Πόλεμος για τις κεραίες! Ποιά είναι η αλήθεια;


Στα κινητά τηλέφωνα απαιτούνται μεγαλύτερες προφυλάξεις απ΄ ό,τι στιςκεραίες κινητής τηλεφωνίας, όσον αφορά την προστασία του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αυτό τονίζουν Έλληνες ερευνητές ειδικοί επιστήμονες που εδώ και χρόνια παρακολουθούν στενά τιςεπιδράσεις της κινητής τηλεφωνίας στην υγεία. 

Σημειώνουν δε, ότι ο «πόλεμος των κεραιών»- οι επιχειρήσεις απομάκρυνσής τους που στηρίζονται στο «θολό» καθεστώς για την τοποθέτησή τους- τελικά οδηγεί σε... αύξηση της ακτινοβολίας! Όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» στελέχη εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η ισχύουσα διαδικασία για να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης κεραίας διαρκεί 18 μήνες, ενώ η αίτηση στο τέλος μπορεί να απορριφθεί. 

«Όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών τόσο πιο λίγη είναι η ακτινοβολία που προσλαμβάνει ο άνθρωπος», λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του γραφείου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) κ. Ευθύμιος Καραμπέτσος και προσθέτει: «Τα ελληνικά όρια έχουν πολύ μεγάλους
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Όταν η συσκευή είναι μακριά από την κεραία, εκπέμπει στη μέγιστη ισχύ της, επιβαρύνοντας τον οργανισμό
συντελεστές ασφαλείας. Είναι δεκάδες έως εκατοντάδες φορές κάτω από τα ευρωπαϊκά όρια, αλλά και από τα διαπιστωμένα βιολογικά αποτελέσματα». 

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι όταν απομακρύνονται κεραίες- λόγω του φόβου των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία- τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μεγαλύτερη ακτινοβολία, γιατί αναγκάζονται να αυξήσουν την ισχύ τους στην προσπάθειά τους να βρουν δίκτυο- κεραία για να συνδεθούν. Για αυτό άλλωστε, προσθέτουν, απαγορεύεται ρητά η χρήση των κινητών τηλεφώνων σε υπόγεια, ασανσέρ και σταθμούς του Μετρό, όπου το σήμα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας είναι αδύναμο. 

«Καθαρές» οι μετρήσεις
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το 50 - 65% της ισχύος ακτινοβολίας ενός κινητού τηλεφώνου απορροφάται κατευθείαν από το κεφάλι του χρήστη, οπότε είναι σημαντικό το πόσο συχνά μιλάει κανείς, πόση ώρα και σε τι απόσταση έχει τη συσκευή του τηλεφώνου από το αυτί του. Αντίθετα, επισημαίνουν, ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες και μετρήσεις που έχουν γίνει σε χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, δεν έχει διαπιστωθεί υπέρβαση των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. 

«Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, ενώ αντίθετα οι τιμές εκπομπής σε μέρη προσιτά στο κοινό ήταν πολύ μικρότερες από τα όρια», επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του ΑΠΘ καθηγητής Ιωάννης Σάχαλος. Επίσης, σύμφωνα με την ακτινοφυσικό ιατρικής κ. Άννα Μακρίδου, «καμία από τις πρόσφατες ιατρικές έρευνες δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα ή τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προκαλεί οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα στην υγεία και δεν είναι πιθανό να προκαλεί ή να ευνοεί την ανάπτυξη νεοπλασιών». 

Ωστόσο, η κ. Μακρίδου πρόσθεσε ότι, «οι μελέτες αναγνωρίζουν πως η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα πεδίων ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να προκαλέσει βιολογικά αποτελέσματα σε ανθρώπους, ειδικότερα στην εγκεφαλική λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου». 

Παρατηρητήριο
Παρατηρητήριο για τη συνεχή παρακολούθηση-μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το παρατηρητήριο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε περίπου δύο χρόνια, θα καταγράφει σε 24ωρη βάση τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από όλες τις πηγές, μέσω ενός δικτύου 1.000 σταθμών που θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Κάθε πολίτης με την πληρωμή ενός παραβόλου περίπου 100 ευρώ θα μπορεί να έχει με ακρίβεια μετρήσεις για το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δέχεται στο σπίτι του. Το σύστημα προβλέπει την ανάπτυξη ενός δικτύου 1.000 σταθμών μετρήσεων της ακτινοβολίας (700 σταθερών και 300 κινητών). Οι μετρήσεις θα γίνονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ στη συνέχεια θα προβάλλονται μέσω του Ίντερνετ σε κατάλληλα διαμορφωμένη σελίδα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφορεί ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ο κουτσοφλέβαρος...

Κυκλοφορεί ο Χριστουγενιάτικος ΚΑΤΟΙΚΟΣ!

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικά ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ Νοεμβρίου!