
ειχε αλανες τοτε και τρεχαμε . τωρα τα παιδια μεγαλωνουν σε τοιχους. τοιχοι στο σπιτι , στο ωδειο,στο κολυμβητηριο,στο σχολειο,ασφαλτο στο δρομο ,μπετον πολυ μπετον γυρω ,λιγα δεντρα κουρεμενα ,πολλα στολιδια που φαινονται στις γιορτες γιατι κλαδευουν συνεχως τα δεντρα.
κωστα αρχιζω να θυμαμαι,κλεβαμε απο τα δεντρα ,ειμασταν αλητες και μας κυνηγουσαν οι ιδιες μανες που μετα μας φωναζαν να πιουμε νερο να ξεδιψασουμε.
και τωρα που το σκεφτομαι , ρε γαμωτο ,πεντε σημαδια εχω στο κεφαλι ,ολα απο πετρες.
αναρχικους δεν ειχαμε τοτε.ε τοτε πως γινανε;
θυμηθηκα που να παρει. τα τσογλανια απο την αλλη γειτονια μου τα κανανε .αν ειναι δυνατον και γω πετουσα πετρες ,ανοιξα και κεφαλια ,εναν θα τον σκοτωνα παραλιγο,οποτε με βλεπει το θυμαται.
και τι σχεση εχουν ολα αυτα με σημερα;
τι με ρωτας ρε κωστα;
ασε με στην ησυχια μου επιτελους .
ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ;
Σπουργιτι 18χρονο ξερει κανεις;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτή η κόρη του Άγκαθου πρέπει να' ναι!!

ΓΧ

ΥΓ: Με χιούμοριστική διάθεση το σχόλιο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
exei shmasia? egw giati pote den epaixa se alanes? egw ezhsa alla pragmata.. evlepa paidia na koroideuoun tous allous gia ta fthna rouxa tous, na koroideuoun epeidh pisteues se kati allo.. kai seis ka8este kai mou lete gia spourgitia kai gia hremia..
de 8a hremhsoume an den petuxoume auto pou 8eloume..
auto pou 8elate kai to parathsate xwris kan na to paradexteite.. auto pou parathsate epeidh megalwsate..
kai nai.. 8a ekneurizomai otan me rwtane "giati paleueis, giati fwnazeis, ti pisteueis oti 8a allaxeis?"..
kai to xioumor gia to xioumor den to katalavainw..
Ο χρήστης Alexander Ydates είπε…
Νομίζω πως το μείζον θέμα των δραματικών μας ημερών, περνάει σχεδόν απαρατήρητο: είναι η αλληλεγγύη και η ομοψυχία των νέων, ένα τσουνάμι ψυχής! Οι νέοι στέλνουν το μήνυμα: Μήν τα βάζετε μαζί μας. Είμαστε αθάνατοι! και ξέρουμε ποιοί είναι οι πραγματικοί εχθροί μας! Ο άδικος θάνατος του Αλέξη απο "φόνο" - πράξη υβριστική για τους νέους - απελευθέρωσε το ξύπνημα της νειότης που όλοι βιώσαμε, στα χρόνια της εφηβείας μας και δυστυχώς το έχουμε ξεχάσει. Η έκρηξη ζωής που βιώνουν οι νέοι, είναι η αθανασία τους! Και μείς τους περιμένουμε στη στροφή με χίλιες παγίδες. Ματαιωμένα όνειρα, ψεύτικες υποσχέσεις, ωριμότητα, βιοπάλη, πολιτική, δόγματα απατηλά, περιθωριοποίηση, πικρές πραγματικότητες...
Το πανίσχυρο και αθάνατο ΕΜΕΙΣ των εφήβων κατακερματίζεται μέσα στις πρακτικότητες και τον κυνισμό της επιβίωσης. Κι έτσι θα αντικρύσουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους απογυμνωμένο απο την αγιότητά του. Ως εαυτούλη, ως πάρτη, άτομα, προσωπικό συμφέρον.
Ο κόσμος που δήθεν φτιάξαμε γι αυτούς είναι ο κόσμος της ιδιοτέλειας, του ψεύδους και της μοναξιάς. έστι ώστε να πάψουν να έχουν κοινή ζωή, κοινό όραμα, κοινή και ξεκάθαρη αντίληψη των πραγματικών εχθρών τους...
Αυτή εδώ η νεολαία είναι πολύ διαφορετική απο την νεολαία των δικών μου εφηβικών χρόνων. Έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν, να ανακαλύπτουν την αλήθεια. Που το πιο σημαντικό κομάτι της είναι, ότι τα γεγονότα τους ξυπνάν τις συνειδήσεις και την έμφυτη αλληλεγγύη. Και η αλληλεγγύη αυτή, έστω κι αν περάσει απο 40 κύματα, καταχωρείται στη συνείδηση των νέων ως κάτι εφικτό. Και μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση.
Αν ο κόσμος πρόκειται να σωθεί, θα σωθεί απο τους νέους. Όταν πάρουν την οριστική απόφαση να βαδίσουν ενωμένοι, η δύναμή τους ίσως αποδειχτεί ακατανίκητη... ποιός μπορεί να τα βάλει με τους αθάνατους;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Afiste re ti foni tis 18xronis, ayti ti glykeia mousiki na paixei, de xreiazetai na apologeiste oyte na grafete ektheseis ideon.
Prokaleite thoryvo
ff

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!